Gazete Vatan Logo

IŞİD’in ‘gözünü korkutmuşlar’

Şam rejimi, IŞİD militanlarının antik Palmira kentine zarar vermemesi için yerel halkla ‘ikna operasyonu’ yürüttüklerini öne sürdü

IŞİD’in ‘gözünü korkutmuşlar’

Suriye yönetiminin, Rusya’nın hava desteğiyle hafta sonunda Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarının elinden geri aldığı antik Palmira kentini korumak için gizli bir operasyon yürüttüğü iddia edildi. Suriye Tarihi Eserler ve Müzeler Genel Müdürü Maamoun Abdülkerim, geçtiğimiz yaz aylarında Palmira’yı ele geçiren IŞİD militanlarını, kentteki antik eserlere ‘fazla zarar vermemeye’ ikna etmek için yerel halk arasından bazı isimleri görevlendirdiklerini açıkladı.

‘Zarar vermeyin, isyan çıkar’

Abdülkerim, “Bizim tarafımızda olan yerel halktan 45-50 kişilik bir grup, IŞİD yöneticilerine, kentteki eserleri yok etmeleri halinde bölgede örgüte karşı isyan çıkabileceği konusunda telkinde bulundu” diye konuştu. Abdülkerim, yerel halkın çabaları sayesinde teröristlerin Palmira’ya fazla zarar vermeden bölgeyi terk ettiğini söyledi. Kentin rejim güçlerinin kontrolüne geçmesinin ardından bölgeye giden arkeologlar, militanların özellikle Palmira Müzesi’ndeki eserlere büyük zarar verdiğini, buna karşın açık havada bulunan parçaların beklenenden iyi durumda olduğunu duyurmuştu. Abdülkerim, UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Palmira’da zarar gören eserlerin onarımının 5 yılı bulabileceğini belirtmişti.

Haberin Devamı

Sisi, Sina için ABD’den yardım istedi

İsrail basını, Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah el Sisi’nin, Sina Yarımadası’nda artan IŞİD tehdidini ortadan kaldırmak için ABD’den askeri yardım istediğini yazdı. Sisi’nin bu amaçla başkent Washington’a gizli bir mektup gönderdiği, mektupta ABD Başkanı Barack Obama’dan Sina’ya özel ordu birimleri ve insansız hava araçları (İHA) göndermesini istediği öne sürülüyor. Sisi mektubunda, ABD’nin yardım etmemesi halinde IŞİD’in Sina Yarımadası’nı Ortadoğu’daki yeni operasyon üssü haline getireceği uyarısında bulunduğu söyleniyor. Obama’nın şu ana kadar Sisi’ye bir yanıt vermediği belirtiliyor.

Militanların açık havadaki antik yapılara fazla zarar vermediği, buna karşın Palmira Müzesi’ndeki heykellerin büyük bölümünü tahrip ettiği ortaya çıkmıştı.