Gazete Vatan Logo

İş dünyası yeni yıldan umutlu

İzmirli iş adamlarının yeni yıldan beklentisi olumlu yönde

2015 yılı, 2 seçim, terörden ekonomiye ve dış politikaya kadar pekçok farklı alanda karmaşık sorunlarla dolu bir yıl olarak tarih sahnesindekini yerini alırken; tüm sektörlerde 2016 yılının, birikmiş sorunları çözüme kavuşturacak ve talebin hızla artmasını sağlayacak bir yıl olması yönünde güçlü bir beklenti var.

Ekonominin ülke genelindeki lokomotif sektörü inşaat da, bu süreçte en dikkatli izlenmesi gereken sektörlerin başında geliyor. İş dünyası, 2016'dan çok şey bekliyor. Genel hava, iyimserlik ve umut dolu bir tabloyu ortaya koyuyor. Ancak temkinli hareket edilmesi gerektiği de vurgulanıyor. Yeni bir yılın, yeni umut, yeni hedef ve yeni başarıların da habercisi olması, tüm kesimlerin ortak dileği...

Gözde Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Op. Dr. Kenan Kalı:

“2016'da durgunluk kalkacak”

2015 yılı durağan bir yıl oldu. 2016 yılında durgunluğun kalkmasını ve ekonominin yeniden canlanmasını bekliyoruz. 2015, ekonomik açıdan sıkışmış bir yıldı. Seçimlerin ardından ülkemiz beklediği istikrar ortamına kavuştu. 2016'da piyasaların açılacağını ve taleplerin daha fazla karşılanacağını düşünüyorum. 2016 yılının iyi bir yıl olmasını diliyorum. 2016 yılında komşumuzda süren yangının da sönmesiyle birlikte Türkiye tutulamaz güzel bir ülke olacak. Bunun yanı sıra; ekonomimizi etkileyen dış politikaların ve ülkeler arası yaşanan bazı sorunların da mantık çerçevesinde çözülmesi gerektiğine inanıyorum.

Haberin Devamı

Müteahhitler Federasyonu Başkanı (MÜFED) ve İnşaat Mühendisi Necip Nasır:

“2016, İzmir'de Yeniden Yapılanma Yılı Olsun”

2016 yılında İzmir'in gerek altyapı gerekse de üstyapı anlamındaki eksiklerinin tamamlanmasının ve marka kent kimliğine yakışan projelerin yaşama geçirilmesinin öncelikli hedefler arasında olmasını istiyoruz. MÜFED olarak, kentsel dönüşüm, ada bazlı kent planlamasının yapılması, depreme dayanıklı binalar ve çevreci bir şehir düzenlemesi konularına yıllardır dikkat çekmek için çalışıyoruz. İzmir'deki bazı yatırımlar, açılan davalar sonucunda yarım kalıyor, kentin yarınlarının kurulması için mutlaka yeni adımların atılması gerekiyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Binali Yıldırım’ın, İzmir’in iki yakasını buluşturacak Körfez Tüp Geçit Projesi de bu bağlamda kentimize değer katacaktır.

Haberin Devamı

Tanyer İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Münir Tanyer;

“Yeni Yıldan Umutluyuz”

İnşaat sektörü, 2015 yılında genel anlamda istenen ölçüde büyüyemedi. Türkiye'nin ekonomideki ivmesinin hızlanması gerekiyor. İş dünyası olarak 2016 yılından umutluyuz. Gerek iç, gerekse dış politikada yaşanan dalgalanmalar piyasayı da doğrudan etkiliyor. Yakalanan istikrar ortamının sürdürülmesi için hükümete büyük görev düşüyor. İnşaat sektörü Türkiye'nin parlayan yıldızı. Türkiye'nin de bu noktada çağdaş konutlara ve kentsel dönüşüme ihtiyacı var. Hükümetteki istikrarla birlikte kredi faizleri ve normal faizlerin de düşmesini bekliyoruz. 2016 yılında inşaat sektörü daha aktif olacak ve yatırımcılar da hareketlenecektir.

