Gazete Vatan Logo

Irma kasırgası iki adayı yuttu

Atlantik’te oluşan tarihin en şiddetli kasırgası Irma, tatil cenneti olarak bilinen Karayip Adaları’nı harabeye çevirdi. 10 kişi öldü. ‘Canavar Kasırga’ olarak adlandırılan Irma Küba, Haiti ve Dominik’ten sonra ABD’de Florida’yı vuracak

Irma kasırgası  iki adayı yuttu

Karayipler’in doğusunda bulunan Barbuda Adası’nın başbakanı Gaston Browne, en tehlikeli sınıflandırma olan 5 kategorisinde yer alan Irma Kasırgası’nın ‘adanın yüzde 95’ine zarar verdiğini’ söyledi. Saatte 300 kilometreye ulaşan bir hızla Karayipler’e varan Irma Kasırgası’nın yarattığı etkiyle ilgili konuşan Browne, “Gözlemlerimden ve havadan yaptığımız araştırmaya göre Ada’daki evlerin ve binaların yüzde 95’i bir şekilde zarara uğratmış vaziyette. En azından çatılarının bir kısmını kaybetmişler. Gerçekten bu durumu görmek çok üzücü. Ada’da yaşanması zor gözüküyor” dedi.

‘Zor ve acımasız’

Fransa’ya bağlı olan St. Barts ve St. Martin adalarında ise en az altı kişinin, Barbados adasında da bir kişinin hayatını kaybettiği kaydedildi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Irma Kasırgası’nın St. Barts ve St. Martin adalarında ‘zor ve acımasız’ etkiler bırakacağını açıkladı. Kasırganın şimdiden bu adalarda sellere yol açtığı ve binaları yıktığı biliniyor. Karayipler’de kasırganın etkili olacağı düşünülen yerlerde binlerce kişi tahliye edildi. Son 10 yılın Atlantik Okyanusu’nu etkisi altına alan en güçlü kasırgası olan Irma’nın ulaştığı Porto Riko’da herkese evlerinde kalması tembih edildi. Irma Kasırgası’nın yaklaştığı Porto Riko’da şimdiden sağanak yağışlar ve güçlü rüzgarlar görülüyor. Virgin Adaları’nın kuzeyinde yer alan Irma’nın Porto Riko’dan sonra Dominik Cumhuriyeti’ne gelmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

ABD’de benzin bitti

Kasırganın etkili olduğu birçok yer ile iletişim kurulamaması ise yardım çalışmalarının sekteye uğramasına yol açıyor. ABD’nin Florida eyaletinde acil durum önlemleri kapsamında benzinin bittiği belirtilirken insanlar evlerine yiyecek, içecek ve kum torbası depoladı.

‘Adı Ivanka kasırgası olsun’

ABD’de Başkan Trump’ın Paris İklim Değişikliği Anlaşması’ndan çekilmesini eleştiren bir grup insan Care2 sitesi üzerinden ‘Fırtınanın adı Irma yerine Ivanka olsun’ önerisiyle bir imza kampanyası başlattı. Başkanın hem kızı hem de başdanışmanlarından olan Ivanka Trump, söz vermesine rağmen Başkan’ı Paris Anlaşması’ndan çekilmeme konusunda ikna etmek için çabalamamakla suçlanıyor. Şu an 4 binden fazla imzanın toplandığı kampanyada hedef 10 bin imzaya ulaşmak.

Haberin Devamı

Cesur Delta pilotu

Amerikan Delta Havayolları’na ait bir yolcu uçağı New York’tan havalanıp Porto Riko’nun San Juan Havalimanı’na iniş yaptıktan sonra yeniden New York’a dönmeyi başardı. Anlık takip sisteminden uçağı gören havacılık tutkunları kasırganın çok yakınında uçan pilota övgüler yağdırdı.