Gazete Vatan Logo

İşçinin rapor hakkı kaç gün? Üst üste rapor…

İşçinin hastalanması ya da kaza geçirmesi durumunda doktor tarafından işçiye istirahat raporu verilir. İş göremezlik belgesi olarak da bilinen rapor, doktor tarafından verilse de bazı yasal sınırlamaları bulunmaktadır. Peki, işçinin rapor hakkı kaç gün? İşçi üst üste rapor alabilir mi?

İşçinin rapor hakkı kaç gün? Üst üste rapor…

Hastalık ya da kaza sonucu alınan istirahat raporu, işçinin belirli bir süre çalışamamasıdır. Rapor alma hakkı ise kimi zaman işveren tarafından bir sorun olarak görülebiliyor. İşçinin rapor hakkı kaç gün, en fazla kaç gün rapor alınabilir?

İŞÇİNİN RAPOR HAKKI KAÇ GÜNDÜR?

İşyeri hekimi tarafından verilen rapor

İşyeri hekimleri işçiye en fazla 2 gün rapor verebilir.

Aile hekimleri tarafından verilen rapor

Aile hekimleri işçiye tek seferde en fazla 10 gün rapor verilir. Raporda kontrol notu olarak ayrıca bir ibare varsa bu işçinin rapor bitiminden sonra, tekrar istirahat etmesi için rapor verilebileceğini söyler. Böyle bir durumun gerçekleşmesi durumunda aile hekimleri yine en fazla 10 gün rapor verir.

Hastane tarafından verilen rapor

İşçiye hastane tarafından verilen rapor hakkı da aile hekimliğinde olduğu gibi tek seferde 10 gün olarak tanınır.

EN FAZLA 40 GÜN RAPOR VERİLİR?

Doktor yılda işçiye en fazla 40 gün rapor yazabilir. 40 günü aşan raporlarda ise işçiye iş göremezlik ödeneği ödenmez.

HEYET RAPORU NASIL ALINIR?

Haberin Devamı

Aile hekimliği ya da hastane doktorunun verdiği raporlar bazı hastalık durumlarında yeterli gelmeyebilir. İşçinin ciddi bir hastalığının olması ya da iyileşme sürecinin uzun olması durumunda ise işçiye heyet raporu verilir. Uzun süreli verilen heyet raporları birden fazla hekimin onayından geçirildikten sonra verilir.

Heyet raporları en fazla 6 ay süresince verilir, gerekli olduğu durumlarda bu süreç uzatılır. Hastalık izinleri yıllık izne ise dahil edilemez.

RAPORLU İŞÇİNİN SÖZLEŞMESİ FESHEDİLİR Mİ?

4857 sayılı İş Kanunu, işçinin uzun süreli ve kesintisiz devam eden bir raporu var ise raporlu olunan süresinin, işçinin ihbar süresini 6 hafta daha aşması durumunda, işverene sözleşmeyi haklı nedenle feshetme imkânı tanımaktadır.

Bu durum 4857 sayılı İş Kanunu’nun 25/I-(b) maddesi ile açıkça şu şekilde belirtilmektedir; “…işçinin hastalık, kaza, doğum ve gebelik gibi hallerde işveren için iş sözleşmesini bildirimsiz fesih hakkı; belirtilen hallerin işçinin işyerindeki çalışma süresine göre 17’nci maddedeki bildirim sürelerini altı hafta aşmasından sonra doğar.

Haberin Devamı

17. maddedeki bildirim süreleri

a) İşi altı aydan az sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak iki hafta sonra,

b) İşi altı aydan birbuçuk yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak dört hafta sonra,

c) İşi birbuçuk yıldan üç yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak altı hafta sonra,

d) İşi üç yıldan fazla sürmüş işçi için, bildirim yapılmasından başlayarak sekiz hafta sonradır.