Gazete Vatan Logo

İşçi, yıllık izin isteğini ne kadar süre önce işverene bildirmelidir?

İşçiler, yıllık izne çıkmadan önce izne gidecekleri tarihi ve izin gün sayısını işverene bildirmek zorundadırlar. Yıllık izin ile ilgili detayların işverene ne zaman bildirilmesi gerektiği Yıllık Ücretli İzin Yönetmeliği ile belirlenmiştir. İşte merak edilen o sorunun yanıtı!

İşçi, yıllık izin isteğini ne kadar süre önce işverene bildirmelidir?

Yıllık izne çıkmak isteyen işçi yönetmeliğe göre; yıllık izin isteminde, adını soyadını, varsa sicil numarasını, iznini hangi tarihler arasında kullanmak istediğini ve ücretsiz yol izni isteyip istemediğini yazmak zorundadır. Aynı zamanda işçinin izne çıkmak isteğini işverene bildirmesi gereken asgari bir süre de belirlenmiştir.

YILLIK İZNE ÇIKMADAN NE KADAR ÖNCE İŞVERENE BİLDİRİM YAPILMASI GEREKİR?

Yıllık Ücretli İzin Yönetmeliği'ne göre işçi, hak ettiği yıllık ücretli iznini, kullanmak istediği zamandan en az bir ay önce işverene yazılı olarak bildirmelidir. İşveren veya işveren vekilleri, bu istekleri Yönetmeliğin 15 inci maddesinde sözü geçen izin kuruluna veya 18 inci maddesinde belirtilen kişilere bildirir. İzin kurulu veya işveren, işçinin istediği izin kullanma tarihi ile bağlı değildir. Ancak, izin sıra ve nöbetleşmesini göstermek üzere söz konusu kurulca düzenlenecek çizelgeler işçinin talebi ve iş durumu dikkate alınarak hazırlanır. Yol izni alanlar bu süreyi kullanmadan işe dönerlerse, işveren bunları anılan sürenin bitiminden önce işe başlatmayabilir.

Haberin Devamı