Gazete Vatan Logo

İşgali bitir sınırı açalım

“Kardeşimizin topraklarının yüzde 20’sini işgal altında tutanların bizden sınırlarımızı açmamızı beklemeleri beyhudedir. Yukarı Karabağ sorununun çözülmesi, Ermenistan ile ilişkilerimizin düzelmesinin olmazsa olmaz şartıdır”

İşgali bitir sınırı açalım

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’nün kurtuluşunun 100. yıl dönümü nedeniyle Azadlık Meydanı’nda düzenlenen törenlere katıldı. Törende bir konuşma yapan Erdoğan, şunları söyledi…

KEMİK KARDEŞLİĞİ: Bugün sadece Kafkas İslam Ordusu ve Azerbaycanlı kardeşlerimizin destansı mücadelesiyle Bakü’nün zulümden kurtuluşunun 100. yıl dönümünü kutlamıyoruz. Bizler aynı zamanda aziz şehitlerimizin bizlere emaneti olan, ‘iki devlet bir millet’ diyerek sembolleştirdiğimiz kemik kardeşliğimizi de idrak ediyoruz.

DOSTLUĞUMUZUN SEMBOLÜ: 15 Eylül 1918’de Azerbaycan’da yaşanan savaş asla sıradan bir hadise değildir. Bir asır önce burada verilen mücadele bizim kardeşliğimizin, dostluğumuzun, birlik ve beraberliğimizin de sembolüdür. Geçmişi bilmeden, bir asır önce Nuri Paşa ve askerlerinin binlerce kilometre öteden Bakü ve Gence’ye koşmalarının sebeplerinin anlamadan Azadlık Meydanı’ndaki şu dayanışma tablosunun manasını da kavrayamayız.

YENİLGİNİN UTANCI: Bugün, 15 Eylül 1918 tarihinde kazanılan bu büyük zaferi küçük, önemsiz göstermeye çalışan bazı çevreler olduğunu biliyoruz. Buna teşebbüs edenler o dönemde aldıkları ağır yenilginin utancını hala unutamayanlardır.

Haberin Devamı

BAĞIMSIZLIĞIN TEMELİ: Kafkas İslam Ordusu’nun ve Azerbaycan Ordusu’nun 1918 yılında burada gerçekleştirdikleri harekatlar o dönemde Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünü sağlayarak bugünkü bağımsızlığının da temelini atmıştır.

İLK BİZ TANIDIK: Azerbaycan’ın 1991 yılında, bağımsızlığını yeniden kazanmasından sonra, onu ilk tanıyan devletin Türkiye Cumhuriyeti olması asla tesadüf değil kemik kardeşliğimizin tabii sonucudur. Türkiye olarak bağımsızlığının ilk dönemlerinden başlayarak Azerbaycan’a elimizden gelen her türlü desteği verdik, vermeye devam edeceğiz.

DİRAYETLİ LİDERLİK: İki ülke askerleri ortak tatbikatlar gerçekleştirirken Afganistan gibi dünyanın değişik bölgelerinde birlikte faaliyet gösteriyor. Hiç şüphesiz bu başarılarda, Ümummilli Lider Haydar Aliyev’in vefatına kadar sergilediği dirayetli liderlikle aziz kardeşim İlham Aliyev’in gayretlerinin çok büyük bir payı vardır.

Haberin Devamı

DAMGA VURAN PROJELER: Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı, Bakü-Tiflis-Erzurum Doğalgaz Boru Hattı, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu ve Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) gibi müştereken hayata geçirdiğimiz projelerin tüm bölgeye damgasını vurdu.

AĞLARSA AĞLARIZ: Azerbaycan’ın sevinci ve gururu Türkiye’nin sevinci ve gururu, derdi, sıkıntısı ve problemi de Türkiye’nin derdi, sıkıntısı problemidir. Azerbaycan ağlarsa biz ağlarız, Azerbaycan sevinirse biz seviniriz.

