Gazete Vatan Logo

İslami finansın merkezi olmalıyız

Vakıf Katılım Genel Müdürü Göktaş, “Katılım bankaları olarak hızla büyümemiz ve İslami finans alanında dünyadan aldığımız payı geliştirip, İslami finansın merkezi olmalıyız” dedi

İslami finansın merkezi olmalıyız

Vakıf Katılım Genel Müdürü İkram Göktaş, faizsiz bankacılık olan katılım bankacılığının bankacılık sektöründeki payının 2025 yılında yüzde 15’e ulaşmasının hedeflendiğini, bunun da 300 milyar dolara ulaşan aktif büyüklük ve 181 milyar dolar seviyesinde katılım fonu büyüklüğü anlamına geldiğini söyledi.

Bunun için ülkemizdeki potansiyelin harekete geçirilmesi kadar yurt dışı fonların Türkiye’ye getirilmesinin de önem taşıdığını ifade eden Göktaş, “Burada kritik unsurlardan biri de İstanbul’un Finans Merkezi haline gelmesi. Bu aşamada katılım bankaları olarak hızla büyümemiz ve İslami finans alanında dünyadan aldığımız payı da hızla geliştirmemiz gerekiyor. Özellikle Körfez Bölgesi’ne yönelik çalışmalarla ülkemize getireceğimiz fonlar, bu bölgeden getireceğimiz yeni yatırımcılar ülkemizin İslami finansın merkezi olmasında önemli katkılar sağlayacaktır” diye konuştu.

Yeni yatırımcı katkısı

İstanbul’un finans merkezi olması için ciddi adımlar atıldığını hatırlatan Göktaş, şöyle devam etti:

“Katılım bankacılığı da bu projenin önemli taşlarından birisi. İstanbul’un finans merkezi olmasıyla faizsiz bankacılık için de bir cazibe merkezi olacağını düşünüyoruz.

Haberin Devamı

İslami finans, dünya genelinde oldukça ilgi gören ve 2 trilyon doları aşkın büyüklüğüyle göz kamaştıran bir finans modeli. Maalesef ki bu modelin ev sahipliğini şu an için başka ülkeler yapıyor. Bu noktada İstanbul Finans Merkezi projesi kapsamında İstanbul’un İslami finansın da merkezi olması elbette en büyük hedeflerden biri. Ülkemizin bulunduğu coğrafyanın yeni dünyanın merkezinde yer alması, doğuda üretilen enerjinin en büyük tüketici olan batıya aktarımda ülkemizin ana transfer güzergâhında olması İslami finansın merkezi olmamız açısından bizi ön plana çıkarıyor.”

Katılım bankacılığında referans kurum olacağız
Vakıf Katılım’ın 2017 yılı performansını da anlatan İkram Göktaş, “Kamu gücünü, yüzyıllara dayanan vakıf kültürüyle harmanlayan Vakıf Katılım olarak sektördeki temel misyonumuzu sektördeki mevcut pastadan pay alarak büyümek değil, sektörü ve dolayısıyla ülkemizin ekonomisini daha da büyütmek olarak görüyoruz” dedi. Göktaş, şöyle devam etti: “Aktif büyüklükte 2016 yılına göre yüzde 124’lük büyüme gerçekleştirerek, 2017 yılı 3’üncü çeyreği sonunda 10.51 milyar TL’lik aktif büyüklüğe ulaştık. 2017 yılı üçüncü çeyreğinde 8.39 milyar TL fon toplarken, reel sektöre 9.79 milyar TL finansman desteği sağladık. 2017 yılı 3’üncü çeyreğinde 91 milyon TL net kâr elde ettik. Şubeleşme çalışmalarına 2017 yılında da ağırlık vererek 28 şehirde 52 şube sayısına ulaştık. Şube açtığımız bölgelerde halkımızın yoğun ilgisiyle karşılaşıyoruz; bize gösterilen bu teveccüh çalışma azmimizi ve inancımızı daha da güçlendiriyor. Büyüme stratejimiz ve müşterilerimize yakın olma ilkemiz doğrultusunda şubeleşme çalışmalarımıza önümüzdeki dönemde de devam edecek. Müşterilerimizin hayatını kolaylaştıracak ve katılım bankacılığının tanınmasına destek olacak başta yeni ödeme sistemleri olmak üzere pek çok alanda ürün geliştirme çalışmalarımız devam ediyor. Yakın zamanda hayata geçecek bu ürünlerle ‘Katılım Bankacılığında Referans Kurum Olma’ vizyonumuzu çok daha ön plana çıkarabileceğiz.”

Haberin Devamı