Gazete Vatan Logo

İş yerinde bunu yapan yanar!

Bir iş yerinde sigara içme yasağı uygulanıyorsa bu yasağı delen çalışanlar tazminatsız olarak işten çıkarılabiliyor.

İş yerinde bunu yapan yanar!

Sigara kullanan bütün çalışanları ilgilendiriyor. İş yerinizde sigara içme yasağı uygulanıyorsa söz konusu bölgelerde sigara içtiği tesğit edilen kişi tazminatsız işten çıkarılabilir. Yargıtay bu konuda işçileri haksız buluyor.

Sabah gazetesi yazarı Faruk Erdem okuyuculardan gelen bir soruya yanıt verdi. İşte o soru ve yanıtı: "Kendime ait konfeksiyon mağazası var. İthal ürünler için çalışıyoruz. İşyerinde aldığım işçiye yaptığımız protokolde sigara içe yasağı ile ilgili özel madde koyduk . Ancak bazı işçiler işe girerken bu şartı imzalatıp işe başladılar. Daha sonra gizli gizli stres aile sorunları nedeniyle sigara içmeye başladılar. Biz bu işçileri tazminatsız işten atabilir miyiz. Aynı zamanda konfeksiyon da sigara iş güvenliği için risk"

Cevap; Bir işyerinde sigara içme yasağı uygulanıyorsa ve işçinin yasağın söz konusu olduğu bölgelerde sigara içtiği tespit edilmişse, tazminatsız olarak işten çıkarılabilir. Yargıtay bu konuda çoğu kez işçileri haksız bulmuştur. İşçiye getirilecek sigara içme yasağının hukuki bir değer taşıyabilmesi için mevzuat, toplu iş sözleşmesi ya da iş sözleşmesi ile konulmuş olması gerekir. Bunlar dışında, işverenin yönetim hakkına dayanarak tek taraflı bir irade ile sigara içme yasağı koyabilmesi olanağının varlığı tartışılabilir. Bununla birlikte, özellikle yangın tehlikesinin bulunduğu işyerlerinde, can ve mal güvenliği yönünden, işverenin sigara içmeyi yasaklaması mümkün sayılmalıdır.

Haberin Devamı