Gazete Vatan Logo

IŞİD, Esad’ın tanklarıyla saldırdı!

IŞİD, Esad’ın tanklarıyla saldırdı!

IŞİD, PYD’nin kontrol ettiği Şanlıurfa sınırında yer alan Kobani’yi üç koldan kuşatmaya aldı. Dün en şiddetlisi yaşanan çatışmalarda, IŞİD’in Suriye ordusundan ele geçirdiği tankları da kullandığı öğrenildi.

İslam Devleti olarak ismini değiştiren Irak Şam İslam Devleti (IŞİD), Şanlıurfa sınırında yer alan ve PKK’nın Suriye’deki kolu PYD’nin hakim olduğu Kobani’yi ele geçirmek için dört gün önce bölgeyi üç koldan kuşatmaya başladı.
21 köyü ele geçirdiler
PYD’nin yoğun bir şekilde karşılık verdiği saldırıların en şiddetlisi ise dün yaşandı. IŞİD’in, Suriye ordusundan ele geçirdiği tanklarla Kobani’ye bağlı 21 köyü ele geçirdiği ve hemen ardından da Kobani’nin merkezine yöneldiği belirtildi.
Türkiye’ye havan topu
Yaşanan çatışmalar sırasında sınırı aşan havan topları ile uçaksavar mermilerinin Türkiye tarafına düşmesi de tedirginliğe yol açtı. Çatışmaların ardından TSK tarafından sınır hattında zırhlı araçlarla yoğun önlem alınırken, sınırı aşan 2 havan mermisine angajman kuralları kapsamında misliyle karşılık verildiği ifade edildi.
Tel Abyat’tan destek
Suriye’nin kuzeyindeki Afrin ve Cizire Kantonlarının ortasında yer alan Kobani’nin, ele geçirilmesi halinde de iki kanton arasındaki bağlantının da kopacağı kaydedildi. IŞİD’in, Kobani’nin doğusunda kontrolünde tuttuğu Tel Abyad’dan da lojistik destek sağladığı iddia edildi.
Yaralılar Türkiye’de
Ayrıca bölgede çıkan çatışmalarda yaralanan Abdullah Hasen adlı YPG’linin de, Mürşitpınar Sınır Kapısı’ndan geçirilerek Suruç Devlet Hastanesine kaldırıldığı, yapılan müdahalelere rağmen de kurtarılamadığı ifade edildi.
Naklen seyrettiler
Türkiye sınırına yakın olan bölgelerdeki çatışmalar, vatandaşlar tarafından ilgiyle izlendi. Çatışmaların şiddetli sürdüğü Suriye’nin Tel-Elham Köyü’nün karşısında bulunan Akçakale’nin Yağmuralan ve Güvenç Mahallesi sakinleri ellerinde dürbünlerle yaşanan çatışmaları savaş filmi gibi seyretti.
3 bin kişi sınıra dayandı
Tel Abyad ve Kobani’deki çatışmalardan kaçan yaklaşık 3 bin kişi, Türkiye sınırına yığılmaya başladı. Aralarında kadın ve çocukların bulunduğu kalabalık Suriyeli grup için asker sınır hattında zırhlı araçlarla güvenlik önlemi aldı. Suriyelilerin geçişine izin verilmesini isteyen ve bu nedenle bekleyen vatandaşlar, buna izin vermeyen askerlere taş atmaya başladı. Askerlerin de biber gazıyla karşılık vermesi üzerine yaşanan kısa süreli gerginlik, büyümeden sona erdi.

Haberin Devamı