Gazete Vatan Logo

İrlanda yangını söndüremedi!

İrlanda yangını söndüremedi, sırada Portekiz ve İspanya var...

İRLANDA’NIN AB ve IMF yardımını kabul etmesi de Avrupa’ya yönelik endişeleri dindirmeye yetmedi. 80-90 milyar euro olması beklenen yardıma rağmen krizin borçlu diğer ülkeler Portekiz ve İspanya’ya sıçrayacağı tahmin ediliyor. Yardıma rağmen Avrupa borsaları yüzde 1 düşerken, İMKB yüzde 2.96 geriledi ve euro yeniden kan kaybetmeye başladı.

Bütçe açığı ve borçluluk oranı yüksek Avrupalı ülkeler tek tek yardım talebinde bulunuyor. Yunanistan’dan sonra İrlanda da gelen baskılara daha fazla direnemeyip AB ve IMF’den yardım talep etti. İrlanda için yaklaşık 80-90 milyar euro tutarında bir yardım paketi hazırlanacağı tahmin ediliyor. Portekiz, İrlanda, Yunanistan ve İspanya’dan oluşan PIGS ülkelerinden ikisi krizden tek başına çıkamadı. İrlanda için hazırlanacak paketin amacı her ne kadar İrlanda’nın borçluluğunun İspanya ve Portekiz gibi yüksek borçlu başka ülkelere de bulaşmasını ve giderek sistemik bir krize dönüşmesi tehlikesini bertaraf etmek olsa da piyasalar, yardımın diğer borçlu ülkelerin krizle yüzleşmesini engeleyemeyeceği düşünüyor. Piyasalarda AB’nin İrlanda’yı kurtarmaya girişmesinin kısa süreli bir rahatlama yaratabileceği ancak Euro Bölgesi’nin umduğu gibi, piyasaların Portekiz’in de AB yardımı alması yolundaki ısrarını durdurmaya yetmeyeceği görüşü hakim.

İyileşme kısa vadeli olur

Londra’da Credit Agricole CIB’den Strateji Uzmanı Peter Chatwell, “Kısa vadede bu risk iştahı için olumlu olur. Bunun İspanya ve Portekiz’i ateş hattından çekmek gibi bir etkisi olacağını düşünmüyorum” dedi.

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble de önceki gün ZDF televizyonunda yaptığı açıklamada, “İrlanda’nın sorununa doğru yanıtı bulabilirsek, muhtemelen bulaşma etkisinden kurtulabiliriz” değerlendirmesini yaptı. ING Ekonomisti Carsten Brzeski ise şunları söyledi: “Bulaşmayı acaba engeller mi? Kısa vadede engeller ama orta vadede değil. Sadece piyasaları yatıştırır ve diğer ülkelere bir nefes alma fırsatı verir. Özellikle Portekiz daha kendini kurtarmış değil.”

Portekiz ile İrlanda’nın borç sorunları aynı nedenden kaynaklanmıyor. İrlanda, emlak piyasasının çöküşünden zarar gören bankalarına yardım etmek zorunda kaldı. Portekiz’in sorunu ise düşük büyüme ve rekabet eksikliği. Portekiz’in Porto kentinde Informacao de Mercados Financeiros adlı danışmanlık şirketinden ekonomist Filipe Garcia, “Bence yardım istemek için sırada Portekiz var. Bunun yıl bitmeden önce mi sonra mı olacağını bilemiyorum ama artık kaçınılmaz gibi. Tahvillere ödenecek faizler açısından bakıldığında bence kırılma noktasını aşmış durumdayız.”

İspanya da ateş hattında

Eğer piyasalar Portekiz’e yüklenirlerse, sıranın İspanya’ya geleceği düşünülüyor. Madrid’deki San Pablo Üniversitesi’nden Edro Schwartz, “Portekiz yardım almak zorunda kalırsa piyasalar bu kez İspanya’ya odaklanacaklar ve o zaman hükümet ne yapacak, bilemiyorum” diye konuştu.
Ekonomistlere göre, bazı Euro Bölgesi ülkelerinin borçlarına karşı piyasaların beslediği güvensizlik sorununun, her ülke için ayrı ayrı çözümler yerine tüm Euro Bölgesi ülkelerini içine alacak hızlı ve ayrıntılı bir şekilde çöülmesi gerektiği belirtiliyor.

Sorunun, Euro Bölgesi’nin problemi baştan yanlış ele almasından kaynaklandığı düşünülüyor. Pek çok ekonomist ve politikacı sorunu Almanya’nın yarattığı görüşünde. Almanya’nın Euro Bölgesi’ne borç ödeyememe durumuna karşı, özel girişimcilerin zarar göreceği bir mekanizma yaratılması çağrısının, yatırımcıları korkuttuğu, Portekiz ve İspanya tahvillerinin risk primlerinin, gösterge Alman tahvillerininkilere karşı taşınamayacak boyutlara ulaştığı görüşü savunuluyor.

