Gazete Vatan Logo

İş dünyası 2018’den umutlu

Zor bir yılı geride bırakmaya hazırlanan iş dünyası 2018’de teşviklerin devam etmesi ile 2017’yi geride bırakacaklarını düşünüyor. Ekonominin önde gelen isimleri 2018’de turizm ve sanayinin Türk ekonomisini sırtlayacağını söylüyor

İş dünyası 2018’den umutlu

Ekonomik, siyasi, küresel ve jeopolitik gelişmelerin yanı sıra dövizdeki volatilitenin Türkiye’nin ekonomik dengelerini olumsuz etkilemesiyle zor bir yılı geride bırakan Türk iş dünyası, 2018’e umutla bakıyor. Gelecek yıla ilişkin beklentilerini paylaşan iş dünyası örgütlerinin temsilcileri, küresel ekonomideki gelişmelerin şekil vereceği 2018’de, Türkiye’nin de yer aldığı bölgedeki jeopolitik belirsizliklerin azalmasının ülke ekonomisini olumlu etkileyeceği, alınan tedbirlerin ve verilecek teşviklerin etkisiyle ekonomideki daralmanın geride kalacağı, üretim, yatırımlar ve ihracatın hız kazanacağı görüşünü taşıyor. İşte iş dünyasının önde gelen temsilcilerinin 2018 yorumları:

Sanayiden pozitif sinyal

Müstakil Sanayici ve İş adamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, “2018 yılında da hizmetler, sanayi, tarım ve inşaat sektörünün canlılığını sürdürmesini bekliyoruz” dedi. Kaan, bu yılın Türkiye ekonomisinde güçlü büyüme oranlarının gerçekleştiği bir dönem olduğunu belirterek, çift haneli bu büyüme oranının gelecek döneme yönelik motive edici bir gelişme olarak önem arz ettiğini vurguladı. Kaan sözlerine şöyle devam etti: “Ek tedbir ve teşviklerle 3’üncü çeyrekte 4 ana faaliyet kolunda da genişleme gözlendi. KGF ile ekonomiye enjekte edilen ek kaynakların, vergi indirimlerinin ve ihracattaki canlanmanın büyümeyi harekete geçirdi. 2018 yılında da hizmetler, sanayi, tarım ve inşaat sektörünün canlılığını sürdürmesini bekliyoruz. İmalat sanayisinde gerçekleşen yüzde 15.2’lik artışla yüzde 14.8 genişleyen sanayi sektörü önümüzdeki dönem için umut veriyor. 2018 de önde gelen ekonomiler arasından pozitif olarak ayrıştığımız bir yıl olacaktır.”

Haberin Devamı

Yeni yıl hareketli olacak

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Hasan Ali Cesur gelecek yılın siyasi ve ekonomik açıdan hareketli bir yıl olacağını belirterek, bu süreçte özellikle küresel anlamda yaşanacak gelişmelerin siyasi ve ekonomi yansımalarının üst düzeyde olacağını ifade etti. Türkiye’nin büyümeye devam edeceğini vurgulayan Cesur, şunları kaydetti: “Türkiye göstermiş olduğu reflekslerle doğru adımları atıyor. Yapısal reformların devam etmesi, büyümede niteliğin yakalanması, turizmde bir önceki yıla oranla hareketliliğin artması, enflasyon oranın yeniden tek haneye indirilmesi ve istihdama yönelik yatırımların teşvik edilmesi ile bu yıl elde ettiğimiz büyüme rakamının korunabileceği veya daha yukarılara taşınabileceği görüşündeyiz.”

Haberin Devamı

KGF rahatlattı

Bu yılın ekonomik büyüme açısından umutların yeşertilip büyütüldüğü bir yıl olduğunu belirten İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan bunun en önemli kaynağının hükümet tarafından alınan önlemlerle finansmana erişim imkanlarının yükseltilmesi olduğunu vurguladı. Bahçıvan öyle devam etti: “KGF uygulamaları, reel sektör ile finansal kesim arasında stresi önleyen, teminat kaldıracı işlevi görerek piyasaları büyük ölçüde rahatlattı. Motivasyonu üst seviyeye çıkardı. Böylece 2016’daki gelişmelerden sonra ortaya çıkan kredi riskiyle teminat oranı arasındaki kaldıraçtaki bozulma önlenmiş oldu KGF uygulamaların aksatılmadan uygulanması halinde 2018 yılının da çok başarılı bir yıl olarak ekonomi tarihimizdeki yerini alacağını düşünüyorum.”

Haberin Devamı

Yatırımlar artacak

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu Başkanı Nail Olpak, ekonominin zorlu bir yıl sonrasında oldukça hızlı ve beklentileri aşan bir ayağa kalkma sürecine sahne olduğunu söyledi. Son dönemde uluslararası kuruluşların da Türkiye ekonomisinin GSYH gelişimine dair projeksiyonlarını revize ettiğini anımsatan Olpak, “Yatırım harcamalarının 2017’de artış eğiliminde olması, geniş kapsamlı reformların 2018 yılının ilk çeyreğinde hayata geçirilecek olması, iş dünyasında aktif yatırım hedefleyen her firmamızın 2018 yılına güvenle adım atmasını sağlayacak, doğrudan yabancı yatırımların artmasını sağlayacak” değerlendirmesinde bulundu. Olpak, turizm sektöründe son aylarda görülen toparlanmanın da oldukça memnuniyet verici olduğunu belirterek, Türkiye’ye giriş yapan ziyaretçi sayısında görülen çift haneli artışların, turizm gelirlerindeki kayıpları telafi etmeye başladığına dikkat çekti.

Haberin Devamı