Gazete Vatan Logo

İşe iade davasını kazanan çalışan işe başlamazsa ne olur?

Çalışanlar, işe iade davası açıp kazandıkları takdirde izlemeleri gereken yolu merak ederken, işe başlamamaları durumunda ise yasal olarak neler olacağını öğrenmek istiyor. İşte işe iade davası konusunda akılları meşgul eden o sorunun cevabı...

İşe iade davasını kazanan çalışan işe başlamazsa ne olur?

İşverenin işçinin sözleşmesinin feshetmesinin ardından, işçi işe iade davası açabilir. İşe iade davası açmak için bazı şartların yerine getirilmiş olması gerekir. Peki işe iade davası açıp kazanan çalışan ne yapmalıdır?

Otuz veya daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde en az altı aylık kıdemi olan işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesini fesheden işverene işe iade davası açma hakkı vardır.

İŞE İADE DAVASINI KAZANAN İŞÇİ İŞE BAŞLAMAZSA NE OLUR?

İşe iade davasını kazanan çalışan, kesinleşen mahkeme kararının tebliğinden itibaren 10 iş günü içinde işe başlamak için başvuruda bulunmak zorundadır. Talebi alan işverenin işçiyi 1 ay içerisinde işe başlatması gerekir . İşverenin işe yeniden başlama davetine rağmen işçi işe başlamazsa işverence yapılan fesih geçerli hale gelmekte olup işçinin boşta geçen sürelerine ait ücreti ve işe başlatmama tazminatını alması mümkün olmamaktadır. Bu durumdaki işçi, sadece kıdem ve ihbar tazminatlarını talep edebilir. İşe iade davasını kazanan işçiye işveren, işe geri başlasın ya da başlamasın 4 aya kadar olan boşta geçen süre ücretini ödemelidir. İşveren işe iade davasını kazanan çalışanı işe geri almak istemez ya da işe başlama talebine cevap vermezse toplamda 8 aylık brüt ücret kadar ödeme yapmak zorundadır.

Haberin Devamı