Gazete Vatan Logo

İş yerinde bir kere bile uyuyan çalışan işinden olabilir!

Çalışanlar iş yerinde uyuyakalmaları durumunda ne gibi yaptırımlarla karşılaşabileceklerini merak ederken cevap Yargıtay’dan geldi. Yargıtay iş yerinden tek bir sefer dahi uyumuş olmayı feshi gerekçesi olarak kabul etti. İşte detaylar…

İş yerinde bir kere bile uyuyan çalışan işinden olabilir!

İş yerinde uyuyan çalışanla ilgili Yarıtay2’n verdiği karar çalışanları üzecek cinsten. İş saatleri içerisinde tek bir defa bile uyuyakalan çalışan işinden kovulabiliyor. Peki tazminatların alınması bakımından Yargıtay bu durumu haklı fesih olarak mı geçerli feshi olarak mı görüyor?

İŞ YERİNDE UYUYAN ÇALIŞANIN DURUMU NE OLUR?

Somut uyuşmazlıkta, davacı, davalı işyerinin paketleme bölümünde depocu olarak çalıştığı, olay gününde depodan diğer iş arkadaşlarının çalıştığı alana malzeme götürme görevinin de bulunduğu ancak davacının diğer iş arkadaşlarının beklediği malzemeleri çalışma alanına getirmeyince, gündüz saat 11.00 civarlarında diğer iş arkadaşlarının davacıyı çalışmayan bir makinanın arkasında bulunan bankın üzerinde uzanmış şekilde uyuduğunu görmeleri üzerine davalı işveren tarafından, davacınınsavunmasının istendiği ve davacının savunmasında, “gece uyuyamadığı için uyuduğunu” beyan ettiği anlaşılmaktadır. Davacının mesai saati içinde uyuduğu mahkemenin de kabulündedir. Ancak mahkemece, davacının bu eyleminin iş akışını bozduğu yönünde davalı tarafın iddiası ve delili bulunmadığı gerekçesiyle fesihte geçerli neden bulunmadığı kabul edilmiş ise de, bu gerekçeye katılma olanağı bulunmamaktadır. Zira, davacının bu davranışı yaptığı işin niteliğiyle değerlendirildiğinde, işgüvenliğini tehlikeye düşüren bir hal söz konusu değil ise de işin akışında aksamaya neden olduğu ve işveren açısından da iş ilişkisinin devamını olumsuz yönde etkileyen bir davranış olduğu kuşkusuzdur. Sonuç olarak söz konusu fesihte haklı neden yoksa da geçerli fesih nedeni bulunduğundan davanın reddi yerine kabulü hatalıdır.

Haberin Devamı