DESTEĞE DEVAM: Azerbaycan’ın en büyük sıkıntı kaynağı Yukarı Karabağ, Türkiye için de aynı derecede sıkıntı kaynağıdır. Türkiye olarak problemin çözümü için Azerbaycan’ın ortaya koyduğu çabaları sonuna kadar desteklemeyi sürdüreceğiz.

SINIRLARIMIZI AÇMAYIZ: Yıllardır vatan hasretiyle hayatlarını sürdüren 1 milyondan fazla kardeşimizin artık gözyaşları dinsin istiyoruz. Kardeşimizin topraklarının yüzde 20’sini işgal altında tutanların, 1 milyondan fazla kardeşimizi öz yurduna dönmekten alıkoyanların bizden sınırlarımızı açmamızı beklemeleri boşunadır, beyhudedir. Türkiye’nin bu konuda tavrı bellidir, nettir, kesindir.

Haberin Devamı

ERMENİSTAN’A MESAJ: Yukarı Karabağ meselesinde öncelikle adım atması gerekenler işgalciler ve 1 milyon kişinin yüreğini memleket özlemiyle yakanlardır. Elbette biz bütün komşularımızla iyi ilişkiler kurmayı ve sürdürmeyi istiyoruz ancak Yukarı Karabağ sorununun çözülmesi, Ermenistan ile ilişkilerimizin düzelmesinin olmazsa olmaz şartıdır, bu böyle bilinmelidir.

TARİH DERSİ VEREMEZLER: Bundan sadece 25 yıl önce Hocalı’da yaşananların, Yukarı Karabağ’da katledilenlerin hesabını vermeyenlerin, katilleri kahraman ilan edenlerin bize verebilecekleri hiçbir tarih dersi yoktur.

DESTANI UNUTTURMAYACAĞIZ: Bir asır önce bu topraklarda binlerce şehidimizin kanıyla yazılan destanın unutulmasına ve unutturulmasına asla fırsat vermeyeceğiz.

İki kardeş ülkeyiz

ALİYEV’E TEŞEKKÜR: Nazik daveti ve misafirperverliği için Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve eşi Mihriban Aliyeva’ya teşekkür ederim. Azerbaycan’ın bağımsızlığı için toprağa düşen tüm şehitlere Allah’tan rahmet dilerim.
KARDEŞLİĞİN NİŞANESİ: Bu şehitler fedakarlıkları ve cesaretleriyle geride nesilden nesile gururla anlatılacak şanlı bir destan bırakarak Türkiye ve Azerbaycan’ın ebedi kardeşliğinin nişanesi oldular.
78 ŞEHİTLİK: Bizler dünyanın 34 farklı ülkesinde 78 ayrı şehitliği olan bir ülkeyiz. Bin 132 şehit mezarıyla Azerbaycan, Türkiye’den sonra en fazla şehitliğimizin ve şehit mezarımızın bulunduğu ülkedir. Burada koyun koyuna yatan şehitlerimiz aynı zamanda ülkelerimiz arasındaki kader ortaklığının da timsalidir. Türkiye ve Azerbaycan geçmişi bir, kültürü bir, dili bir, dini bir iki kardeş ülkedir.
Haydar Aliyev’in kabrine çelenk
Başkan Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Gençlik Sarayı’nda 1 saat 10 dakika süren baş başa görüşmelerinin ardından, merhum Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’in kabrinin bulunduğu Fahri Hıyaban Devlet Mezarlığı’na geçti. Haydar Aliyev’in anıt mezarına çelenk bırakan Erdoğan ve Aliyev, daha sonra 20 Ocak Şehitleri’nin yer aldığı Bakü Şehitler Hiyabanı’nda Ebedi Ateş Anıtı’na çelenk bıraktı. Bakü Türk Şehitliği’ne de geçen iki Cumhurbaşkanı, buradaki anıta çelenk koydu ve anıt defterini imzaladı.

Haberin Devamı