Gazete Vatan Logo

İslam dünyasına ‘ortaklık’ önerdi

Seçim kampanyası döneminde İslam karşıtı sözleriyle tepki çeken ABD Başkanı Trump, Müslüman dünyasına İslami aşırılıkla mücadelede ‘ortaklık’ önerdi

İslam dünyasına ‘ortaklık’ önerdi

ABD Başkanı Donald Trump, göreve gelmesinin ardından çıktığı ilk yurt dışı turunun Suudi Arabistan ayağında, Müslüman dünyasına ‘ortaklık’ çağrısı yaptı.

Trump, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 50 Müslüman ülkeden temsilcilerin katılımıyla gerçekleştirilen Arap İslam-Amerika Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, İslami aşırılarla mücadele için ‘ortaklık’ önerisinde bulundu.

Seçim kampanyası döneminde kullandığı İslam karşıtı söylem ve göreve geldikten sonra 7 Müslüman ülkeyi hedef alan vize yasağı girişimiyle Müslüman dünyasının tepkisini çeken Trump, terörizmle mücadele için her iki tarafında birbirlerine ihtiyacı olduğu mesajını verdi.

‘İyi-kötü savaşı’

Seçim kampanyasında sık sık kullandığı ‘radikal İslami terörizm’ tanımına konuşmasında yer vermeyen Trump, terörizmle mücadeleyi ‘iyiyle kötü arasındaki savaş’ olarak nitelendirdi. “Bu savaş insan hayatını yok etmeye çalışan barbar suçlularla, onu korumaya çalışan her dinden iyi insanlar arasında” diye konuşan Trump, Müslüman liderlere, ‘teröristleri ibadethanelerinden kovma’ çağrısı yaptı.

Haberin Devamı

‘Ders vermiyorum’

Trump Müslüman ülke yöneticilerine hitaben yaptığı konuşmasında, “Bizler buraya size ders vermek, nasıl yaşamanız gerektiğini ya da ne yapmanız gerektiğini söylemek için gelmedik.Onun yerine hepimiz için daha iyi bir gelecek kurmak için ortaklık önermeye geldik” diye konuştu.

Ortadoğu ülkelerinin, ‘düşmanlarını onlar yerine ezmesi için ABD’nin güç kullanmasını beklememesi gerektiğini’ vurgulayan Trump, Washington’un hedefinin, Müslüman ülkelerin aşırılıkla mücadele için kendi aralarında bir koalisyon oluşturması olduğunu kaydetti. “Terörizmin üstesinden gelmenin tek yolu birlik olmak” diyen Trump, Arap liderlerini bu konuda ‘kendi paylarına düşen sorumluluğu üstlenmeye’ davet etti.

İran’ı hedef gösterdi

Trump konuşmasında, İran’ın Ortadoğu’da bu kadar çok istikrarsızlığın yaşanmasının başlıca nedeni olduğunu savundu. ABD lideri, Tahran rejiminin bölgedeki mezhep çatışmalarına kaynak sağladığını, kaos ve yıkım getiren militanları eğitip silahlandırdığını kaydetti. Suriye’deki Esad rejiminin İran’ın desteğiyle büyük insanlık suçları işlediğini vurgulayan Trump, sorumlu ulusların, Suriye krizini sona erdirmek için birlikte çalışması gerektiğinin altını çizdi.

Haberin Devamı

‘Melania da aşağıladı mı?’

Trump 2015’te, eski first lady Michelle Obama’nın Riyad’ı başı açık ziyaret etmesine tepki göstermiş, bunun Suudilere hakaret olduğunu öne sürmüştü. Bazı Amerikan gazeteleri, Trump’ın Michelle Obama’ya tepkisine karşın, Riyad ziyaretine eşlik eden eşi Melania ve büyük kızı Ivanka’nın da başlarını açık bıraktıklarının altını çizdi.