Gazete Vatan Logo

Irkçılardan Türk vekillere saygısızlık

Yunanistan’da sadece 1 gün görev yapacak vekillerin yemin törenine ırkçı Altın Şafak partisi damgasını vurdu

Türk vekiller yemin ederken, ırkçı vekiller ayağa kalkmadı...

Yunanistan’Da 6 Mayıs’ta yapılan seçimlerde parlamentoya giren 300 milletvekili dün yemin ederek sadece bir gün sürecek görevlerine başladı. Seçim sonrası çoğunluğun desteğini alacak bir koalisyon kurulamayınca 17 Haziran’da yeniden seçim yapılması kararı alınmıştı. Milletvekilleri ülkeyi seçime götürmek için Panayotis Pikramenos başbakanlığında kurulan ‘nöbetçi’ hükümete gerekli onayı verdikten sonra bu akşam saatlerinde parlamentoyu feshedecek. Sadece 1 günlük milletvekilleri olarak Yunan tarihine geçecek olan vekiller maaş almayı reddetti.

Yemin töreninde ise tüm gözler büyük bir sürpriz yaparak parlamentoya girmeyi başaran ırkçı Altın Şafak örgütünün 21 milletvekilindeydi. Törende Hristiyan Ortodoks ve İslam dini geleneklerine göre yemin edildi. İncil üzerine yemin edilerek yapılan töreni Atina Başpiskoposu İeronimos yönetti. Yunanistan Komünist Partisi ve Radikal Sol Koalisyon (SYRIZA) vekilleri yazılı olarak dini törene reddettiklerini duyurdu.

SYRIZA birinci parti

Batı Trakya Müslüman Türk Azınlık temsilcileri PASOK Gümülcine Milletvekili Ahmet Hacıosman, SYRIZA İskeçe ve Gümülcine Milletvekilleri Hüseyin Zeybek ve Ayhan Karayusuf ise Kur’an-ı Kerim’e el basarak yemin etti. Azınlık vekilleri, Kur’an üzerine ‘anayasa ve kanunlarına bağlı kalacaklarına ve genel olarak Yunan halkının iyiliği için çalışacaklarına’ söz verdi. Türk vekillerin yemini sırasında meclisteki tüm hükümet üyeleri ile milletvekilleri ayağa kalkarken, Altın Şafak’ın 21 vekili genel kurulun sağ köşesinde oturmayı tercih etti. Bu arada Pulce RC şirketinin anketine göre 6 Mayıs’ta 16.78’lik oy oranı ile ikinci sırada yer alan SYRIZA, yüzde 22’lik oy oranı ile birinci parti, Yeni Demokrasi Partisi ise 19.5 ile ikinciliğe düşüyor. PASOK yüzde 14 ile üçüncü parti olurken ırkçı Altın Şafak’ın ise yüzde 5.5 ile bir düşüş yaşaması bekleniyor.

Haberin Devamı