Kaşkaloğlu Göz Hastanesi Kurucusu Prof. Dr. Mahmut Kaşkaloğlu;

“Sağlık sektöründe yatırımlar devam etmeli”

Haberin Devamı

Sağlık konusu her insan için vazgeçilmezdir. Herhangi bir sağlık problemi olan kişinin yaşamındaki diğer konular ikinci planda kalıyor. Sağlık sektöründe devlet yatırımları kadar özel sektörün de yatırım yapması gerekiyor. Hem yerli, hem de yabancı hastalar için İzmir, sağlık turizmi açısından çok uygun bir lokasyon durumunda. 2016 yılında sağlık yatırımları, mutlaka artarak sürmeli. Doktor kadar yeni hemşire, hastabakıcı ve sağlık personelinin de yetiştirilmesi ve eğitimi çok önemli.

Ege Özel Hastaneler Derneği Başkanı Dr. Nuri Nasır:

“Sağlık turizminde gerçek potansiyelimizi ortaya çıkarmalıyız”

Sağlık turizminde hedef pazar Avrupa ülkeleri vatandaşlarından oluşuyor. 1 milyon sağlık turizmi hastası, 23 milyon turist kadar döviz kazandırıyor. İzmir, sağlık turizminde gerçek potansiyelinin çok altında. Turizm konusunda deneyimli bir ülke olarak sağlık turizminde de ülkemize gelir getirmememiz için hiçbir neden yok. Türkiye'ye sağlık turizmi konusunda 2010 yılında 100 bin kişi gelirken, bu rakam 2013 yılında 300 bine ulaştı ve 2 buçuk milyar dolarlık döviz girdisi sağlandı. 2023 yılında bu hedef, 20 milyar dolar olarak belirlendi. Türkiye'nin istikrarlı gidişinin de bu konuda önemli katkısı olduğunu düşünüyorum. 2016'nın, bu alanda atılım ve yatırımların hız kazandığı bir yıl olacağını düşünüyorum.

Haberin Devamı

Egebeta Yönetim Kurulu Başkanı Gafur Alişer:

“2015'in Rüzgarı 2016'ı yı da etkileyebilir”

2015, ekonomik anlamda zor bir yıldı. Seçimlerin ve Rusya krizinin de bunda etkisi büyük oldu. Hem dünya hem de Türkiye açısından statükoyu koruyalım, ayakta duralım mantığı hakimdi. İş dünyası da bu anlamda kabuğuna çekildi. İkinci seçim ve yaşanan belirsizlikler de bu süreci uzattı. 2015 yılının son çeyreği de bu şekilde kayboldu.

Rusya krizi de enterasan bir şekilde çok hızlı gelişti. Bu bilgilerin ışığında 2016 yılı muhteşem geçecek deme lüksümüz yok. Türkiye, doğru duruş sergilerse; krizi fırsata çevirerek yeni pazarlara yönelebilirse kendi durumunu artıya çevirebilir. İş dünyası da bu rüzgardan olumlu etkilenir.

Günaydın Group Yönetim Kurulu Üyesi Erol Günaydın:

“2016'da hem fırsat, hem riskler var”

2016 yılında Türkiye'de büyüme trendi hakim olacak. Ocak, Şubat ve Mart aylarında durgunluk yaşanacak. Çünkü personel maliyetlerindeki artış ve bu artışın hazmedilmesi süreci var önümüzde. Mart ayıyla birlikte tekrar hareketlenme bekliyorum.

İran kapısının açılması lojistik sektörü açısından olumlu bir gelişme. Ortadoğu krizinin sıkıntıların çözülme ihtimali de sözkonusu. 2015 yılının ardından lojistik sektörünün büyümesi öngörüsündeyiz. Sektör şu anda var olan dinamikleriyle yetersiz. Yeni yatırımlar yapılmalı.

İşçilik maliyetleri arttığı için bütün maliyetler de buna paralel artacak. Fiyatların yeniden ayarlanması gerekiyor. Ülke açısından, ekonomik anlamda risklerle birlikte fırsatlar da var. Ne iyimser ne de karamsar konuşmak tam doğru değil. Bununla birlikte 2016 yılının 2015'ten daha olumlu geçeceğine inanıyorum.