Gazete Vatan Logo

İş yükü katlandı

Yargıtay 2011 Faaliyet Raporu personeli üzdü. Yargıtay’daki dosyaların güvenliği de yok.

Raporda Yargıtay personelinin sorunlarına da değinildi ama “Personel nitelik ve nicelik açısından yetersiz” tespiti yer aldı. Rapora göre, Yargıtay’daki dosyaların güvenliği de yok.

Yargıtay Genel Sekreterliği tarafından hazırlanan “Yargıtay 2011 Faaliyet Raporu”nda yüksek mahkemenin performans denetimi yapıldığı ve ayrıntılı istatistikler yer aldı. Raporda Yargıtay’ın “üstünlükleri” şöyle sıralandı:

İçtihat birliğini sağlayan kurum olması, güçlü tarihsel alt yapı, kurum kültürü ve kimliğine sahip olması, bağımsız bir kurum olması, Yargıtay Başsavcılığının partiler üzerinde denetim yetkisinin bulunması, Yüce Divanda iddia makamını temsil etmesi, Adli Yılın Yargıtay Başkanı tarafından açılması, yüksek mahkeme ve kurullara üye seçme yetkisinin bulunması, kurum mensuplarının özveri göstererek calışması ve bundan gurur duyması, teknolojik altyapı olanakları, yüksek kurumsal saygınlığa sahip olması, sosyal tesislerinin bulunması, kadın çalışan oranının (yüzde 41) yüksek olması, tüm kararlarına kurum içinden erişilebilmesi.

İnsan hakları “zayıf”

Raporun “Zayıflıklar” kısmında ise şunlar sıralandı:

- Fiziki yapı yetersiz, olanaklar rasyonel kullanılamıyor.

- Mensupların yüksek lisans, doktora ve bilimsel çalışmalarına olanak sağlanmıyor.

- Tetkik hakimleri, Cumhuriyet savcıları ve personelin yönetime katılımı ve yapılan işin önemine uygun hukuksal statüleri yok.

- Mahkemelerle yeterli düzeyde içtihat paylaşımı yok.

- Motivasyon artırıcı calışma yöntemleri yok.

- İnsan hakları ve yargıya ilişkin konularda düşünce, strateji ve hizmetin işleyişine yönelik politika oluşturacak birimler yok.

Dosyaların güvenliği yok

- Arşiv ve kütüphane hizmetleri yeterli değil.

- Yargıtay’daki dosyalar güvenli olmayan şekilde saklanıyor. Nakledilebilmesi ve kurum dışına çıkartılmalarına neden olan çalışma koşulları düzeltilmiyor.

Personel nitelik açısından yetersiz

- Hizmet içi eğitime yeteri kadar önem verilmiyor.

- Yargıtay çalışanlarının seçiminde, alımında ve dağıtımında iş gerekleri yeterince gözetilmiyor.

- Personel hakkında yeterli ve gerekli cezalandırıcı ve ödüllendirici uygulama yapılmıyor.

- Hakim sınıfı dışındaki personel asgari yaşam ve geçim standartlarına sahip değil.

- Halkla ilişkiler ve bilgilendirme yetersiz.

- Personel nitelik ve nicelik açısından yetersiz.

- Personele yönelik yeterli sosyal tesis yok.

- Çalışma barışını gözeten etkin yöntemler yok.

- İş yüküne ilişkin sorunlara köklü çözümler getirmek yerine, bu sorunların kurum mensuplarının daha fazla çalışması ile çözülebileceği yolunda yaygın kurumsal inanç var.

- Kurumun mali özerkliği yok ve bütçeden alınan pay yetersiz.

Yargıtay yüzde 50 büyüdü

Yargıtay’daki iş yükünün yıldan yıla artış gösterdiğine dikkat çekilen “Değerlendirme” bölümünde 2011 yılında 2010 yılına göre devreden dosyalarla birlikte iş yükünün hukuk dairelerinde yüzde 11, ceza dairelerinde yüzde 32 oranında ve Başsavcılıkta yüzde 16 oranında arttığı belirtildi.

Bu durumun Yargıtay’ın en büyük sorunu olduğu kaydedilen raporda sorunun çözümü için Yargıtay’ın ın kapalı alanı, üye hakim, savcı ve personel sayısının yüzde 50’den fazla artırıldığı vurgulandı.

Yargıtay’da seçim zamanı

Başbakan Erdoğan, Bakanlar Kurulu toplantısına ara vererek, yaş haddinden emekliye ayrılacak olan Yargıtay Başkanı Nazım Kaynak’ı ziyaret etti. Erdoğan, Başbakanlık Merkez Bina’nın karşısında bulunan Yargıtay binasına yürüyerek geldi. Erdoğan, yaş haddinden emekliye ayrılacak olan Yargıtay Birinci Başkanı Nazım Kaynak’a nezaket ziyaretinde bulundu. Yaklaşık 1 saat süren ziyarette, AKP Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan da hazır bulundu.

2 Haziran 2011’den bu yana Yargıtay Başkanlığı görevini yürüten Kaynak, 5 Mayıs 2012’de yaş haddinden emekliye ayrılacak. Kaynak’tan boşalacak Yargıtay 1. Başkanlığı için 13. Hukuk Dairesi Başkanı Ali Alkan, 3. Hukuk Dairesi Başkanı Kemalettin Yüksel ve 5. Ceza Dairesi Başkanı A. Ceylani Tuğrul adaylık dilekçelerini verdi. Yargıtay Başkanı seçilebilmek için üye sayısının salt çoğunluğunun oyunu almak gerekiyor.

Haberin Devamı