Gazete Vatan Logo

İşe giderken her sabah aileleriyle helalleşiyorlar

Bugünlerde bomba imha uzmanlarına çok iş düşüyor. Emniyetin 354 korkusuz kahramanı, yüzlerce kiloluk bombaları her gün imha etmeye çalışıyor.

İşe giderken her sabah aileleriyle helalleşiyorlar

Bomba imha uzmanları 30 ve 32 yaş sınırında, şark hizmeti yapmamış personelden oluşuyor. Fizik, elektronik, biyoloji, kimya gibi bölümler tercih edilme sebebi.

Hayatlarını tehlikeye atarak müdahale eden bomba imha uzmanları, “ilk hata, son hatan olur” sloganıyla hareket ediyor.

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye içinde önemli tehdit haline gelen bombalı saldırılara karşı 1979’da, adı sonra Bomba İmha Şube Müdürlüğü olarak değiştirilecek Patlayıcı Maddeler Şube Müdürlüğü kuruldu.

Teknolojiyi en iyi şekilde kullanan Türk bomba imha uzmanları İstanbul, Ankara, İzmir, Adana ve Antalya’da şube müdürlükleri, diğer illerde de büro amirlikleri altında hizmet veriyor.

Her gün onlarca hatta yüzlerce şüpheli pakete müdahale edip, bombaları etkisiz hale getirmeyi başaran Türk bomba uzmanlarının, dünya çapında da 3’ncü sırada yer aldığı vurgulanıyor.

“Fünyeyle bomba patlatmayız”

Basında “Fünyeyle patlatıldı” şeklinde verilen haberler gerçeği yansıtmıyor. Çünkü fünyeyle bomba patlatılmıyor. Robotla ya da elbise giyip müdahale ediliyor. Amaç bombayı patlatmak değil, etkisiz hale getirmek. Zaten genelde suyla müdahale ediliyor. O su da yüzde 90 içindeki bomba sistemini patlatmadan etkisiz hale getiriyor. Sadece araç bombaları patlatılabiliyor. Bu ekstra gelişen bir durum.

Haberin Devamı

Araç bombalarda şu an kullandıkları patlayıcı miktarları çok fazla. 300 kilo, 500 kilo patlayıcı çıkıyor. Buna yaklaşmak mümkün değil. Bomba imha uzmanlarının böyle bir şansı yok. Uzaktan kumandalı bir bomba ve içinde anahtar düzeni olduğunu düşünelim, patladığı zaman sizin jammer cihazlarınızın bile dışına çıkıyor basıncın etkisi. Jammer’lar 50, 100 metre kesiyorsa o 300 metrelik alana etki ediyor.

Uzmanlar özel elbiseler giyiyor. Bu elbiseler 200-300 kg patlayıcının kullanıldığı olaylarda ancak 25-30 metreden koruma özelliğine sahip.

3 ayda eğitiliyorlar

Ankara’nın Gölbaşı ilçesinde 1 ay teorik, 2 ay arazide uygulamalı olmak üzere 3 ay eğitimden geçen uzmanlar gönüllülük esasıyla bu mesleği seçiyorlar. Çünkü, çok çeşitli riskleri var. 35 kiloluk koruyucu kıyafetler kullandığınızda bile yaralanma, uzuv kaybetme veya ölme riskleriyle karşı karşıyalar. Ayrıca, her personel eğitim sürecinde ciddi psikoteknik testlerden geçiriliyor.

Haberin Devamı

Ailenin onayı alınıyor

Bazıları ailesi ile problem yaşadığı için kursu bırakıyor. Emniyet Genel Müdürlüğü her bomba imha uzmanı adayından ailesinin onayını almasını istiyor. Mülakatta adaylara, “Ailenin rızası var mı?” diye soruluyor, “Var” diyen adayın bir kez de ailesi aranıyor. Ailesi yok dediği anda aday mülakatı geçemiyor.

Bombadan örgüte ulaşıyorlar

1979 yılında olay sonrası delilleri toplama bakımından bütün bilgileri kapsayan bir Milli Bomba Bilgi Merkezi de var. Bomba imha uzmanları, patlayıcının cinsinden, kullanılan pil, lehim makinesi, yapıştırıcı silikon veya kablodan bile saldırıyı hangi terör örgütünün gerçekleştirdiği ya da planladığını çözebiliyorlar.

“Canlı bombayı komutlarla uzaktan kontrol ediyoruz”

İmha uzmanları canlı bombalara da müdahale ediyor. Örneğin zorla birisinin üzerine bomba bağladılar ve o şahıs, “Beni kurtarın” diyorsa imha uzmanları gidip elle müdahale ediyor. Ama bir bombacı intihar saldırısı yapmak üzere üstüne bomba bağladıysa, ona kesinlikle müdahale etmiyorlar. Nedeni basit, bomba imha uzmanı müdahale etmek için yanına yaklaştığında bombayı intihar eylemcisi patlatabilir.

Haberin Devamı