Gazete Vatan Logo

İşçe Çarkın'ın attığı kurşunla can verenler

Yılmaz Erdoğan’ın amcasıydı

Ünlü sanatçılar Yılmaz ve Mustafa Erdoğan’ın amcası olan Namık Erdoğan 9 Mayıs 1994’te kayboldu, 3 gün sonra cesedi bulundu.

Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkan Yardımcısı olan Namık Erdoğan’ın Türkiye’deki uyuşturucu tacirlerinin suikastına kurban gittiği iddia edildi. Zira, öldürülmeden önce çok sayıda tehdit telefonları alan Erdoğan görevi gereği eroin üretiminde kullanılan asitlerin Türkiye’ye kimler adına ve ne miktarda girdiğini belgelerine hakimdi. Ergenekon terör örgütünün kurucusu olmak suçlamasıyla tutuklanan emekli Tuğgeneral Veli Küçük’ün evinde bulunan ‘Şirket ve Köstebekler’ adlı belgede, Türkiye üzerinden yürütülen uyuşturucu trafiği ve Namık Erdoğan suikastıyla ilgili çarpıcı bilgiler yer aldı.

Yılmaz Erdoğan amcasının ardından bir şiir yazmıştı.

AMCAYA ŞİİR

Kayıp kentin yakışıklısı
Dokuzunda kayboldu Mayıs’ın
Cesedi bulundu onikisinde...
Kaçırıldığında da
Kaybolduğunda da ve
Cesetken de yakışıklıydı...
Amcamdı...

Cesedini çobanlar buldu

Eski DEP’li Avukat Faik Candan, Kürt ulusal ve demokratik mücadelesinde görev aldı. Ailesi ve yakın çevresine göre onu ölüme götüren yolun ilk adımı zamanın popüler muhalif dergisi ‘2000’e doğru’ya verdiği röportajdı. Candan, Siirt 72. piyade Komando alayında 8 aylık kısa dönem askerliğinde yaşadıklarını anlatarak askerin sivilleri öldürdüğünü iddia etmişti. Kürt halkının uğradığı maddi ve manevi zararlar için devlet aleyhine tazminat davası açtı. Bu çalışmadan sonra Faik Candan artık derin devlet ve Jitem’in hedefi oldu. 1994 yılında Ankara Sıhhiye de bir lokantada arkadaşlarıyla yemek yedikten sonra bir müşterisinin Küçükesat Ticaret bankasındaki işlerini halletmeye gitti. Bir daha haber alınamadı. 14 Aralık 1994 günü Ankara’nın Bala ilçesi yakınlarında işkence edildikten sonra kurşuna dizilmiş cansız bedeni çobanlar tarafından bulundu.

Kurşunlanıp yola atıldı

Türkiye İşçi Partili avukat Yusuf Ekinci 12 Mart 1971 muhtırasıyla Diyarbakır Sıkıyönetim Komutanlığı’nca gözaltına alınıp tutuklandı. Beraat eden Ekinci 24 Şubat 1994 tarihinde arabasıyla Ankara’daki evine giderken kaçırıldı. Ertesi gün Ankara Gölbaşı mevkiinde kurşunlanmış cesedi bulundu. Olay kayıtlara adi bir cinayet olarak geçti. Cinayette kullanılan silah, Susurluk skandalının ardından ortaya çıkan Uzi marka silahlardı. Bunun üzerine cinayetin Susurluk çetesi olarak adlandırılan yapı bağlantısının olma ihtimaliyle savcılığa başvuruldu ancak bir sonuç alınamadı. Dosya faili meçhul kaldı. AİHM, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni gerekli adli soruşturmayı yapmadığı sebebiyle tazminata mahkum etti.

Kayınbiraderi PKK’lıydı

1994 yılında öldürülen Ankara Altındağ Nüfus Müdürü Mecit Baskın cinayeti de faili meçhul olarak kalmıştı. Mecit Baskın, PKK’nın Doğu Bölgesi Politik Sorumlusu olduğu iddia edilen, silah ve uyuşturucu kaçakçılığı yaptığı ileri sürülen Hakkari Yüksekova doğumlu Hurşit Han’ın kayınbiraderiydi. Ayhan Çarkın savcıya verdiği ifadede, Mecit Baskın’ın öldürülmesi olayına da karıştığını söyledi.

Haberin Devamı