Gazete Vatan Logo

İşçi alacağı VİP oluyor!

İşverenin borçları arasında Maliye Bakanlığı, SGK ve bankalardan önce işçilerin alacağı tahsil edilecek.

Hükümetten işçi alacaklarına ‘VİP’ önlem geliyor. Halen kamu alacakları ile banka alacaklarından sonra kalırsa tahsil edilebilen işçi alacakları  ‘öncelikli alacak’ oluyor. Çalışma Bakanlığı’nın taşeron işçilerle ilgili başladığı Torba Yasa hazırlığında tasarı metnine eklenen bir hükümle işverenin borçları arasında, Maliye Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) gibi kamu alacakları ile banka alacaklarından önce işçinin alacağı tahsil edilecek. Bunun için Torba Yasa tasarında, sadece iş kanununda değil, diğer kanunlardaki ilgili hükümlerde de değişlik getiriliyor.

Geçtiğimiz aylarda Kıdem Tazminatı’yla ilgili toplantılarda Türk-İş bu talebi özellikle hükümetin, “işçiler kıdem tazminatını alamıyor” tespitine karşılık önermişti. İşçi tarafı Hükümete, “İşveren iflas ediyor, önce Maliye, sonra SGK, sonra bankalar, kalırsa işçiler alacağını tahsil edebiliyor. Madem işçileri bu kadar gözetiyorsunuz. O halde tam tersi olmalı. İşçi alacağı ilk sırada öncelikli alacak olmalı” demişti.

Düzenlemenin hayata geçmesiyle kıdem tazminatı konusunda da “işçiler alacağını alamıyor” gerekçesini de ortadan kaldırmış olacak. Kıdem Tazminatı sisteminin değiştirilerek Fon sistemine geçilmesine ilişkin çalışmalarda Türk-iş, Hak-İş ve DİSK ortak bir tavır belirleyerek hükümete yeni bir öneri getirmişti.

İşçi tarafı “İşçi kıdem tazminatını alamıyorsa, mevcut sistemde işçi alacağını, bir yasal düzenlemeyle kamudan bile ‘öncelikli alacak’ yapın” demişti. Öneriye karşı çıkmayan Bakanlık, bu önerinin uygulama detaylarını da bir süredir çalışıyordu. Çalışma Bakanlığı’nda genel çerçevesi tamamlanan Torba Yasa tasarısının önümüzdeki günlerde Meclis’e sevkedilmesi bekleniyor. Tasarı metninde taşeron işçi için 1 yıl olan sözleşme süresinin 3 yıla çıkarılması ve evde çalışana sigorta düzenlemesinin de yer aldığı öğrenildi.

Taslağın bu haliyle Meclise sevkedilmesi durumunda, tasarı evde çalışan temizlikçi, hizmetli gibi çalışanlara da sigorta düzenlemesi getirecek. Buna göre, bu tür işçiler 10 günün altında kaç gün çalışıyorsa çalışsın, eğer 15 günlük prim öderse devlet bunu 30 güne tamamlayacak.

Haberin Devamı