Gazete Vatan Logo

IŞİD’in ceza tarifesi

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) yöneticileri, kontrolleri altında tuttukları bölgelerde işlenen suçlara verilecek cezaların listesini yayınladı

Geçtiğimiz yaz aylarından bu yana Irak ve Suriye’nin önemli bölümünde kontrolü ele geçiren Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarının, ele geçirdikleri kentlerde şeriat hukuku uyguladığı biliniyor. Örgüt geçtiğimiz günlerde ‘yönetimleri altında‘ yaşayan Iraklılara ve Suriyelilere ‘uyarı’ amacıyla, hangi suçlara hangi cezaların verildiğini açıklayan bir liste yayınladı. Örgütün propaganda faaliyetlerini yürüten Cihatçı Medya Platformu’nda yayınlanan ve Ortadoğu Medya Araştırma Enstitüsü (MEMRI) tarafından çevirisi yapılan listede cinayetten hırsızlığa kadar pek çok suç ve bu suçlara verilen cezalar ayrıntılı şekilde yer alıyor.

En yaygını idam

Analistler, IŞİD’in ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin aylardır süren hava saldırılarına karşın, ele geçirdiği bölgeleri bırakma niyetinde olmadığını göstermek için böyle bir adım attığı yorumunda bulunuyor. Şeriat yasalarına uymayan davranışlar sergileyen herkesin ‘en ağır şekilde’ cezalandırılacağının vurgulandığı listede birçok suça idam cezası verildiği görülüyor:

Haberin Devamı

- Dine hakaret - İdam

- Hazreti Muhammed’e hakaret - İdam (Tövbe etse bile)

- Zina - 100 kırbaç ve sürgün (Bekar ise)

- Zina - Recm (Evli ise)

- Eşcinsellik - İdam

- Yabancılar adına casusluk - İdam

- Cinayet ve hırsızlık - İdam, cesedin çarmıha gerilmesi

- Ufak çaplı hırsızlık - El kesme

- Alkol almak - 80 kırbaç

- İftira atmak - 80 kırbaç

- Soygunculuk - Sağ el ve sol bacağın kesilmesi. Çocuk, kadın farketmiyor

Ele geçirdiği asker ve muhalif

Örgüt üyelerini derhal infaz eden IŞİD militanları, son aylarda kadın ve çocuklara da idam cezası vermeye başladı. Suriye ve Irak’ta zina yapmakla suçlanan kadınları kent meydanlarında recm ettiren militanlar, ekim ayında Rakka kentinde, ‘dine hakaret ettikleri’ gerekçesiyle 3 çocuğun başlarını kılıçla kesmişlerdi.