Gazete Vatan Logo

IŞİD lideri Bağdadi, ABD'ye meydan okudu

IŞİD lideri Ebubekir el-Bağdadi, ABD uçaklarının saldırısının ardından Twitter üzerinden bir ses kaydı yayınladı.

ABD ilk kez terör örgütü Irak Şam İslam Devleti’ni doğrudan hedef aldı. Ezidi ve Hıristiyanlara yönelik olası soykırım tehdidi ve ABD’nin müttefiki Irak Kürt Bölgesi’nin başkenti Erbil’in tehlikeye girmesi üzerine Obama, Pentagon’a ‘vur’ yetkisi verdi. IŞİD’in Erbil yakınlarında Kürt ve Amerikalıları tehdit etmesi üzerine Basra’dan kalkan Amerikan jetleri, Erbil civarında IŞİD mevzilerini vurdu.

"İSLAM'IN OĞULLARI KENDİLERİNİ HAZIRLADI"

ABD cephesinde bu gelişmeler yaşanırken, IŞİD lideri Ebubekir el-Bağdadi yayınladığı ses kaydında tehditler savurdu. Kayıtta Bağdadi, ABD'ye meydan okuduğu mesajda şu ifadeleri kullandı: "Bu mesajım Amerika'ya, Hıristiyanların haç taşıyıcılarınadır. Beni dinleyin. Sizin adınıza savaşanlar size Irak ve Suriye'de hiçbir şey kazandırmayacak. Çok yakında kendinizi 'İslam'ın oğullarının' doğrudan karşısında bulacaksınız. Ki onlar sizinle savaşmak için kendilerini iyi hazırladılar."

OPERASYON NEDEN ŞİMDİ YAPILIYOR

Uluslararası toplumun Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün 9 Haziran’da Musul’u ele geçirmesinin ardından artırdığı baskılara rağmen, ABD’nin IŞİD karargâhlarını vurmak için neden düne kadar beklediği tartışma konusu oldu.

Haberin Devamı

BİTİŞ TARİHİ BELLİ DEĞİL

Beyaz Saray sözcüsü Josh Earnest, Obama’nın IŞİD’e yönelik operasyonların sona ermesi için herhangi bir tarih belirlemediğini açıkladı. Earnest, “Değerlendirmelerde Amerikalı personelin güvenlik durumunu, Kürt ve Iraklı güçlere desteğimizi ele alıyoruz” dedi. Güvenlik kaygıları gerekçesiyle ABD havayolu şirketlerinin Irak hava sahasında uçması yasaklandı. THY de Erbil seferlerini iptal etti. Bu arada, Kürt gazeteci Deniz Fırat, Mahmur’da IŞİD saldırısında hayatını kaybetti.