Gazete Vatan Logo

İş dünyasından darbe girişimine tepki yağdı

İş dünyası İstanbul ve Ankara'daki askeri kalkışmaya yazılı açıklamalarla tepki göstererek halkı demokrasinin yanında yer almaya çağırdı.

İş dünyasından darbe girişimine tepki yağdı

Ege Bölgesi Sanayi Odası Meclis Başkanı Salih Esen ile Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, ülkemize, milletimize, demokrasimize karşı yapılan darbe girişimini en şiddetli biçimde kınadıklarını açıkladı. İki Başkan ortak açıklama yaparak, Demokrasimizi sonsuza dek yaşatma vurgusu yaptı. İki Başkan açıklamasında şunları kaydetti:

"Bağımsızlığa ve hürriyete inanan ülkesine aşık milyonların iş dünyasındaki temsilcileri olarak bizler ülkemize, milletimize karşı girişilen bu darbe girişimini tanımıyoruz. Milletimizin iradesine ve demokrasimize vurulmak istenen bu hançeri kabul etmiyoruz. Halkın iradesiyle seçilmiş meşru hükümete girişilen bu kanunsuz kalkışmanının karşısındayız. Demokrasimizi ortadan kaldırmaya yönelik hiç bir müdahale kabul edilemez. Türk iş dünyası olarak devletimizin milletimizin, demokrasimizin yanındayız."

“Türk Milleti Demokrasiye Sahip Çıktı”

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, milletimize, demokrasimize karşı Türk Silahlı Kuvvetleri içinde azınlık bir grubun darbe girişimini şiddetle kınadıklarını kaydetti. Ünlütürk, "Türkiye tüm unsurlarıyla demokrasiye sahip çıktı. Türkiye büyük bir sınavdan başarıyla çıktı" diye konuştu.

Haberin Devamı

Türkiye'nin refahını arttırmak için dünya genelinde yoğun bir çaba içerisinde olan ihracatçılar olarak demokrasi karşıtı her türlü girişime karşı olduklarını ifade eden Ünlütürk şöyle devam etti; "Türkiye'nin terörle mücadele ettiği bir süreçte Türk Silahlı Kuvvetleri içerisinde bir grubun kendi vatandaşına silah doğrultması, demokrasiyi askıya alma ve seçimle iş başına gelmiş hükümetimizi devirme girişimi en hafif tanımlamayla vatana ihanettir."

Türk halkının demokrasiye sahip çıkan tavrının da takdire layık olduğunu anlatan Ünlütürk, "Demokrasiye bağlı 80 milyon Türk insanının ihracat dünyasındaki temsilcisi olarak bizler de demokrasiye sahip çıkıyoruz. Olaylar sırasında şehit olan güvenlik güçlerimiz başta olmak üzere tüm vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyor, yaralılara acil şifalar diliyoruz" diyerek sözlerine son verdi.

Haberin Devamı

"Darbe Girişimini Lanetliyoruz"

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği İzmir Şubesi’nden de (MÜSİAD) darbe girişimine tepki geldi. Dernekten konu ile ilgili yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Peygamber Ocağı olarak kabul ettiğimiz Türk Silahlı Kuvvetleri'nden küçük bir azınlığın demokrasiyi ve milli iradeyi sekteye uğratmaya çalışmasını lanetliyoruz. Ülkemiz tarihi bir gün yaşıyor. Gün, demokrasi ve milli iradeye sahip çıkma günüdür. Gücünü milletten almayan bir grubun kalkışması, meşru hükümeti alaşağı etme çabası sonuçsuz kalacaktır. Tüm vatandaşlarımızı bu kalkışmaya karşı demokrasinin ve milli iradenin yanında olmaya çağırıyoruz. Askerle vatandaşı karşı karşıya getirme çabaları sonuçsuz kalacak, milletimizin özgürlük ve demokrasi hakkı bu anti demokratik kalkışma ile engellenemeyecektir. Herkes bilmelidir ki MÜSİAD olarak demokrasiye ve milli iradeye sahip çıkacak vatandaşlarımızın yanındayız. Milletimizin geleceğini korumak için kendini feda eden ve bu uğurda şehit olan asker, polis ve vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yakınlarına sabır niyaz ediyoruz.”

Haberin Devamı

"Tarihimize girecek en kara sayafadır"

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ve Meclis Başkanı Rebii Akdurak da dün gece yaşanan darbe kalkışmasını en ağır şekilde kınadıklarını açıkladı. Ortak bir açıklama yayınlayan Demirtaş ve Akdurak Türkiye Cumhuriyetinin ,demokratik ve parlementer sistem içinde yönetilmesi gerektiğine inandıklarını belirterek, şöyle devam etti:

"Ülke yönetimini silah güç ile ele geçirmeye çalışan bir grubun yaptıkları kesinlikle tasvip edilemez. TBMM'nin bombalanması, tarihimize girecek en kara sayfadır. İzmir iş alemi olarak, Türkiye Cumhuriyetinin ,demokratik ve parlamenter sistem içinde yönetilmesi gerektiğine inanıyoruz. Halkın iradesi ile seçilmiş hükümetimize ve demokrasimize karşı yapılan bu kalkışmayı en ağır biçimde kınıyoruz. Türk halkı, demokrasiye sahip çıkarak tavrını en güçlü şekilde ortaya koymuştur. Türkiye, muz cumhuriyeti olmadığını bir kez daha göstermiştir. Halk, cumhuriyete ve parlementer sisteme sahip çıkmıştır. Bizler de iş alemi olarak, halkımızın hür iradesine ve demokrasiye yapılan her türlü girişimin karşısında duracağımızı belirterek, Türk milletinin ve seçilmiş hükümetimizin yanında olduğumuzu en güçlü şekilde ifade ediyoruz"

Haberin Devamı

Esnaftan bayrak asma çağrısı

Darbe girişiminin amacına ulaşamadığını belirten İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Zekeriya Mutlu, yapılan girişim milli iradeye, Cumhuriyet’e, onun kurumlarına ve demokrasiye karşı yapıldığını belirtti.