‘KRİZ BİZE SIÇRAMAZ’ DİYE ISRARCILAR

Yunanistan’dan sonra İrlanda krizinin Akdeniz’e yayılacağı korkusuna karşın Portekiz Başbakanı Jose Sokrates, ülkesinden emin açıklamalarda bulundu. Sokrates, İrlanda’nın borç krizinin Portekiz’i olumsuz etkilemeyeceğini iddia etti. Sokrates, “Portekiz’e karşı güven eksikliği için hiçbir neden yok” dedi. İspanyol Hükümeti’nden yapılan açıklamada ise İrlanda’nın istediği mali desteğin “Euro Bölgesi’ndeki finans sisteminin istikrarlılığını garanti edeceği” ifade edildi. İspanya Ekonomi Bakanlığı’ndaki finans direktörü Javier Valles, İspanyol finans sisteminin “iyi şekilde çalışır ve sağlam” olduğunu vurguladı.



Komşusu İngiltere’den 7 milyar sterlinlik yardım

İngiltere’nin, İrlanda’ya yaklaşık 7 milyar sterlinlik yardımda bulunması bekleniyor. İngiltere Maliye Bakanı George Osborne, borç sorunundan kurtulmak için dün AB ve IMF ile yardım planı konusunda anlaşan “komşu İrlanda’ya ülkesinin doğrudan yardımda bulunacağını” söyledi. Osborne, İrlanda’yı “yakın ekonomik komşu” olarak tanımladı. İngiliz basını, İngiltere’nin İrlanda’ya yardım miktarının 7 milyar sterlin olacağını ve İngiltere’nin komşusundaki krizden etkilenmekten endişe duyduğunu aktarıyor. İrlanda, İngiltere’nin yiyecek ve içecek sektöründe birinci büyük, genelde ise beşinci büyük ihraç pazarı. 62 İrlanda şirketi Londra Borsası’nda bulunuyor. Ayrıca, İrlanda’daki her birey yılda ortalama 3 bin 600 sterlinini İngiliz ürünlerine harcıyor.

Acil yardımın ilk bölümü Ocak’ta

AB ve Avrupa Merkez Bankası (ECB), İrlanda’nın mali yardım istemesinden memnun olduğunu bildirdi. AB Komisyonu’nun Ekonomik ve Parasal İşlerden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, İrlanda’nın AB ve IMF’den finansal yardım talebinde bulunmasından memnun olduklarını söyleyerek, “İrlanda’ya yardım etmek Avrupa’da finansal istikrarın korunmasını garanti edecek” dedi. Rehn, Avrupa Komisyonu, ECB ve IMF’nin 3 yıllık yardım paketinin ayrıntılarını ay sonuna kadar hazırlayacağını belirtti. Eurogroup Başkanı Jean-Claude Juncker ise İrlanda’ya yönelik acil yardımın ilk bölümünün Ocak ayında verilebileceğini açıkladı.

İrlandalı bankaların yol haritası: KÜÇÜLME, BİRLEŞME ya da SATIŞ

İrlanda Maliye Bakanı Brian Lenihan, İrlanda Hükümeti’nin AB ve IMF’den alacağı mali yardım çerçevesinde, bankaların küçültülmesi, birleştirilmesi ya da satılmasının da gündeme gelebileceğini söyledi.

Lenihan yaptığı açıklamada, ayrıca, bütçe açığını 2014’e kadar AB’nin belirlediği seviyeye indirebilmek amacıyla gündeme getirilen 4 yıllık tasarruf planının AB ve IMF yetkililerince “büyük ölçüde tatmin edici” bulunduğunu da kaydetti.

Moody’s: İrlanda’nın notu birkaç basamak düşebilir

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından Moody’s, İrlanda’nın “Aa2” uzun vadeli kredi notunun birkaç basamak birden düşürülme olasılığı olduğunu bildirdi. Kuruluştan yapılan açıklamada, ülkenin kredi notunun düşürülmesinde artan kamu borcu ile tasarruf tedbirlerinin ülke ekonomisi üzerindeki belirsizliği artırmasının etkili olacağı belirtilerek, bankaların yükünün ülkenin kredi notu açısından olumsuz etki yapacağı kaydedildi. Açıklamada, olası not indiriminde AB ve IMF’nin ülkeye yapacağı finansal yardımın bankaların yükünü kamuya aktararak, ülkenin borç sorununu artıracağı kaygılarının da etkili olmasının beklendiği ifade edildi. Moody’s Ekim ayı başında yaptığı açıklamada, İrlanda’nın kredi notunu değerlendirmeye aldığını duyurmuş, 3 ay içinde karar vereceğini belirtmişti.

Hükümetteki koalisyon ortağı seçim çağrısı yaptı

İrlanda’daki finansal krizle birlikte siyasi kaos da ortaya çıktı. İrlanda Hükümeti’nin koalisyon ortağı, seçim çağrısı yaptı. Green Party, Ocak ayının ikinci yarısı seçim tarihi olarak belirlenmesi gerektiğini bildirdi. Parti yaptığı açılamalarda, “Bütçe geçtikten, mali plan onaylandıktan ve IMF ile anlaşma sağladıktan sonra hükümetle devam edemeyiz, İrlanda’nın IMF eline düşmesinden büyük üzüntü duyuyoruz” denildi.

Haberin Devamı