Gazete Vatan Logo

İş dünyası belirleyecek!

İstanbul Ticaret Odası ile İstanbul Ticaret Üniversitesi arasında işbirliği protokolü imzalandı

İTİCÜ Rektörü Prof. Dr. Nazım Ekren, “Üniversitemizde programları ve dersleri iş dünyası belirleyecek. Böylece öğrencilerimize sürekli istihdam sağlanacak” dedi.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) ile İstanbul Ticaret Üniversitesi (İTİCÜ) arasında işbirliği protokolü imzalandı. İmza törenine İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, İTİCÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Erhan Erken, İTİCÜ Rektörü Devlet eski Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Nazım Ekren ile üniversitenin öğretim üyeleri katıldı.

İTİCÜ gözbebeğimiz

İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, ”İTİCÜ, İTO’nun eğitim alanındaki çalışmalarında göz bebeğidir. İTİCÜ aynı zamanda Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu nitelikli insan kaynağının adresidir. Türkiye’nin ileri gitmesi, ekonomik refahın artması ve Türkiye’nin dünyanın 10. ekonomisi haline gelmesinin sırrı, sanayi ile akademik hayatın bir araya gelmesindedir. Bu yıl İTO’nun 130. kuruluş yıl dönümü. İTO olarak birçok sahada hem üyelerimize hem de topluma hizmet etme gayreti içindeyiz. İTO 1968 ile 2005 yılları arasında 14 okul yaptırdı. 2005 ile 2012 arasında 40 okul yapım kararı aldık” dedi. Protokol kapsamındaki Teknopark’taki işbirliği için Yalçıntaş, ”Teknopark’ın yapımı sürüyor. Bu arazi içinde İTİCÜ için bir yer beğenildi. Bu yer için gerekli çalışmaları yapacağız” dedi.

Kurumlar fayda sağlar

İTİCÜ Rektörü Prof. Dr. Nazım Ekren de İTİCÜ’nün girişimci bir üniversite olduğunu, öğrenci, öğretim üyesi ve fikirlerin küresel ölçekte dolaşımının önemli olduğunu belirterek, üniversitelerin piyasa odaklı olup olmadıklarının araştırma merkezlerinden anlaşıldığını söyledi. Prof. Dr. Ekren, protokol kapsamında, Türkiye, toplum, piyasa ve iş dünyası başta olmak üzere birçok fayda sağlayacak kurumun bulunduğunu ve Üniversite İktisadi İşletmesini kurarak öğrencilerin akademik iş dünyasında daha pratik hale geleceklerini vurguladı.

İTİCÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Erhan Erken protokolün en önemli tarafının, İTO ile üniversitenin yaptığı faaliyetlerin somut bir belgeye bağlanması olduğunu, en büyük güçlerini İTO’dan aldıklarını ve bu desteğin akademik hayat ile öğrenciler için iyi sonuçlar getireceğini belirtti. Erken, protokol kapsamında kurulacak Üniversite-İş Dünyası İlişkileri Araştırma ve Uygulama Merkezi için, ”İki kurumun faaliyetlerini bu merkez içinde değerlendireceğiz. Kariyer merkezimizi geliştirdik. Çocukların faydalı bir yapması ve iş bulması konusunda destek sağlayacaklar” dedi.

Toplantı sonrası konuştuğumuz İTİCÜ Rektörü Prof. Dr. Nazım Ekren hedeflerini şöyle anlattı:

“Önümüzdeki dönemde ya seçimli dersleri arttırarak uygulama yönünü geliştirmek istiyoruz ya da bir yılı üç dönem yapıp, iki dönemi akademik, son dönemi staj olan bir program oluşturmayı amaçlıyoruz. Bu öğrencinin rahat iş bulmasına ve piyasanın istediği donanıma sahip olmasına altyapı sağlayacak. Yeni kurulan Uygulamalı Bilimler Fakültesi’nin programını iş dünyasıyla entegre haline getireceğiz. Dersleri ve programı iş dünyası belirleyecek. İş dünyasının ihtiyaçlarına cevap veren bölümler açılacak. İTO’nun 90 meslek komitesinde öğretim üyelerimiz aktif yer alarak piyasanın ihtiyacını fakültesinde anlatacak. İstihdam sorunu zorlamadan hallolacak. Bir komisyon protokolle ilgili süreci devamlı raporlayacak. Öncelikle komşu ve çevre ülkelerle iş birliği imkanları arıyoruz. Ekim ayı içinde Balkanlarda bir konferans, zirve yapacağız. Aynı zamanda Balkanlar’daki bir kaç üniversiteyle iş birliği protokolü imzalayacağız.”

İTO meslek komiteleri ile iletişimi olacak

Yenilikçi fikirlere açık bir platform oluşturulmanın hedeflendiği protokolle, iki kurumun kurucu ortak olduğu Teknopark İstanbul’da üniversite için arazi tahsisi desteği sağlanacak. Üniversite ile İTO bünyesindeki meslek komiteleriyle etkin iletişim sağlanarak, Üniversite-İş Dünyası İlişkileri Araştırma ve Uygulama Merkezi kurulacak. Türkiye’nin rekabet gücüne katkı sağlayacak fikirlerin uygulanması için Üniversite İktisadi İşletmesi kurulacak. Uygulama ağırlıklı ders ve çalışmalar sektör uzmanları ile alan eğitmenleri tarafından verilecek. İTO’nun meslek komitelerinin görüş ile önerileri dikkate alınacak. Öğrenciler için staj ve iş talepleri başta olmak üzere kariyer planlamasına destek verilecek. İTO üyelerinin çocuklarına, eğitim bedelinden yüzde 15’lik teşvik indirimi uygulanacak.

Haberin Devamı