Mutlu, “ En büyük tesellimiz, yapılmak istenen saldırının kısa sürede ve en şiddetli biçimde yanıtlanmış, çıkartılmak istenen yangının söndürülmüş olmasıdır. Bir diğer tesellimiz de tüm siyasi unsurların darbe heveslilerine karşı ağız ve yürek birliği yapması, saldırganların milli birlik ve bütünlüğümüzü zedeleme girişiminin karşılıksız kalmış olmasıdır. Esnaf ve sanatkarlar, 800 yıllık bir tarihle yoğrulmuş Ahilik felsefesinden aldığı terbiyeyle her zaman devletine ve milletine bağlıdır ve onlara karşı yapılacak her türlü hareketin karşısında durur. İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği olarak, bizlere bağlı İzmir’de 400 bin esnaf ve sanatkar, 129 meslek odası ve bin 200 delegemizle; demokrasinin ve milli iradenin yanındayız. İzmir’deki tüm esnafımızı, milli birlik ve bütünlüğümüzü simgesi şanlı bayrağımızı işyerlerine, araçlarına ve evlerine asmaya, Cumhuriyetimize kast etmeye niyetlenenlere karşı tepkilerini göstermeye davet ediyorum” ifadelerini kullandı.

“Türkiye demokrasisi bu müptezel kalkışmadan güçlenerek çıkacaktır”

İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli de askerin içindeki bir cuntanın kalkıştığı darbenin, halkın ve ülke yönetiminin güçlü duruşuyla başarısız kılındığını belirterek, “Türk demokrasisi, tarihin en sakil darbe teşebbüslerinden biri olan bu müptezel kalkışmadan güçlenerek çıkacaktır” dedi. Türkiye Cumhuriyeti’nin bütün sorunlarını demokrasi içinde çözecek güç ve olgunlukta olduğunu belirten Kestelli, kurum olarak Türk milletinin ve ülkenin seçilmiş yönetiminin yanında olduklarını vurguladı. Kestelli şunları söyledi:

“Türkiye’yi bir muz cumhuriyeti yapmak isteyenlerin bu eylemi, tarihin karanlık sayfalarında yerini alacaktır. Bu ülkenin bireyleri ve kurumları olarak, bu arkaik eylemin bir an önce nihayete ermesini ve sorumluların adalet önüne çıkartılıp millet adına hesap sorulmasını bekliyoruz. Bu alçakça kalkışmada hayatını kaybeden güvenlik görevlilerimize ve vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza şifa diliyor, ülkemize geçmiş olsun diyoruz.”

"Millete ve iradesine sahip çıkmak için alanlardayız"

Sağlık Sen İzmir Şube Başkanı Ekrem Özdemir, darbe girişimi hakkında yaptığı açıklamada, "Millet iradesini hiç bir güç hiçe sayamaz. Geleceğimiz için, çocuklarımız için, şerefimiz icin, namusumuz için darbeye karşı meydanlarda olmaya davet ediyoruz" dedi.

Özdemir şu açıklamayı yaptı: "Milli iradeye karşı yapılan hain darbe girişimi, milletimizin feraseti, devletimizin, STK'ların ve emek örgütlerinin dik duruşu ile püskürtülmüştür. Millete ve iradesine yapılan kalkışma büyük bir mücadele örneği ortaya konularak amacına ulaşamadan engellenmiştir. Bilinmesini isteriz ki; Büyük Memur-Sen ailesi olarak, bugün sahadayız. Milletin ve iradesinin üzerinde vesayet kurulmasını asla kabul etmiyoruz. Alanlardayız, milli iradenin yanındayız. Memur-Sen bundan önce gerçekleşen darbe dönemlerinde olduğu gibi bugün de milli iradenin en büyük savunucusudur. Sahada da, alanlarda da vesayetin karşısında dik duruşumuzu sürdürüyoruz. Şimdi; Türkiye'nin birliğine, bütünlüğüne ve kardeşliğine savaş açan FETÖ mensuplarının ve onların destekçilerinin bertaraf edilmesi gerekmektedir. Millete rağmen namluyu millete doğrultan hainler, vesayet girişimi ile ülkenin kazanımlarına kast edenler hesap vermelidir. Gün meydanları boş bırakmama, milli iradeye ve milli egemenliğe sahip çıkma günüdür. Gün vesayet odaklarının ait oldukları yere, tarihin çöp sepetine atılana kadar mücadeleye devam etme günüdür. Büyük Sağlık Sen ve Memur-Sen ailesi olarak, millete ve iradesine sahip çıkmak için alanlardayız"