Gazete Vatan Logo

İş’in milyar dolarlık bebeği!

İş Bankası içinden çıkan teknoloji şirketi SoftTech, Silikon Vadisi’ne SoftTech Garage adıyla adım atıyor. Şirketin hedefi 2016’da 2-3 milyar dolarlık büyüklüğa ulaşıp halka açılmak.

İş’in milyar dolarlık bebeği!

Teknolojiye ilk yatırım yapan ve bu alanda Türkiye’nin en büyük şirketlerinden birini kuran İş Bankası, dünyaya teknoloji satmak için Silikon Vadisi’ni gözüne kestirdi. Başlangıçta İş Bankası’nın ihtiyacı olan yazılımları üretmek üzere kurulan ve bugün Türkiye’nin en büyük yerli teknoloji şirketi olan SoftTech, Silikon Vadisi’nden dünyaya teknoloji satmaya hazırlanıyor.

İlk durağımız ABD

750 kişinin çalıştığı Soft Tech bu amaçla yeniden yapılanıyor. Yurtdışındaki faaliyetlerini kuruluş çalışmaları süren Soft Tech Garage ile sürdürecek şirket İş Bankası’na ait yazılımların dışındaki tüm çözümleri bu şirket çatısı altında toplayacak. Garage başarılı olursa İş Bankası’na da çok önemli bir iştirak geliri sağlanmış olacak.

İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı ve SoftTech Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Aran, “Bu yılın başında hedefimizi yurtdışı olarak belirledik ve çalışmalara başladık. Teknolojinin ve sermayenin merkezi olan ABD’yi merkez durak olarak seçtik” dedi.

Satış ekibi kuruldu

İstanbul Teknik Üniversitesi’nin sağladığı bir olanakla Silikon Vadisi’nde ofis tutma hazırlıklarını yapan SoftTech ekipleri, hem ürün satmak hem de yatırımcı bulmak için çeşitli görüşmeler yapmaya başladı. Hakan Aran, hedeflerini önce pazarı büyütmek, sonra da halk arz olarak özetledi. Türkiye’de hem sermaye yetersizliği hem de teknoloji şirketlerinin değerleme sisteminin sorunlu olduğunu belirten Aran, “İşte bu nedenle ABD’yi seçtik, önce bu ülkede ürünlerimizi satacağız, bu süreçte büyümemize yardımcı olacak yabancı ortak ya da ortaklıklar yapacağız. Hedefimiz 2016 yılında birkaç milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşmak” diye konuştu.

Haberin Devamı

Liman yazılımı da var restoran çözümü de

SoftTech’in temelleri 2005 yılında atıldı. O dönemde banka bünyesinde 120 kişinin çalıştığı yazılım geliştirme müdürlüğü, yeni bir şirket olarak ayrıldı. Aran, bu süreci şöyle anlattı: “2005 yılında banka müşteri odaklı yeniden yapılanma sürecine girince, yazılım ekibimiz yetersiz kaldı. Banka kuralları gereği, yeni mezun dışında eleman alımı yapamadığımız için yazılım ekibini SoftTech çatısı altında topladık. Şu anda 750 kişilik bir şirket olduk, İş Bankası’na özel yazılımlar dışında diğer iştiraklerimiz için de yazılımlar ürettik ve bir süre sonra bunları başka şirketlere de satmaya başladık.”

Haberin Devamı

SoftTech’in sahip olduğu yazılımlar arasında bankacılık uygumaları, mobil uygulamalar, liman yazılımları, restoran çözümleri gibi farklı sektörlere hitap eden çok sayıda ürün var. Aran, ABD’de özellikle liman, mobil ve restoran çözümlerinin büyük ilgi göreceğini düşünüyor. Nedenini de şöyle açıklıyor: “Bu ürünümüz uzun zamandır kullanılıyor ve çok başarılı. Ayrıca Batı’da şirketler sadece bir sektör ya da ürün üzerine yoğunlaşıyor. Biz öyle değiliz, bu nedenle hem müşteri hem de ortak bulma konusunda avantajlıyız.”