Gazete Vatan Logo

İş Bankası’ndan şah-mat!

2.5 milyon öğrenciyi satrançla tanıştıran İş Bankası, en büyük hamlesini yapmaya hazırlanıyor

Şimdiye kadar 2.5 milyon öğrenciyi satrançla tanıştıran İş Bankası, en büyük hamlesini yapmaya hazırlanıyor. Türkiye Satranç Federasyonu’nun ana sponsoru olup 6 bin okula satranç dersini sokan İş Bankası, Mayıs ayında federasyonla birlikte Ankara’da Türkiye Satranç Akademisi’ni açacak.

Türkiye Satranç Federasyonu’nun ana sponsorluğunu 2005 yılından bu yana sürdüren Türkiye İş Bankası, eğitim alanındaki sosyal sorumluluk projesi kapsamında 6 bin okulda 2 milyon 500 bin öğrenciyi satrançla tanıştırdı. İş Bankası şimdi de Türkiye Satranç Federasyonu’yla en büyük hamlesini yapmaya hazırlanıyor. Federasyon Mayıs ayında Ankara’da Satranç Akademisi açacak.

Bu yıl 3 bin okula daha ulaşmayı hedeflediklerini söyleyen Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Ali Nihat Yazıcı, şöyle konuştu: “2000’de Federasyon’un başına geldim. O günden bu yana hayal edemeyeceğimiz kadar çok yol kat ettik. 2000 yılında sadece 300 aktif satranç oyuncumuz ve 50 bin lira bütçemiz vardı. Satranç elit bir grubun oyunuydu. Türkiye’de sporcu sayısından fazla hakem sayısı vardı. Bugün gelinen noktada, 203 bin 650 sporcuya sahibiz. Bunca yol kat ettikten sonra, yeni hedefimiz Ankara’da bir Satranç Akademisi açmak. Bu projemizi de hayırlısıyla 7 Mayıs 2012’de hayata geçireceğiz.”

Hedef şampiyon çıkarmak

Türkiye Küçükler Satranç Şampiyonası nedeniyle Antalya Kemer’de gazetecilerle bir araya gelen Yazıcı, 11 yılda Türkiye’de 150 uluslararası organizasyona imza attıklarını belirterek, spor turizmine büyük katkı sağladıklarını ifade etti. Sadece federasyon tarafından yaratılan ekonominin yıllık 4-5 milyon lirayı bulduğunu ifade eden Yazıcı, Türkiye’nin geçen yıl 4 dünya, 1 Avrupa şampiyonasına ev sahipliği yaptığını söyledi. Dünyada gerçekleşen satranç olimpiyatlarının yüzde 20’sinin Türkiye’de organize edildiğinin altını çizen Yazıcı, “Önümüzdeki 4 yıl içinde erkeklerde ve kadınlarda dünya şampiyonlarının Türkiye’den çıkması en büyük hedefimiz” dedi.

180 ülkeden gelecekler

Bu yıl Dünya Satranç Olimpiyatları Türkiye’de gerçekleşecek. 180 ülkeden 2.250 oyuncunun katılacağı organizasyona 27 Ağustos-10 Eylül tarihlerinde İstanbul Yeşilköy Dünya Ticaret Merkezi ev sahipliği yapacak. Oyuncular 14 gün federasyonun konuğu olacak. Yazıcı, hedeflerinin, satranç dünyasında Türk oyuncularının bilinilirliğini artırmak olduğunu ifade etti. İş Bankası Kurumsal İletişim Müdürü Suat Sözen, bu yıl 7’nci yaşına giren proje kapsamında Türkiye’deki satranç sporcusu sayısının 30 binden 185 bine, okullarda satrancı seçmeli ders olarak tercih eden öğrenci sayısının da 100 binden 2 milyon 500 bine çıktığını söyledi.

Sözen, “Uluslararası turnuvalarda kazanılan madalya sayısı ise 147’ye yükseldi. Bu dönemde Türkiye satranç milli takımının 2 başarılı sporcusu Betül Cemre Yıldız ve Kübra Öztürk uluslararası turnuvalarda elde ettikleri derecelerle Türkiye’nin ilk kadın büyük ustaları olmaya hak kazandı. İş Bankası olarak hedefimiz, bu yıl 3 bin okulu daha satrançla tanıştırmak. Böylece tam 9 bin okula ulaşmış olacağız” şekline konuştu.

Büyük usta mühendisten daha fazla kazanıyor

Türkiye’nin ilk kadın büyük ustalarından Betül Cemre Yıldız, 14 yıldır satranç oynadığını ve geçimini bu alandan sağladığını belirtti. Açık Öğretim Üniversitesi İktisat Fakültesi’ni ve 9 Eylül Hukuk Fakültesini bitiren 1989 İzmir doğumlu Yıldız, “Satranca 9 yaşında başladım. O günden bu yana ailemden harçlık almıyorum. Yaklaşık 3 bin lira civarında aylık gelirim var. Ehliyetimi geçen hafta aldım. Arabamı da kendi paramla aldım” dedi. 11 yaşında milli sporcu olan Yıldız, 14 yaşında uluslar arası usta unvanını elde etti. Dünya şampiyonasında Türkiye’ye ilk madalyasını kazandıran Yıldız’ın İzmir Balçova’da bir de satranç merkezi var. Ali Nihat Yazıcı, “Betül burada ders vermiyor. Ancak eğer verseydi, aylık 5-6 bin lira kazanırdı” şeklinde konuştu.

Satranç dersinden kazanıp ailesine ev aldı

Ankara, Mamak doğumlu Kübra Öztürk, ilkokul 2’nci sınıfta okurken öğretmenlerinin de yönlendirmesiyle Ankara Gaziosmanpaşa Rotary Kulübü’nün Kayaş’ta kurduğu satranç merkezine yazıldı. Kayaş’ta br gecekonduda yaşayan Öztürk, 8 yaşında kendisini İspanya’daki Dünya Satranç Şampiyonası’nda buldu. Burada 100 sporcu arasında 44’üncü olan Öztürk, 2’nci yıl 33, 3’üncü yıl ise dünya 9’uncusu oldu. Öztürk, başarılarından kazandığı parayla, ailesine ev aldı. Öztürk, “Amacım, satranç üzerine spor akademisyeni olarak satrancı zorunlu ders haline getirmek” dedi. Federasyondan aylık 1.400 lira geliri olduğunu söyleyen Öztürk, büyük usta rütbesine yükseldiğinde 20 bin lira ödül kazandığını da sözlerine ekledi.

Haberin Devamı