Gazete Vatan Logo

İşe giderken serviste geçen zaman çalışma süresinden sayılır mı?

İşçiler, işverenin kendilerine sunduğu servis hizmetini kullanırken geçen zamanın çalışma süresine dahil olup olmadığını merak ediyor. Peki İş Kanunu'na göre serviste geçen zaman çalışma süresinden sayılan hallere dahil mi? İşte merak edilen sorunun yanıtı...

İşe giderken serviste geçen zaman çalışma süresinden sayılır mı?

İş Kanunu, bazı halleri çalışılmadığı halde çalışma süresinden sayılan haller olarak kabul eder. günlük çalışma sürelerinden sayılan hallerin içerisinde işçilerin çalışma yerine getirilip götürülmesi ile ilgili bir madde de bulunmaktadır. Peki serviste geçen zaman çalışılmış sayılır mı?

HANGİ DURUMLARDA İŞE GİDERKEN GEÇEN SÜRE ÇALIŞMADAN SAYILIR?

İş Kanunu madde 66; "Çalışma süresinden sayılan haller " başlığında sıraladığı maddeler içerisinde; "Demiryolları, karayolları ve köprülerin yapılması, korunması ya da onarım ve tadili gibi, işçilerin yerleşim yerlerinden uzak bir mesafede bulunan işyerlerine hep birlikte getirilip götürülmeleri gereken her türlü işlerde bunların toplu ve düzenli bir şekilde götürülüp getirilmeleri esnasında geçen süreler" maddesi bulunmaktadır.

SERVİSLE İŞE GİDERKEN GEÇEN SÜRE ÇALIŞILMIŞ SAYILIR MI?

Ancak; "İşin niteliğinden doğmayıp da işveren tarafından sırf sosyal yardım amacıyla işyerine götürülüp getirilme esnasında araçlarda geçen süre çalışma süresinden sayılmaz" ibaresi de not olarak düşülmüştür.

Haberin Devamı

Bu durumda kanunda bahsedilen işler ve özel durumlar hariç, işe giderken kullanılan serviste geçen zaman çalışma süresine dahil edilemez.