Gazete Vatan Logo

Işık Üniversitesi Türkiye’de olduğu gibi yurtdışında da saygın bir konuma ulaştı

Işık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ersin Kalaycıoğlu, “10 yıllık bir geçmişi olan üniversitemiz, akademik yeterlilikten, kaliteli eğitimden taviz vermeyen yapısıyla ülke sınırları dışında da ismini duyurmuştur” diyor

Geçen hafta Işık Üniversitesi’nin Şile’deki yeni kampusuna gittim. Muhteşem bir kampus, görmenizi isterim. İnanın, insanın bir daha üniversite okuyası geliyor. Rektör Prof. Dr. Ersin Kalaycıoğlu’na, “Burada elektronik mühendisliği okumayı çok isterdim” dedim. Rektör, “Yerinde bir tercih, gerçekten doğru bir tespit” dedi ve başladı Işık Üniversitesi’nin farklılıklarını anlatmaya...

Eğitimde çağdaş uygulamaları benimseyen Işık Üniversitesi, öğrencilerine farklı seçenekler sunuyor. Çift anadal öğrenimi, yandal öğrenimi, yatay geçiş, diğer üniversitelerden ders alma, lisansta fazla ders alarak 5 yılda yüksek lisans derecesi, yurtdışında dönemsel öğrenim, yaz okulu bu seçeneklerden bazıları. 121 yıllık köklü Feyziye Mektepleri geleneğine sahip Işık Üniversitesi, 10 yıllık geçmişine karşın, akademik yeterlilikten ve nitelikten, kaliteli eğitimden taviz vermeyen yapısıyla Türkiye’de olduğu kadar yurtdışında da saygın bir konuma ulaştı.

Kaliteli eğitim
ABD ve Avrupa’daki saygın yükseköğretim kurumlarıyla akademik işbirliği yapılırken öğrencilere de öğrenim hayatlarının ileri dönemleri için farklı seçenekler sunuyoruz. Akademik hayatına 1996 yılında başlayan Işık Üniversitesi, 121 yıllık köklü bir eğitim geleneğinin, Feyziye Mektepleri Vakfı’nın eseridir. 14 Aralık 1885 yılında Selanik’te Feyz-i Sıbyan Mektebi ile hizmet vermeye başlayan kurum, Osmanlı İmparatorluğu’ndan Türkiye Cumhuriyeti’ne uzanan döneme, ulusal egemenliğe, Atatürk ilke ve inkılaplarına tanıklık etmiş ve 1935 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün isteği ve onayıyla Işık Lisesi adını almıştır. Okul, Yüce Önder Atatürk’ün öğrenim gördüğü Şemsi Efendi Mektebi’ni bünyesinde bulunduran bir öğretim kurumu olmanın da onurunu taşıyor.

Nişantaşı, Ayazağa ve Erenköy’deki anaokulları, ilköğretim okulları ve liseleri gibi Feyziye Mektepleri Vakfı eğitim zincirine eklenen Işık Üniversitesi de sağlam temeller üzerine kuruldu. Işık Üniversitesi, Işık geleneğinden güç alan eğitim-öğretim kadrosu ve ülkemizin önde gelen bilim adamlarıyla çağdaş eğitim anlayışı içerisinde gençlerimizin geleceğini yönlendiriyor.

Işık Üniversitesi eğitimini, İstanbul’un yeni gelişen merkezi Şile’deki yeni kampusunda sürdürüyor. Bir eğitim üssü olarak planlanan kampustaki derslikler, laboratvuarlar, yurtlar, spor salonları en son teknolojiyle donatıldı. Bir tarafı deniz bir tarafı orman manzarası, 2-3-4 kişilik odalarda bireyselliğin ve sosyalleşme ortamının birlikte kurulduğu bir yaşam, her türlü konforun sağlandığı güvenli bir kampus. Depreme dayanıklı binalar, güvenlik sistemiyle risksiz bir çevrede yaşama şansı, her türlü konforu sağlayan, otel standardında yurtlar, bireyselliği olduğu kadar sosyalleşmeyi teşvik eden bir ortam.

