Gazete Vatan Logo

İş yerinde öğle yemeği arası ne kadar olmalıdır, öğle arası mesaiye dahil midir?

Çalışanlar, iş yerlerinde adına ara dinlenmesi de denilen öğle yemeği arasının ne kadar olması gerektiğini merak ediyor. Günlük mesai süresine göre değişen zaman aralıklarında kullanılan öğle arası konusunda çalışanların aklını kurcalayan tüm soruların cevapları haberimizde. Öğle arası ne kadar olmalıdır, öğle arası çalışma süresine dahil midir?

İş yerinde öğle yemeği arası ne kadar olmalıdır, öğle arası mesaiye dahil midir?

Çalışanlar, iş yerlerinde kendilerine tanınan hakları merak ediyor. Bunların başında da adına ara dinlenmesi denilen öğle arası geliyor. Peki öğle yemeği için yasada öngörülen süre ne kadar, öğle yemekleri mesaiye dahil mi?

ARA DİNLENMESİ NEDİR?

Ara dinlenmesi günlük çalışma süresinin ortalama bir zamanında verilen ve süresi çalışılan yerin geleneklerine ve işin gereğine göre ayarlanan dinlenme süresine verilen addır. Günümüzde işyerlerinde uygulanan ve öğle yemeği molası, çay molası ya da sigara molası vb. isimlerle adlandırılan dinlenme zamanlarının tümü ara dinlenmesi olarak nitelendirilebilir.

ARA DİNLENMESİ SÜRESİ NE KADAR OLMALIDIR?

Ara dinlenmesi, günlük çalışma süresi 4 saat veya daha kısa ise 15 dakikadan, 4 saat ile 7,5 saat arasında ise (7,5 saat dahil) yarım saatten, 7,5 saatten fazla ise 1 saatten daha az olmamalıdır.

ÇALIŞMA SÜRESİ HESAPLANIRKEN ARA DİNLENMELERİ HESABA KATILMALI MIDIR?

Çalışma süresi hesaplanırken ara dinlenmeleri hesaba katılmaz; ara dinlenmesi süreleri çalışma süresinden sayılmaz. Örneğin; sabah 08:00’de çalışmaya başlayan, saat 17:00’de çalışmayı bırakan ve gün içinde 1 saat yemek molası ve 2 kez 15er dakika çay molası kullanan bir işçinin günlük çalışma süresi 9 saat değil, 7.5 saattir.

Haberin Devamı

ARA DİNLENMESİ SÜRESİ TEK SEFERDE Mİ KULLANILMALIDIR?

Genel kural, ara dinlenmelerinin aralıksız olarak kullandırılmasıdır. Ancak, işyerinin bulunduğu yerdeki iklim, mevsim, gelenekler ve işin niteliği gibi özellikler göz önünde bulundurularak, iş sözleşmesinde belirtilmek kaydıyla, ara dinlenmesi bölünerek kullandırılabilir.