Gazete Vatan Logo
Magazin Irkçılığı tetikledi, cahilce

Irkçılığı tetikledi, cahilce

Yahudi kökenli Türk sanatçılardan tepki…

Irkçılığı tetikledi, cahilce

Yıldız Tilbe’nin “Allah Hitler’den razı olsun” tweet’inin yankıları sürüyor. Türkiye’deki Yahudi kökenli sanatçılara sorduk. Yosi Mizrahi, Sami Levi ve Nedim Saban, “Bu kadar bel altı vurulamaz, ırkçılığı tetikledi, cahilce” dedi.

İsrail’in Gazze saldırılarına yönelik “Allah Hitler’den razı olsun. Yahudiler’e az bile yapmış” tweet’iyle olay yaratan Yıldız Tilbe’ye tepkiler büyüyor. Tilbe, dün ise “Sadece Hitler’i karıştırdığım için pişmanım” tweet’ini attı ve sonra yine “Az bile dedim özürmüş” tweet’i attı. Türkiye’deki Yahudi kökenli Türkiyeli sanatçılara sorduk.

- Müzisyen Sami Levi (Sefarad): Eğer hukuki olarak bir cezası varsa tabii ki yargılanmalı. Bu kadar da bel altı vurulmaz diye düşünüyorum. İsrail tarafında yaşananları da orada arkadaşlarım olduğu için duyuyorum. Tam olarak ne oluyor görmüyoruz, bilmiyoruz. Hep tek taraflı yansıtılıyor. Ben bir Türk Yahudisi’yim. Türkiye vatandaşıyım, benim babam da öyle. O da, onun babası da Çanakkale’de doğdular. Belki Türk’ten de Türk’üz”

- Oyuncu Yosi Mizrahi: “Irkçı bir söylem olduğu açık. Kendisiyle herhangi bir teşvik-i mesaim olmadığı için çok şey söylemek istiyorum. Bir kontrol mekanizması olmadığı için o kontrol mekanizmasını kişinin kendi beyin süzgecinden geçirip tweet atması gerekiyor. Hiçbirimiz savunmuyoruz orada olan şeyleri ama konuşurken de biraz daha dikkatli olmak gerekiyor. Böyle şeylerden masumlar zarar görüyor. Bu ırkçı bir söylem, insanlara zarar verebilecek açıkmaların, hukuki bir yaptırımı olmalı. Musevi Cemaati de mutlaka bu konuda gerekli adımları atmıştır.”

Haberin Devamı

Yıldız, kötü bir insan değil ama bilgisiz ve cahil

Merhum Türkiye Musevileri Hahambaşı Rafael Saban’ın torunu ve sanatçı Nedim Saban: Sıradan bir insan atsa olabilir ama bir sanatçının çok daha duyarlı olması gerekir. Irkçılığı tetikledi. Çünkü bir devletin politikasıyla ya da şiddetiyle bir ırkı özdeşleştirmek çok cahilce. Bugün dünyanın her yerinde böyle teşviklerle insan insanı bıçaklayabilir. Yıldız’ın kötü bir insan olduğuna da inanmıyorum, sadece bilgisiz ve cahil. Destekleyenler de yargılanmalı.

Haberin Devamı