Üniversitemiz eğitimde kalite anlayışını tanımlayan ve uygulayan tek ulusal üniversitedir. Işık Üniversitesi araştırmadaki kalitesini de öğretim üyesi başına düşen uluslararası yayın sıralamasında YÖK’ün 2006 yılı sayımına göre Türkiye’deki üniversiteler arasında ikinci sırada yer alarak ispat etmiştir. Eğitim dili İngilizce olan Işık Üniversitesi’nin İngilizce hazırlık programı, kadrosunun büyük çoğunluğu anadili İngilizce olan öğretmenlerden oluşuyor. İngilizce bilmeden Işık Üniversitesi’ne katılan öğrenciler, bir yıl içinde akademik İngilizce kullanacak düzeye ulaşıyor. Öğrencilerimize İngilizce dışında, Fransızca, Almanca, İtalyanca ve Rusca gibi yabancı dil olanakları da sunuyoruz. Üniversite Yönetim Kurulu’nda, Fakültelerde, Bölüm Danışma Kurulları’nda, Eğitim Programları Komisyonu’nda öğrenci temsilcileri de yer alarak alınan kararlara birer paydaş olarak katkıda bulunuyorlar.

Işık Üniversitesi 2004 - 2005 eğitim-öğretim yılından itibaren İktisat, Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi gibi toplumbilimleri dallarında da deneyimli akademisyenlerle, ABD üniversiteleri başta olmak üzere çeşitli uluslararası kurumlardan doktoralarını yeni tamamlamış akademisyenleri kadrosuna katarak büyük bir hamle başlattı. Ayrıca Mühendislik ve Fen-Edebiyat fakültelerinin de öğretim üyesi kadrolarını zenginleştirip daha da genişlettik. Fizik, Matematik gibi temel bilim dalları, Bilgisayar, Elektronik, Endüstri Mühendisliği gibi mühendislik dalları yanında Enformasyon Teknolojileri, Yönetim Bilişim Sistemleri gibi birden fazla akademik disiplinin ortaklaşa çalıştığı alanlarda da eğitim veren Işık Üniversitesi, ABD ve AB standardlarında, yenilik ve kalite arayışında olan bir kurumdur.

İnsan ve Toplum Bilimleri Bölümü
İnsan ve Toplum Bilimleri (HSS) bölümü, son yıllarda toplumsal bilim alanlarında disiplinlerarası çalışmanın artan önemi ile birlikte “generalist” (çeşitli alanlarda bilgi sahibi olan, çağdaş gelişmeleri çok yönlü yorumlayarak vizyon geliştirebilen insan), gereksinimi gözönüne alınarak açılması karalaştırılmıştır. “Teknoloji ve Toplum” ile “Sanat Kültür ve Toplum” adlı iki dalı bulunan bölümün amacı, dar çerçeveli bir disiplinde uzman yetiştirmek yerine, “eşit ağırlıklı” puanla alınacak öğrencilere hem günümüz dünyasını algılama, hem de gerçek ilgi alanlarını belirleyebilme olanağı verebilecek şekilde düzenlenmiştir.

NEDEN IŞIK ÜNİVERSİTESİ?
* Araştırmada öncü: Öğretim üyesi başına düşen yayın sıralamasına göre tanımlanan bilimsel üretkenlikte Türkiye’nin ilk üç üniversitesi arasında yer alıyor.

* Akademik alanda güçlü: Hem sosyal bilimlerde hem de mühendislikte önemli çalışmalara imza atıyor.

* Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) üyesi öğretim üyeleri: Prof. Dr. Hilmi Demiray, Prof. Dr. Rahmi Güven, Prof. Dr. Önder Pekcan

* Dünyaya açık: Lisans eğitimi süresince öğrencilere İngilizce dışında ikinci veya üçüncü bir dili (Almanca, Fransızca, Rusça, İtalyanca, İspanyolca) daha öğrenmesi için olanaklar sunuyor.

