Gazete Vatan Logo

İş adamlarından Doğu-Güneydoğu projesine dev destek!

Başbakan Binali Yıldırım'ın Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine yatırım çağrısı ve özel sektörün yapacağı yatırımlara sağlanacak teşvik ve destekler, iş dünyasında heyecan yarattı.

İş adamlarından Doğu-Güneydoğu projesine dev destek!

Başbakan Yıldırım'ın çağrısını memnuniyetle karşılayan iş adamları, verilecek teşvik ve desteklerle bölgede yatırım yapabileceklerini belirtirken, yeni yatırımların bölgedeki huzur ve istikrar için de önem taşıdığını vurguluyor.

AA muhabirlerinin sorularını yanıtlayan Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu,12-13 yıl önce Doğu'ya yatırım yapılması teklifinde bulunduğunu ifade ederek, "Buradaki tesislerimizin bir kısmını oraya dökelim, yatırım yapalım diye teklif etmiştim. Başbakanımızın bu çağrısına olumlu bakıyorum. Buradaki bazı tesislerle oraya gidilebilir, yeni tesisler yapılabilir ama bu hususta devletin desteklemesi gerekir." dedi.

Bunun bir nevi alışveriş olduğunu belirten Zorlu, şunları kaydetti: "Devlet, yatırımcılarla bir pazarlık halinde olmalı. Bu bir alışveriştir. Dünya bunu zaten yapmış, bizim de burada bunu yapmamız lazım. Ben bu çağrıyı takdirle karşılıyorum. Burada devlet de, yatırımcı da riskin altına giriyor. Bu iş pazarlığa tabi. Devletin bu konuda çok fedakârlık yapması lazım. Tabii biz iş adamlarının da fedakarlık yapması gerekir. Biz taşınabilecek şeyleri oraya taşıyabiliriz. İş gücü yoğun işlerin oraya götürülmesi gerekir. Yavaş yavaş da yan sanayi oluşturulmalı." - "Huzur ve istikrar mutlaka tesis edilmeli" Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın da söz konusu teşviklerin çok güzel girişimler ve bölgenin istikrarı için bu teşviklerin önemli olduğunu ifade ederek, yatırım için teşvikin tek başına yeterli olmayacağını, huzur ve istikrarın da önem taşıdığını vurguladı.

Akın, bölgede son dönemde terör örgütü PKK'ya karşı başlatılan operasyonların önemine işaret ederek, şunları kaydetti: "Bu teşvikler oldukça önemli ve kayda değer. Diğer teşviklerden farklı görünüyor. Yatırımcıların oraya bu şartlar altında gitmesinde mahsur yok. Bu teşviklerle bölgeye gidebilir ve yatırım yapabiliriz. Ancak teşvikin derecesi ne olursa olsun huzur ve istikrar temin edilmediği yerde yatırım yapılamaz. Huzur ve istikrar mutlaka tesis edilmeli ve uzun vadeli olmalı. Operasyonlar sayesinde bazı yerlerde tekrar huzur sağlandı ve terör örgütü PKK dışarı atıldı. Buralarda yatırımlar hayata geçirilebilir, ancak çatışmaların devam ettiği bölgelerde yatırım yapılabileceği düşüncesinde değilim." - "Bölge bakir bir yatırım alanı" IC Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen ise Başbakan Yıldırım'ın Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki yatırımları da içeren teşvik paketinin bölgede yatırım yapmayı olumlu etkileyecek şartlar içerdiğini söylediğini belirtti.

Çeçen, şu görüşleri dile getirdi: "Bu teşvikler eminim ki tüm yatırımcıları süratle hareketlendirecek ve heyecanlandıracaktır. Esasen bölgede var olan altyapı imkanları ve bölgenin iş gücü potansiyeli her türlü yatırım yapmaya elverişli koşulları içermektedir. Bölge bakir bir yatırım alanıdır. Bölgenin ekonomik olarak kalkınmasına katkı sağlayacağı gibi, huzur ve güvenliği ile ilgili sorunların çözümüne de çok büyük katkı sağlayacaktır. Sonuç olarak, bu teşvikleri çok önemli görüyorum. Sonuç alınabileceği konusunda çok ümitliyim. Çok yerinde ve zamanında alınmış kararlar olarak düşünüyorum." - "Bölge kalkınabilirse olumsuz olaylar da azalacaktır" Kadooğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadooğlu, Başbakan Yıldırım'ın çağrısını pozitif değerlendirdiklerini ifade ederken, Güneydoğu Anadolu'nun kalkınmada geri kaldığını, bölgede işsizliğin en üst düzeyde olduğunu ve üretimin Türkiye ortalamasının altında bulunduğunu söyledi.

Kadooğlu, özellikle son dönemdeki olaylar nedeniyle bölgede ciddi bir göçün söz konusu olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti: "Oradaki iş dünyası ciddi bir sıkıntı içerisinde bulunuyor. Böyle bir can simidi ile devletin desteklemesi doğru bir karardır. Buradaki soruna sadece o bölgenin sorunu olarak değil, ülkenin bir sorunu olarak bakmamız lazım. Bölge kalkınabilirse olumsuz olaylar da azalacaktır. En azından oradaki işsizlik ve sanayileşmeyi Türkiye ortalamasına getirebilirsek, bölgeler arasındaki farklılığı giderebilirsek çok olumlu olur. Bu konuda da Başbakan'ın söylemini destekliyor ve arkasında duruyoruz." Alım garantisi, yatırımın sabit maliyetleri ve fabrika yapımının karşılanması gibi söylemlerin çok cazip gözüktüğünü ifade eden Kadooğlu, "Olumsuz olaylar durduktan ve söz konusu imkanlar da seferber edildikten sonra o bölge 5 yıl içerisinde ciddi anlamda kalkınır ve toparlanır" dedi.

Haberin Devamı