Gazete Vatan Logo

İşdünyasının zor kararı

İşadamları ABD için toplanacak ‘Ya tamam ya devam’ diyecek

TÜRK-AMERİKAN İş Konseyi (TAİK) Yürütme Kurulu, yarın toplanarak ABD’de 11-14 Nisan’da yapılacak 29. Ortak Yıllık Konferans’a yönelik tavrını belirleyecek. Bazı üyeler devletin dış politikasına uygun yani iptal yönünde karar alınmasını istiyor.

BAZI üyeler ise TÜSİAD’ın ABD gezisiyle ilgili ’İptal değil erteleme’ yorumunu getirmesini örnek gösterip, “Doğru yerde, doğru zamanda Türkiye’nin tezlerini anlatalım” diyor. Bu üyeler, konferansın iptal edilmesinden değil ertelenmesinden yana


Washington’da 11-14 Nisan tarihleri arasında Washingon D.C.’de gerçekleştirilmesi planlanan DEİK/Türk-Amerikan İş Konseyi (TAİK) ve American Turkish Council’in (ATC) 29. Ortak Yıllık Konferansı’nın akıbeti Cuma günü belli olacak.

Ermeni soykırım tasarısının ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nde kabulünden sonra TÜSİAD’ın ABD gezisini iptal etmesinin ardından gözlerin çevrildiği TAİK Yürütme Kurulu, Haluk Dinçer başkanlığında toplanarak genel bir durum değerlendirmesi yapacak ve konferansa ilişkin tavrını belirleyecek.

TAİK Yürütme Kurulu’nda yer alan bir grup üye devletin dış politikasına uygun yani iptalden yana tavır alınmasını istiyor. Aralarında General Electric (GE) gibi ABD’li dev şirketlerin yöneticilerinin yer aldığı üyeler ise Türkiye’nin tezlerini doğru zamanda, doğru yerde savunmak ve lobi faaliyetlerini hızlandırmak gerektiğini savunuyor.

ATC bastırıyor

Konferansın organizasyonunu üstlenen ATC’nin de konferansın yapılması için bastırıyor. Geçen hafta Türkiye’ye gelen ATC Başkanı Jim Holmes da hem işadamları hem de Ankara’daki temaslarında konferansın mutlaka yapılması gerektiğine vurgu yaptı. ATC’nin organizasyon için ciddi bir harcama yaptığı ve bunun için de iptal veya ertelemeye sıcak bakmadığı belirtiliyor. TAİK Yürütme Kurulu’ndan bir üye ise, “Türkiye’nin menfaatleri ve itibarı söz konusu olduğunda işin maddi boyutunun önemi yok. Biz Cuma günü işin maddi boyutunu konuşmak için toplanmıyoruz.

Biraraya gelelim, sağlıklı bir şekilde ve tüm boyutlarıyla genel durum değerlendirmesi yapalım dedik. Türkiye bugüne kadar tezlerini savunmada hep bir adım geride kaldığı için bu tip sıkıntılar yaşıyoruz. Ermeni tasarısı konusu Temsilciler Meclisi’ne gelmeden her türlü girişim yapılmalı. İptalden çok erteleme üzerinde durulmasından yanayız” dedi.

Holmes geçen hafta geldi

İptal edilip edilmeyeceği merakla beklenen ABD’deki konferans 30 yıla yakındır yapılıyor. Katılım her zaman üst düzey ve ciddi sayıda oluyor. Konferans iki ülkenin ekonomik ve politik ilişkilerinin yanı sıra sektörel bazda işbirliği fırsatlarının değerlendirildiği, sorunların görüşülüp çözüm önerilerinin sunulduğu önemli bir platform olarak nitelendiriliyor.

Bu yılki konferans programında ticaret ve yatırım, bankacılık- finans, tarım-gıda endüstrisi, inşaat, Avrupa Birliği ile güvenlik-savunma panelleri bulunuyor. Geçen yılki konferansa iki taraftan 1.000 kişi katılmıştı. Devlet Bakanı Egemen Bağış, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Coca-Cola CEO’su Muhtar Kent, ABD Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral James Cartwright, ABD Ticaret ve Finans Bankacıları Derneği Başkanı Donna Alexander geçen yılki katılımcılar arasındaydı.

YIRCALI GİTMEYECEK, HİSARCIKLIOĞLU HENÜZ KARAR VERMEDİ

Yürütme Kurulu toplantısına TAİK Başkanlığı’nı Ferit Şahenk’ten (sağda) devralan Haluk Dinçer (solda) başkanlık edecek. TOBB ve DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu (soldan ikinci) henüz katılım konusunda resmi bir açıklama yapmazken, DEİK İcra Kurulu Başkanı Rona Yırcalı ise (soldan üçüncü) ABD’ye gitmeme kararı aldı.

KİMLER KATILACAK?

YARIN 14.00’de toplanacak olan TAİK Yürütme Kurulu’nda Haluk Dinçer (Sabancı Holding) dışında İKV eski Başkanı Davut Ökütçü, Kürşat Özkan (GE), Agah Uğur (Borusan), Metin Ar (Garanti Yatırım), Cüneyd Zapsu (Cüneyd Zapsu Danışmanlık), Feyhan Yaşar, Begümhan Doğan Faralyalı (Doğan Şirketler Grubu Holding), Şerif Egeli (Shenco A.Ş), Muharrem Dörtkaşlı (TUSAŞ), Sedat Birol (Eczacıbaşı), Doğan Bolak (ATP Tic.), Mustafa Bayraktar (Bayraktar) Koray Arıkan (JP Morgan Chase Bank), Murad Dural (Altay Koll. Şti.), Nuri Çolakoğlu (Doğan Yayın Holding), Hayri Çulhacı (Akbank), Hasan Akçakayalıoğlu (Bank Pozitif) ile Çağlan Mursaloğlu (İş Yatırım) bulunuyor.

TABA KONFERANSA KATILIYOR

TÜRK-Amerikan İşadamları Derneği (Turkish American Business Academy-TABA) Başkanı Uğur Terzioğlu, dernek olarak Washington’daki toplantıya katılacaklarını söyledi. Terzioğlu, ATC’yi kuran Coca-Cola, Boeing, General Electric gibi dev şirketlerin Ermeni tasarısının geçmemesi için senatörlere şahsen mektup gönderdiklerini hatırlatarak, ”ATC bizim ABD’deki en büyük gücümüz. Türk işadamlarının burada temsil edilmesi gerektiğine inanıyoruz ve TABA olarak ABD’de olacağız“ dedi.

Haberin Devamı