Gazete Vatan Logo

İşgüzarlığın böylesİ

Mısır’da Cumhurbaşkanı Sisi’nin toplu konut açılışına giderken, konvoyunun geçtiği yola serilen 4 kilometrelik kırmızı halı, kamuoyunda tepkiye yol açtı

İşgüzarlığın böylesİ

Mısır kamuoyu günlerdir, Cumhurbaşkanı Abdulfettah el Sisi’nin konvoyu için serilen kırmızı halıyı tartışıyor. Geçtiğimiz hafta sonunda başkent Kahire’de, dar gelirli vatandaşlar için inşa edilen toplu konutların açılış törenine katılan Sisi’nin bindiği aracın geçtiği yola, 4 kilometre boyunca kırmızı halı serilmişti. Yerel basın halının maliyetinin 1 milyon 600 bin Mısır Cuneyhi, yani yaklaşık 206 bin doları bulduğunu öne sürerken Mısır yönetimi, söz konusu halıların Süveyş Kanalı projesinin açılışında serilen halılar olduğunu, temizlenip tekrar kullanıldığını açıkladı.

Yetkililerden gelen açıklama da muhaliflerin tepkisini geçirmedi. Arap İnsan Hakları Ağı Müdürü Cemal Iyd, “Fakir bir çocuğun 5 ekmek çaldığı için yargılandığı bir ülkede böyle bir şey kabul edilemez” diye konuştu. Muhaliflerin yanı sıra Sisi yanlıları da yönetimi eleştiri yağmuruna tuttu. Hükümete yakınlığıyla bilinen gazeteci Yusuf el Huseyni, Brunei Sultanı bile bu uzunlukta bir halı serdirmedi” dedi. Sisi yönetimine verdiği destekle bilinen ülkenin önemli siyasi figürlerinden Memduh Hamza ise Twitter hesabından paylaştığı mesajda, “İnsanlar için kırmızı halı serilmesine evet. Ancak konvoy için halıyı Kral Faruk veya herhangi bir kral dahi serdirmemiştir” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı