Gazete Vatan Logo

İş yeri kiraları ertelendi! Konut (ev) kiraları ertelenecek mi? 6,7 milyon kiracı soruyor!

Corona virüsü kapsamında alınan ekonomik tedbirler Meclis’ten geçti. AK Parti tarafından hazırlanan 20 maddelik tedbir listesinde iş yeri kiralarıyla ilgili de bir madde yer alıyor. İş yeri kiralarının 1 Mart - 30 Haziran tarihleri arasında ödenmemesi durumu tahliye nedeni sayılmayacak. İş yerleri için alınan kira erteleme tedbiri, ev kiracılarını da umutlandı. Kira oturan vatandaşlar, ev kiraları da ertelenecek mi? sorusunu sormaya başladı. Peki konut kiraları ertelenecek mi?

İş yeri kiraları ertelendi! Konut (ev) kiraları ertelenecek mi? 6,7 milyon kiracı soruyor!

Corona virüsü salgını tün dünyada etkisi sürdürüyor. Hükümetler salgınla başa çıkabilmek çeşitli önlemler alıyor. Alınan önlemlerin başını ise ekonomik tedbirler çekiyor. Evde çalışan kişi sayısı artarken, bazı işyerlerinde dönüşümlü ve saatli modellere geçildi. Evden ve dönüşümlü modele geçemeyen birçok işyeri bu süreç içerisinde kapanmak zorunda kaldı ya da müşteri sayısının azlığı nedeniyle gelir elde edemeyecek duruma geldi. Salgın sonrası kısa çalışma ödeneği, borç erteleme, kredi ve finansman desteği, vergi ve prim ödemelerine istisna ve öteleme gibi birçok tedbir ve destek paketi hayata geçirildi. Ekonomik tedbir paketine iş yerleri kiralarına ilişkin madde de eklendi ve Meclis'te görüşülen torba tasarının içerisine eklendi. Peki ev kiraları ertelencek mi?

İŞ YERİ KİRALARI ERTELENDİ

İş yeri kira ertelemesine ilişkin maddede, 1 Mart - 30 Haziran tarihleri arasında iş yeri kirasının ödenmemesi tahliye nedeni sayılmayacak.

EV KİRALARI DA ERTELENECEK Mİ?

Türkiye İstatistik Kurumu'nun 2019 verilerine göre; Türkiye’de 23,6 milyon hane bulunuyor. Bu hanelerin 13,2 milyonu kendi evinde yaşarken, 6,7 milyonu kiracı, 3,2 milyonu ev sahibi. Ayrıca, 371 bin hane ise lojmanlarda yaşıyor. Geri kalanların ise ev sahipliği bulunmamakla beraber kira ödemiyor.

Haberin Devamı

İş yeri için alınan bu karar sonrası corona virüsü sonrası ekonomik olarak sıkıntıya düşenlerin ödemekle yükümlü oldukları konut kiraları için de uygulanıp uygulanmayacağı merak edilmeye başlandı. Kimi ev sahipleri bireysel olarak adım atarak kira almayacağını açıklıyor ama konut kiralarına ilişkin herhangi bir kısıtlayıcı durum yok.