Gazete Vatan Logo

İşçi, yıllık izne çıkmadan önce maaşını isteyebilir mi?

Çalışanlar, yıllık izne çıkmadan önce maaşlarını almanın mümkün olup olmadığını merak ediyor. İş Kanunu, yıllık izin öncesi maaş ya da avans alma konusunda ne diyor? İşçilerin, yıllık izin öncesi alacakları ücret miktarı nasıl hesaplanır? İşte yanıtlar...

İşçi, yıllık izne çıkmadan önce maaşını isteyebilir mi?

Yıllık izne maddi olarak rahat bir şekilde çıkmak isteyen işçiler, izin öncesi maaş ya da avans almak mümkün mü sorusuna cevap ararken, yasanın bu konu hakkındaki hükmünü de merak ediyor. Yıllık izin öncesi maaşların alınması konusundaki tüm detaylar haberimizde...

YILLIK İZNE ÇIKMADAN ÖNCE MAAŞ ALINABİLİR Mİ?

İş Kanunu, "İşveren, yıllık ücretli iznini kullanan her işçiye, yıllık izin dönemine ilişkin ücretini ilgili işçinin izine başlamasından önce peşin olarak ödemek veya avans olarak vermek zorundadır" demektedir. Bu ücretin hesabında 50 nci madde hükmü uygulanır.

YILLIK İZİN ÖNCESİ ÜCRET NASIL HESAPLANIR?

Günlük, haftalık veya aylık olarak belirli bir ücrete dayanmayıp da akort, komisyon ücreti, kâra katılma ve yüzde usulü ücret gibi belirli olmayan süre ve tutar üzerinden ücret alan işçinin izin süresi için verilecek ücret, son bir yıllık süre içinde kazandığı ücretin fiili olarak çalıştığı günlere bölünmesi suretiyle bulunacak ortalama üzerinden hesaplanır.

Ancak, son bir yıl içinde işçi ücretine zam yapıldığı takdirde, izin ücreti işçinin izine çıktığı ayın başı ile zammın yapıldığı tarih arasında alınan ücretin aynı süre içinde çalışılan günlere bölünmesi suretiyle hesaplanır.

Haberin Devamı

Yüzde usulünün uygulandığı yerlerde bu ücret, yüzdelerden toplanan para dışında işveren tarafından ödenir.

Yıllık ücretli izin süresine rastlayan hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil ücretleri

ayrıca ödenir