Gazete Vatan Logo

IŞİD mi düşürdü?

Fransa’nın başkenti Paris’ten Mısır’ın başkenti Kahire’ye giden EgyptAir’a ait yolcu uçağı beraberindeki 66 yolcu ve mürettebatla Akdeniz’e düştü. Uçağın havada patlamış olma ihtimali kuvvetli

IŞİD mi düşürdü?

Geçtiğimiz Ekim ayında Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarının Rus Metrojet firmasına ait yolcu uçağına düzenlediği bombalı saldırıyla sarsılan Mısır, dün de Akdeniz’den gelen bir haberle alarma geçti.EgyptAir havayolu firmasına ait MS804 uçuş numaralı yolcu uçağı, Paris-Kahire seferini yaparken Akdeniz üzerinde radardan kayboldu. 56 yolcu ve 10 mürettebat taşıyan Airbus A320 tipi uçağın, Paris Charles De Gaulle Havalimanı’ndan kalkışının üzerinden 3 saat geçmişken kuleyle irtibatının kesildiği açıklandı. Pilotun uçak radardan kaybolmadan yaklaşık 10 dakika önce kuleyle irtibat kurduğu ve her şeyin normal olduğunu söylediği belirtildi.

Aniden irtifa kaybetti

Yunanistan Savunma Bakanı Panos Kammenos, EgyptAir’a ait uçağın kaybolmadan kısa süre önce aniden rotasını değiştirdiğini açıkladı. Kammenos’un açıklamasına göre, 11 bin metrede seyreden uçak radardan kaybolmadan önce 90 derece sola, ardından da 60 derece sağa dönüş yaptı, daha sonra ise sert şekilde 3 bin metreye indi ve kayboldu.

Haberin Devamı

Sadece iki parça

Olayın ardından Mısır’la birlikte Akdeniz’de arama-kurtarma çalışmalarına katılan Yunan yetkililer, Girit açıklarında uçağın enkazına ait olduğu düşünülen iki büyük plastik parçaya rastladı.

Putin’den Sisi ve Hollande’a taziye

Geçen yıl Ekim ayında, IŞİD’in düzenlediği uçak saldırısında 214 vatandaşını kaybeden Rusya’nın Devlet Başkanı Vladimir Putin, EgyptAir uçağının Akdeniz’e düştüğü haberinin duyulmasının ardından Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi’ye birer taziye telgrafı gönderdi. Öte yandan Mısır lideri Sisi, gelişmelerin ardından dün sabah Ulusal Güvenlik Konseyi üyeleriyle acil toplantı yaptı.

Yüzde 99 terör saldırısı

Haberin duyulmasının ardından İngiliz basınında, uçaktan düşüşün hemen öncesinde acil durum sinyali geldiğine ilişkin haberler çıktı, ancak iddia kısa süre sonra Mısırlı yetkililerce yalanlandı. Haberlerde Akdeniz’de seyreden bir yük gemisinin mürettebatının havada bir alev topu gördüklerine ilişkin ifadeler de yer aldı.

Haberin Devamı

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, içerisinde 15 Fransız vatandaşının da bulunduğu uçağın düşüşüyle ilgili hiçbir ihtimalin dışlanmadığını belirtti.

Mısır yönetimi ve Rus federal güvenlik servisi FSB’nin direktörü Aleksandr Bortnikov da, uçağın ‘büyük ihtimalle bir terör eylemi sonucunda düştüğünü’ söyledi.

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütü, geçen yıl Mısır’ın Şarm el Şeyh kentinden St Petersburg’a giden Rus Metrojet Havayolları’na ait yolcu uçağını bombalı saldırıyla düşürmüştü. Beraberindeki 224 yolcu ve mürettebatla Sina Yarımadası’na düşen uçağa, Şarm el Şeyh Havalimanı’nda bomba yerleştirildiği belirlenmişti.

Fransız güvenlik yetkilileri, IŞİD’in yolcu uçaklarını hedef alan yeni saldırılar düzenleme hazırlığında olduğu uyarısında bulunmuştu.

ABD de katılıyor

EgyptAir yolcu uçağının Akdeniz’de sürdürülen arama-kurtarma çalışmalarına Mısır, Fransa ve Yunanistan’la birlikte ABD’nin de katıldığı açıklandı. ABD’li yetkililerin çalışmalara deniz uçaklarıyla katıldığı belirtildi.

Haberin Devamı