Gazete Vatan Logo

İş arayana çare Facebook’ta

Türkiye’de Şubat ayı rakamlarına göre her 10 kişiden biri işsiz. İş aramadığımız yer kalmadı. Meğer çözüm Facebook’taymış.

İş arayana çare Facebook’ta

Kim ne derse desin. İş bulmak da aslında network yani ağ işi... Tanıdığın çok olacak ki haberin olsun, birileri seni önersin.

Eskiden sadece yüz yüze oluyordu. İlişkiler dijitalleşince, network işi da mecbur çağa ayak uydurdu. Evet, Facebook bir LinkedIn olmayabilir. Ama yeni araştırmaya göre Facebook da iş bulmak için büyük önem taşıyor. Arkadaşı çok olanın iş bulma ihtimali de yüksek... ABD’de yapılan yeni araştırmanın sonucu böyle diyor.

ARKADAŞI ÇOK OLANIN İŞ BULMA İHTİMALİ DE YÜKSEK..

Yüzde 7 sosyal medyadaki yakını sayesinde iş buluyor

Nasıl mı yapmışlar bu araştırmayı? ABD’deki 6 milyon Facebook kullanıcısının bilgileri karşılaştırılmış. Birinin “Yeni işe girdim” diye Facebook’a koyduğu bilgi ile arkadaş listesinde hali hazırda o işyerinde çalışanlar kıyaslanmış. Mesela A kişisi bir yerde çalışmaya başladı... Arkadaşı olan B kişisi de bir süre sonra aynı yerde çalışmaya başladıysa, bu büyük ihtimalle A’nın B’yi önerdiği anlamına geliyor. Bu şekilde Facebook kullanıcılarının yüzde 7’sinin yani 400 bin kişinin arkadaşları sayesinde iş bulduğu belirlenmiş.

Haberin Devamı

İyi arkadaş mı, tanıdık mı daha kolay iş buluyor?

Peki, size kim iş bulacak? Facebook’ta sürekli etkileşim halinde olduğunuz, beraber fotoğraflar yüklediğiniz yakın bir arkadaşınız mı? Yoksa sadece tanıdıklar mı? İşte burası biraz karışık... Çünkü ikisi için de benzer oranlar söz konusu. Neden mi? İyi arkadaşlarınızın sizi önermesi zaten sürpriz değil. Az ama öz sayıdaki yakın arkadaşlarınız sizi zaten refere eder. Gelelim çok muhabbetiniz olmayan yüzlerce Facebook arkadaşınıza... Orada da sayı faktörü giriyor devreye. Bu şekilde çok sayıda ‘tanıdığımız’ olduğu için ihtimal artıyor.

FACEBOOK’TAN İŞ BULMAK İSTEYENLER İÇİN 3 ALTIN KURAL

Madem iş bulacağız o zaman Facebook profillerine bahar temizliği şart. İşte uzmanlardan birkaç öneri...

1) Profilinizin sizi yansıttığından emin olun

İşverenlerin sizi sosyal medyada araştırdıkları artık sır değil. Herkes işe alacağı kişiyle ilgili önce bir arama-tarama faaliyeti yürütüyor. Bu yüzden “Herkese açık” olan bilgilerinizi kısıtlayın ve sizi ters köşeye yatıracak şeyler olmadığından emin olun. Facebook’un yeni bir özelliği var. Profilinizde en üstte herkesin görebileceği şekilde 5 fotoğrafınızı ön plana çıkarıyor. Oraya sizi yansıtan 5 fotoğraf seçin. Eğitim ve eski iş bilgilerinizin herkese açık olması da önemli.

Haberin Devamı

2) Kapak ve profil fotoğrafı önemli

Strateji burada devreye giriyor. İlk izlenim malum büyük önem taşır. Ne sıkıcı bir kafa fotoğrafı koymalısınız, ne de hafta sonu gittiğiniz bardan çılgın bir kare... Dengeyi bulmak lazım. Araştırmalara göre en ideali omuz hizasında, dişlerin göründüğü şekilde gülerek çekilmiş fotoğraflar.

3) Kimi beğenirsen osun

Facebook sayfanızdaki ‘beğeniler’ de önem taşıyor. Çoğumuzun yıllardır var Facebook sayfası. Şöyle bir girip göz atın. Ergenlikten kalma tuhaf tuhaf sayfaları hâlâ ‘like’ ediyor olmayın. Gerçekten sevdiğiniz restoranlar, gruplar, kitaplar, albümler olsun. Kim bilir belki de yeni işvereninizle hızla muhabbet kurmak için çok basit bir vesile olur.

Haberin Devamı