Gazete Vatan Logo

İşkence raporu, işkence mağduru başkanı ağlattı

Brezilya’da cunta döneminde yaşanan insan hakları ihlallerini konu alan rapor, gençlik yıllarında işkence gören Devlet Başkanı Dilma Rousseff’i ağlattı

Brezilya Cumhurbaşkanı Dilma Rousseff’in talimatıyla 3 yıl önce kurulan Ulusal Hakikat Komisyonu, askeri yönetim altında devlet tarafından sistematik olarak uygulanan yasa dışı tutuklamalar, işkenceler ve infazları konu alan raporunu açıkladı.

Komisyon tarafından önceki gün Rousseff’e iletilen raporda ordudan, ‘ağır ihlallerdeki sorumluluğunu’ kabul etmesi isteniyor. Brezilya’da resmi rakamlara göre 1964-1985 yılları arasındaki cunta döneminde 400’den fazla kişi öldü ya da kayboldu.

Komisyon üyeleri, son 2 yılda aralarında Rousseff’in de bulunduğu binlerce işkence mağduru ile görüştü; geçmiş yıllara ait karakol, hastane ve morg kayıtlarını inceledi.

Raporda, bugün 200 kadarı hayatta olan ve aralarında eski rejim liderlerinin de bulunduğu 377 devlet görevlisinin, 434 kişinin ölümündan ya da ortadan kaybolmasından sorumlu olduğu belirtiliyor. Komisyon yetkilileri, adaletin yerini bulması için, 1979’da kabul edilen ve cunta yetkililerine yargı muafiyeti getiren yasanın kaldırılması çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

22 yaşında solcu bir gerilla grubuna mensup olduğu gerekçesiyle tutuklanan ve hapiste ağır işkence gören Rousseff’in, Komisyon’un çağrısına karşın af yasasını kaldırmayacağı belirtiliyor. Rousseff, raporun açıklandığı toplantıda yaptığı konuşmada, “Gerçek, intikam anlamına gelmez. Gerçek, öfkenin kaynağı olmamalı. Gerçek, bizi söylenmeyen şeylerden özgür kılar” diye konuştu.

Halkın yarısı istemiyor

Ülkenin demokrasiye geçiş sürecini kolaylaştırmak için getirilen af yasasının kaldırılmasına halkın sadece yüzde 47’si destek veriyor. Yasa uyarınca işkenceyle suçlanan askeri yetkililer ve şiddetle suçlanan solcu gerillalar kovuşturmaya tabi tutulamıyor.