Gazete Vatan Logo

İş Bankası fırsat kolluyor

‘Rusya ve Arap ülkelerinde banka satın alabiliriz’

İş Bankası Genel Müdürü Özince, Rusya ve Arap ülkelerinde satın alma ve şube açma ile ilgilendiklerini belirterek, bu ülkelerde fırsatçı yaklaşımlar içinde olduklarını söyledi. Özince, “Ama bunlarda ’hesapsız büyüyeceğiz, işgal edeceğiz’ diye bir şey yok” dedi.

Türkiye’nin en büyük özel bankalarından biri olan İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, Rusya ve Arap ülkelerinde satın alma ve şube açma ile ilgilendiklerini belirterek, bu ülkelerde fırsatçı yaklaşımlar içinde olduklarını söyledi. Ataç Grubu’na sağlanan krediye ilişkin basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Özince, “Yurtdışı ile ilgili planlar daha çok Türkiye’nin kuzey ve güneyi ile ilgili. Şubeleri artırarak genişleme düşüncelerimiz var. Ama yeni bankacılık faaliyeti açısından Bir Rusya Federasyonu bir de Arap ülkelerini değerlendiriyoruz. Ama bunlarda ’hesapsız büyüyeceğiz, işgal edeceğiz’diye bir şey yok. Türk bankacılık sektörünün büyümesi dikkate alındığında, sermayemizin çok kuvvetli olduğu ve öncelikle Türkiye’ye odaklanması gerektiği açık” dedi.

Her hafta şube açtık

Yatırım yapılacak ülkenin maddi koşullar açısından Türkiye ile karşılaştırılabilecek ve performans bekledikleri bir ülke olması gerektiğine dikkat çeken Özince, “Yani sermayemizi maddi olmayan beklentilerle manevi haz duymak için gidip de bir başka ülkeye yatırım yapma gibi bir durum mevzubahis olamaz” dedi ve ekledi: “Yunanistan’ın bu konuda çok cazip konular sunup sunmayacağını bilmiyorum, şu anda böyle bir planımız yok. Yunanistan bankaları muhtemelen doymuş ve büyüme eğilimi de çok fazla olmayan bir piyasa.”

Türkiye’nin ihracatta yeni pazarlar keşfetmesinin ve Arap ülkelerindeki açılımın bu bölgelere yönelinmesinde etkili olduğunu belirten Özince, Suriye’nin yabancı sermaye ile ilgili düzenlemeler yaptığını ve Irak’ın da bir miktar siyasi istikrar ve bankacılık mevzuatı açısından ümitler verdiğini söyledi. Özince, Körfez ülkelerinde ise selektif iş yapılabileceğini belirterek, “Biz daha ziyade perakende ve hacimli iş yapacak yerler üzerinde duruyoruz. Körfez ile ilgili kurumsal, yatırım ve özel bankacılık gibi yürüyen işlerimiz var zaten. İlla orda bir varlığımızın olması şart değil” diye konuştu.

İş Bankası’nın 2009 yılında neredeyse haftada 1 şube açtığını belirten Özince, 2009 yılında 60’a yakın yeni şube açtıklarını ve binin üzerinde ilave personel aldıklarını kaydetti. 2010 yılında da şubeleşmede bu rakamın altında kalmayacaklarını ümit ettiğini ifade eden Özince, bütün bankalar arasında şube açma ve ilave istihdam yaratma konusunda açık ara önde olduklarını söyledi.

Özince, “2010 yılına da olumlu bakıyoruz tabii. Ama ümit ederim Türkiye 2010 için beklenenden daha güçlü ve özellikle refahı da daha yaygın hissettiğimiz bir gelişme göstersin ve mutlaka ekonomik ve siyasi istikrar açısından başarılı bir performans sergileyelim” dedi.

Enerjiye finansman desteği 1.6 milyar dolara ulaşacak

İŞ Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, bankanın bugüne kadar enerji üretimine toplam 1.35 milyar dolar finansman sağladığını, görüşmeleri devam eden projelerle birlikte finansmanın 1.6 milyar dolara ulaşacağını söyledi. İş Bankası ve Türkiye Sınai Kalkınma Bankası’nın Ataç İnşaat Grubu’na sağladığı 55 milyon euroluk proje finansman kredisi protokol imza töreninde konuşan Özince, “İş Bankası, toplam yatırım büyüklüğü 5 milyar dolar olan 34 projeye toplam 1.35 milyar dolar tutarında finansman sağlamış durumda. Sözleşmesi imzalanmış, görüşmeleri devam eden projeler de dikkate alındığında toplam finansman tutarı 1.6 milyar dolara ulaşacaktır” dedi.

TSKB Genel Müdürü Halil Eroğlu ise son 7 yıl içerisinde kurulu gücü 2.300 MW, toplam yatırım tutarı 3.1 milyar dolar olan yenilenebilir enerji projesine destek sağladıklarını belirtti.

Haberin Devamı