Gazete Vatan Logo
Sponsorlu

Işık Üniversitesi Araştırmada Öncü

Işık Üniversitesi Demiryolları Ulaşımını “Yenileyecek”!


Tıbbi tanıları kolaylaştırmak, ekonomiyi güçlendirmek, üretimde verimi artıracak yüksek teknolojiyi sağlamak, toplumsal barışın önündeki engelleri tespit etmek, eğitim uygulamalarını geliştirmek, kültürel mirası korumak yani daha iyi bir dünyayı kurmak için neler yapılmalı?


Işık Üniversitesi akademisyenleri problem olarak ele aldıkları konuları sadece sınıfta tartışmaz, bulgularını yayınlayarak, konferanslara katılarak çözüm önerilerini kamuoyuyla, iş dünyası ve devletle paylaşır. Bu, toplumun hizmetine sunulan bilgi demektir.


Burada akademisyenler bilginin sınırlarında uğraş verir. Yaşamlarını araştırmalarına adayan akademisyenler bilişim, makine teknolojisi, biyomedikal, toplumsal sorunlar, dış politika, psikoloji gibi konular üzerinde çalışır. Işık Üniversitesi araştırma ortamı ve bilimsel yayınlarıyla geleceğin kurulmasına destek verir.


Işık Üniversitesi öğretim üyeleri kendi ekipleriyle ve dünyanın saygın üniversiteleri ile birlikte yürüttüğü çalışmalarla uluslararası bilim dünyasında iddia sahibi. Son yapılan çalışmaysa zaman zaman Türkiye’de tatsız kaza haberleri ile gündem olan demiryolları ile ilgili.

Haberin Devamı

Işık Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Devlet Demiryollarını ciddi maddi zararlardan kurtaracak araştırma projesini başlattı.


Işık Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Devlet Demiryollarıyla ilgili önemli bir çalışmaya imza atıyor. Henüz projelendirme aşamasında olan “Demiryolu Ulaşımında Gerçek Zamanlı Pantoğraf, Katener Hattı Kontrolü ve Hata Tespiti” adlı çalışmanın araştırmalarına Devlet Demiryolları Haydarpaşa Garı 1. Bölge Müdürlüğü’nde başlandı. Bu proje sayesinde demiryolları ulaşımında katener hattında ve pantoğrafta oluşabilecek ciddi maddi kayıpların önlenmesi hedefleniyor. Projenin eş yürütücülüğünü yapan Mühendislik Fakültesi bilgisayar mühendisliği öğretim üyesi Yard. Doç. Dr. Taner Eskil lokomotif üzerine yerleştirilen kameralarla İstanbul - Eskişehir arasındaki hat kesiminde veri toplama çalışmalarına başladıklarını bildirdi.


Bu çalışmanın Devlet Demiryolları açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Eskil yaptıkları araştırmanın birçok maddi kaybı önleyeceğini, pantoğraf arızaları ve katener hattı arızaları nedeniyle oluşan tren gecikmelerine son vereceğini ve yolcu memnuniyetini artıracağını vurguladı. Bu çalışma sonucunda öngörülemeyen katener hattı arızaları otomatik olarak tespit edilecek ve bütün katener hattı sistemi zarar görmeden önlem alınması sağlanabilecek.

Haberin Devamı


Eskil, yaptıkları araştırmadan şu şekilde bahsetti, “lokomotiflere enerji sağlayan katener hattı ile lokomotif üzerinde bulunan, elektriğin lokomotife iletimini sağlayan pantoğraf cihazına, ve özellikle bu cihaz üzerindeki karbon plakaya yoğunlaşıyoruz. Eğer hatta bir sorun olursa o sorundan kaynaklanan bir darbeyle karbon kırılabiliyor. Bu demiryolları için önemli bir kayıp. Daha da kötüsü kırılan pantoğraf bütün katener hattını kopararak gidebiliyor. Hattın kopması durumunda bütün hattaki elektrik kesilmiş oluyor ve hat üzerindeki tüm trenler duruyor. Bu hem yolcular açısından, hem de TCDD açısından çok ciddi bir problem. Bu araştırma sayesinde eğer hatta veya pantoğrafta bir sorun varsa ve pantoğraf elektrik hattına darbe uyguluyorsa onu otomatik olarak görmeyi başaracağız. Ufak darbeler oluştuğunda görelim ki sorun büyümeden raporlayalım ve oraya anında bakım yapılabilsin.”

Haberin Devamı


Çalışmada Işık Üniversitesi’nden Yard. Doç. Dr. Taner Eskil ile beraber İstanbul Teknik Üniversitesi Kontrol Mühendisliği öğretim üyesi Yard. Doç. Dr. Murat Yeşiloğlu, TCDD Haydarpaşa Tesisler Kontrolörü Veysel Karani Babacan, Işık Üniversitesi Yüksek Lisans öğrencisi Hasith Pasindu Abeysundera ve Işık Üniversitesi lisans öğrencisi Didem Ağdoğan yer alıyor.


Işık Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Devlet Demiryolları işbirliği ile projelendirilen “Demiryolu Ulaşımında Gerçek Zamanlı Pantoğraf, Katener Hattı Kontrolü ve Hata Tespiti” adlı araştırma Devlet Demiryolları’nı ciddi maddi kayıplardan kurtarmanın yanı sıra demiryolu ulaşımını daha güvenli bir hale getirecek. Bu projede tasarlanan sistem yüksek hızlı tren hatlarında, konvansiyonel demiryolu hatlarında, metro ve tramvay hatları gibi elektrikli tren işletmeciliği bulunan tüm raylı sistemlerde kullanılabilecek.


Işık Üniversitesi ile ilgili detaylı bilgi için: www.isikun.edu.tr

Işık Üniversitesi Tercih Danışmanlığı: http://www.facebook.com/tercihdanismanligi


SENDE IŞIK VAR!

Tanıtım Günleri


Haberin Devamı

15 Temmuz-5 Ağustos 2011



Üniversite yaşamı ve tercihlerinizle ilgili her türlü soruya cevap bulmak, öğretim üyelerimizle tanışmak ve fakülte dekanlarıyla bölüm başkanlarından doğrudan bilgi almak için bu fırsatı değerlendirin. Ücretsiz servislerle sağlanacak ulaşımla


Işık Üniversitesi kampüsünde sizi bekliyoruz.



Kadıköy : Haydarpaşa Protokol Cami Önü Taksim : Atatürk Kültür Merkezi Önü


Bakırköy: Çarşı Boyner Mağazası Önü Servisler ve öğle yemeği ikramı ücretsizdir.


Rehberlik Uzmanları tarafından tercih danışmanlığı hizmeti verilmektedir. www.isikun.edu.tr – 0 216 528 70 43-44 – facebook.com/tercihdanismanligi

Detaylı bilgi için tıklayın!