Gazete Vatan Logo

IŞİD’i ‘nikah’ çökertti!

IŞİD’in Gaziantep sorumlusu olan ve geçen nisanda tutuklanan Ercan Çapkın’ın cezaevinde kendisini ziyaret eden kardeşine ’nikah’ koduyla verdiği saldırı talimatı, şifrenin çözülmesiyle son anda önlendi

IŞİD’i ‘nikah’ çökertti!

Diyarbakır, Suruç, Ankara, İstanbul ve Gaziantep’te bombalı saldırılar düzenleyerek onlarca kişinin ölümüne yol açan terör örgütü IŞİD’in beyin takımını bir şifre çökertti. İşte o şifrenin deşifre olma hikayesi: IŞİD mensuplarının geçen yıl hazirandan itibaren yaptığı eylemlerin ardından başlatılan soruşturmada Yunus Durmaz ve kardeşi Hacı Ali Durmaz ismine ulaştı. Durmaz kardeşlerin tüm saldırıların planlayıcısı olduğu saptandı, ancak tüm aramalara rağmen bulunamadı. Bu arada 19 Mart günü İstanbul’da turistlere yönelik ’canlı bomba’ eylemi düzenlendi. Polis canlı bomba Mehmet Öztürk ile bağlantısını saptadığı Erkan Çapkın’ı yakaladı. Oradan da kardeşi olan Ercan Çapkın’ın, IŞİD’in Gaziantep sorumlusu olduğu belirlendi. Ercan Çapkın 2 canlı bombayla yakalandı.

Cezaevinde ziyaret...

Mayıs ayı içinde Ercan Çapkın’ı ziyaret eden kardeşi Mehmet Emin ile kabinde yaptığı görüşme de takip edildi. Ziyarette Ercan Çapkın nişanlı olan kardeşine, ’Nikah 19 Mayıs’ta mı, 22 Mayıs’ta mı?’ diye sordu. Görüşmenin ardından polis, araştırmasında Mehmet Emin Çapkın’ın nişanlı olduğunu ancak nikah veya düğün hazırlığı olmadığını belirledi. Bunun üzerine ‘nikah’ın şifre olduğunu verilen tarihin 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı, 22 Mayıs’ın ise Ahmet Davutoğlu’nun görevi devrettiği Ak Parti Kongresi olduğunu saptadı.

Haberin Devamı

Düğmeye basıldı

Polisin bu şifreyi çözmesinin ardından Gaziantep’te de operasyonlar başlatıldı. 17, 18 ve 19 Mayıs günü yapılan operasyonlarda Çapkın’ın 3 kardeşinin de olduğu onlarca kişi gözaltına alındı. Bu kişilerin sorgusunda bir yıldır aranan Yunus ve Hacı Ali Durmaz kardeşlerin adresine ulaşıldı. 19 Mayıs akşamı yapılan operasyonda Yunus Durmaz, üzerindeki intihar yeleğini patlatarak ölürken, kardeşi Hacı Ali ile eşi Nesibe Durmaz sağ yakalandı.

EŞİ NESİBE DURMAZ: ‘Ona Sarı Yunusum derdim’

19 Mayıs akşamı polis operasyonunda kendisini patlatan ve IŞİD adına yapılan tüm bombalı saldırıların planlayıcısı olduğu belirtilen Yunus Durmaz’ın 2 çocuk annesi eşi Nesibe Durmaz da sorgu hakimliğinde kendisinin suçsuz olduğunu söyledi: “Eşim 6 ay bizi bırakıp çalışmaya gidiyorum demişti. Emniyette Suriye’ye gittiğini öğrendim. 2 çocuğumla yalnız başıma kaldım. Eşim para gönderiyordu, ben markete ve pazara gittiğimde kapının altından bir zarf içerisi atıyorlardı ve içinde para oluyordu. 5 yıl evli kaldık. 6 kez evimizi taşımak zorunda kaldık, çok ev değiştirdik. Kullandığı laptopla bazen haber okuyor, bazen de oyun oynuyordu. Eşim her gittiği yerde ismini değiştirirdi. Kimi yerde ’Fırat’, kimi yerde ’Rıfat’ adını kullanırdı. Sarı olduğu için ben kendisine ’Sarı Yunusum’ diyordum. Hacı Ali Durmaz babasız büyüdüğü için eşime sevgi ve saygısı vardı.”

Haberin Devamı

KARDEŞİ HACI ALİ DURMAZ: ‘Damdan dama atlayacaktık’

Polis sorgusunun ardından savcılıkta da ifade veren Hacı Ali Durmaz, IŞİD ve ağabeyine ilişkin bilgiler verdi: Akşam namazını kıldık. Polisin zırhlı araçla geldiğini gördüm. Ağabeyim canlı bomba yeleğini giydi ve birlikte yukarı çıktık. Damdan dama atlayacaktık. Polis o sıra geldi ’teslim ol’ dedi. Ağabeyim terasta kendisini patlattı. Ben patlama esnasında damdaydım.

Haberin Devamı

ABİM SİLAH EĞİTİMİ VERDİ: Suruç patlamasında ben Suriye’de PKK’ya karşı IŞİD tarafında savaşıyordum. Ben Suriye’de bomba eğitimi almadım. Silahlı askeri eğitim aldım ve bu eğitimi abim Yunus Durmaz veriyordu. Yunus Durmaz ile sınır bölgelerine yakın bir yerde 25-30 kişi kadardık ve kendisi başımızda mesul kişiydi. Yoksa büyük bir unvanı yoktu. Cihan Durmaz kardeşim olup Suriye’de IŞİD adına savaşmaktadır.

ÇAMAŞIR MAKİNESİNDE PATLAYICI: Gaziantep Emniyet Müdürlüğü’ndeki patlamadan 2-3 gün kadar sonra Hacıbaba’da ağabeyimin kiraladığı eve yanında tanımadığı bir şahısla siyah poşetler içerisinde buzdolabı, çamaşır makinesinin yanı sıra siyah poşetli malzemeleri yukarı götürdüler. İçeriğinde ne olduğunu bilmiyorum, ben görmedim, bilgim yok. Yengem Nesibe de bakmadı ağabeyim öyle şeylere izin vermezdi.”

Cezaevi firarisi yakalandı

Gaziantep’te bir eve gece geç saatlerde operasyon düzenledi. Baskında, Suriye’ye kaçmaya hazırlandığı öne sürülen IŞİD üyesi Raşit Karadağ ile Fahri K. gözaltına alınırken, evde yapılan aramada örgütsel dokümanlar ele geçirildi. Şüphelilerden Raşit Karadağ’ın yaklaşık 1 ay önce Kocaeli Cezaevi’nden firar eden 5 IŞİD’liden biri olduğu ve her yerde arandığı saptandı.

Haberin Devamı