Gazete Vatan Logo

İş kazası geçiren çalışana maaş!

Çalışanın iş yerinde, görevlendirildiği yerde ya da dinlenme molasında geçirdi kaza iş kazası sayılıyor. Böyle bir durumda çalışana ya da yakınlarına maaş alma imkanı doğuyor.

İş kazası geçiren çalışana maaş!

Türkiye'de iş kazaları son yıllarda alınan tedbirlerle önemli ölçüde azaldı. Ancak hala gündemimizin birinci sırasını işgal ediyor. Üstelik yaşanan kazaların neredeyse tamamına yakını önlenebilir kazalar. Umarız bu konuda alınan tedbirlerle istenilen seviyeye geliriz ve acılar yaşamayız. Bu arada çalışma hayatında iş kazası kavramı da tartışma konusu oluyor.

FARKLI GÖRÜŞLER BULUNUYOR

Özellikle hangi hallerin iş kazası sayılıp sayılmayacağı konusunda farklı görüşler de bulunuyor. Genel anlamıyla bir olayın iş kazası sayılabilmesi için sigortalının işyerinde olması ya da işyeriyle ilgili bir yerde bulunması aranıyor. Çalışan işyeri dışında asıl işini yapmadığı sıralarda da bir kaza geçirirse bu iş kazası olarak sayılıyor.

Sigortalı işyerinde işini yaparken ya da dinlenirken bir kalp krizi geçirirse, bu iş kazası sayılıyor. Aynı çalışan işveren tarafından bir yere gönderilse orada verilen işi yapmadığı bir esnada bile kalp krizi geçirirse yine iş kazası olarak değerlendiriliyor. Eğer işle ilgili olan zamanın dışında bir olay gerçekleşirse, örneğin çalışan işten ayrıldı ve evine giderken trafik kazası geçirdi ise bu iş kazası sayılmıyor. Ancak ücretli izindeki bir çalışan işyerine ziyarete gittiğinde düşüp kaza geçirirse, bu iş kazası olarak değerlendiriliyor.

Haberin Devamı

NE YAPMAK LAZIM?

İş kazasının, sigortalıların işvereni tarafından, o yerin polis, jandarma gibi yetkili kolluk kuvvetlerine derhal bildirilmesi gerekiyor. Sosyal Güvenlik Kurumu'na ise olayın duyulmasından sonra en az 3 gün içinde durumun bildirilmesi şartı bulunuyor.

ÖDENEK HAKKI VERİLİYOR

İş kazası geçiren çalışanların ve yakınlarının sağlık durumuna göre bazı hakları bulunuyor:

İstirahatli kaldığı sürede geçici iş göremezlik ödeneği veriliyor.

Sağlık durumuna göre sürekli iş göremezlik geliri bağlanıyor.

Çalışanın vefatı halinde hak sahiplerine gelir bağlanıyor.

Gelir bağlanmış kız çocuklarına evlenme ödeneği veriliyor.

Vefat eden sigortalı için cenaze ödeneği veriliyor.

İŞ GÖREMEZLİK ÖDENEĞİ 3 DURUMDA VERİLİYOR

İş göremezlik ödeneği sistemi sayesinde çalışanlar rahatsızlık yüzünden çalışamadıkları ya da raporlu oldukları dönemler için SGK'dan para alabiliyor. Böylece raporlu olarak geçirilen dönemlerde gelir kaybının önlenmesi sağlanıyor. 3 çeşit geçici iş göremezlik ödeneği bulunuyor:

Haberin Devamı

Hastalık veya herhangi bir rahatsızlığından dolayı rapor alınmış ise, çalışanın rapor tarihinden önce 90 gün prim ödemiş olması şartı ile rapor parası alma hakkı bulunuyor.

Sigortalı olarak çalışan kişi işyerinde bir kaza geçirmiş ise veya işiyle alakalı olarak meslek hastalığından ötürü rapor almış ise SGK rapor parası ödüyor. Burada geriye doğru prim ödeme şartı aranmıyor.

Kadın sigortalılar doğum yapması durumunda doğumdan önce 8 ve doğumdan sonra da 8 hafta olmak üzere doğum parası alma hakkına sahip. Yine 90 günlük prim şartı aranıyor. (Takvim)