* Başarısı belgelenmiş mezunlar: YÖK tarafından hazırlanan “Türkiye’nin Yüksek Öğrenim Stratejisi” başlıklı raporda yer alan ’LES Sınavında Öğrencilerin Sağladığı Başarı’ tablosuna göre Işık Üniversitesi 122 yüksek eğitim kurumu arasında 12. sırada yer alıyor.

* Dünya üniversiteleriyle işbirliği: Erasmus ile AB eğitim programlarına katılım gösteren Işık Üniversitesi, öğrenci değişim programlarıyla yurtdışı akademik deneyim fırsatı sunuyor.

***

‘TED İstanbul Koleji’nin ÖSS başarısı yüzde 70’tir’
TED İstanbul Koleji’nin Kurucu Temsilcisi Feridun Alpay’la, TED’in İstanbul’daki yapılanmasını konuştuk. İşte Alpay’ın verdiği bilgiler: TED İstanbul Koleji 8’inci yaşını doldurdu. Eğitim alanında ülkemizin en köklü kuruluşlarından biri olan Türk Eğitim Derneği’nin Türkiye çapında oluşturduğu eğitim zincirinin bir halkası olan TED İstanbul Koleji, vakfın çabalarıyla eğitim faaliyetlerine 1998 yılında başladı.

Beykoz sırtlarında, Polonezköy yolu üzerinde, yeşilin her tonuna rastlayabileceğiniz bir vadinin içinde inşa edilen TED İstanbul Koleji, toplam 28 bin metrekarelik kapalı bir alan oluşturuyor. TED İstanbul Koleji’nde anaokulunda 13, ilköğretim okulunda 42, lisede 17 olmak üzere toplam 72 derslikte eğitim veriliyor. Derslikler, Milli Eğitim Bakanlığı’nın 36 metrekare olan standardının çok üzerinde, 50-60 metrekare arasında. Çok ferah ortamlarda ders yapıyoruz. Sosyal etkinlikler için de yer sıkıntımız yok. Sadece derslerinde başarılı olan değil, aynı zamanda hayatı da tanıyan öğrenciler yetiştirmeye çalışıyoruz.

Son başarımızı, Dubai’de yapılan bir organizasyonda aldık. Global Environmental Youth Convention, Geyc 2006 Dubai (Küresel Gençlik Çevre Toplantısı 2006 Dubai) projesi, İsveç’in Lund Üniversitesi tarafından uluslararası düzeyde 1500 öğrenci arasında yapılan bir proje. Öğrenciler, projeye internet ortamında uzaktan bağlanıp çevre koruma stratejileri konusunda bir yıl boyunca eğitim alıyorlar ve sonunda enerji, su, atıklar, taşımacılık, gıda ve tarım, yoksulluğun azaltılması, üretim ve tüketim konularından birini seçerek proje hazırlıyorlar.

9-13 Aralık 2006 tarihleri arasında Dubai’de gerçekleştirilen toplantıya 34 ülkeden 100 proje katıldı. Türkiye’den TED İstanbul Koleji, Özel İstanbul Çevre Okulları, İzmir Fatih Koleji ve TEV İnanç Türkeş liselerinden toplam 10 takım katıldı. TED İstanbul Koleji, enerji dalında “Türkiye’de iklim değişikliği”, taşımacılık dalında “Arabalar mı kentler mi” ve yoksulluğun azaltılması konusunda ise “Kardelenler: TED İstanbul Koleji’ndeki Güneydoğulu kız öğrencilerin eğitimine katkı” konulu projelerle yarıştı ve enerji dalında birincilik, taşımacılık dalında da ikincilik ödülünü kazandı. Yani Türk Bayrağı, iki defa göndere çekildi.

Bu arada şunu da belirtmekte fayda görüyorum, okulumuzda ÖSS başarı oranı yüzde 70 civarındadır.

Haberin Devamı