Gazete Vatan Logo

Irene New York’a acıdı!

Günlerdir dev bir kasırgaya hazırlanan New York, felaketi ucuz atlattı...

Saatte 160 km hızla vurması beklenen Irene, dün sabah 130 km hızla K. Carolina ve Virginia eyaletlerini vurdu, 10 kişiyi öldürdü.

New York’a yaklaşırken ise hız kesti. 93 kilometreyle megakente giren Irene, ağaçları ve elektrik direklerini yerinden söktü. Ancak kıyamet senaryoları gerçekleşmedi...

ABD dün doğu sahillerini 200 yıl aradan sonra vuran ilk kasırgaya kilitlendi. Ordu, Beyaz Saray ve 7 eyaleti alarma geçiren kasırga dün sabaha karşı Virginiya ve Kuzey Carolina sahillerine ulaştı. Saatteki hızı 130 kilometreyi bulan 2’nci kategori büyüklüğündeki kasırga, ikisi çocuk 10 kişinin hayatına mal oldu. 2 metreyi bulan dalgalar iki eyaleti saatlerce dövdü, 4 milyon kişi elektriksiz kaldı. 40 ev hasar gördü.

Katrina’dan alınan ders

Katrina’daki hatalardan ders alan yetkililer 2.5 milyon kişiyi tahliye ettikleri için can kaybı minimum düzeyde gerçekleşti. Eni 880 kilometreyi bulan kasırga, saatte 130 kilometre hızla New York’a ilerlemeye başladı. Dalaware ve Maryland’de çıkan hortumlar 17 evi yerle bir etti. Pentagon her ihtimale karşı 6.500 ulusal muhafızı başta New York olmak üzere kasırga bölgesine gönderdi. 101.000 ulusal muhafız da hazır bekletildi. Ayrıca Amerikan donanmasına bağlı 38 gemi de Virginia limanına demirledi. New York’ta 18 özel kurtarma ekibi 20 kurtarma helikopteri ve 200 araçla işbaşı yaptı. Kent genelinde 70 bin kişiyi barındıracak 90 sığınak kuruldu. Manhattan, Queens ve Brooklyn’de giriş katlarda yaşalan herkes tahliye edildi. Tatilini yarıda keserek Washington’a dönen Başkan Barack Obama da kurulan kriz masasına bizzat başkanlık etti.

‘Tropikal fırtına’ oldu

Ancak dün akşam saatlerinde New Jersey sahillerine ulaşan Irene’ın hızı 100 kilometrenin de altına inerek kasırga kategorisinden çıktı. Kategori 2’den 1’e düşerek, “Tropikal Fırtına” düzeyinde New York’a ulaştı. New York ve Manhattan sahillerinde 1 metre dalga yaratan Irene, beklendiği gibi kıyamet senaryolarına yol açmadı. Yine de hız kaybetmesine rağmen Brooklyn, Queens ve New York City’de ağaçları kökünden söktü, Manhattan’da işyeri tabelalarını yerlerinden çıkardı. Yetkililer kasırganın bugün de etkisinin devam edeceğini ve toplu taşıma araçlarının çalışmayacağını açıkladı.

Kurşundan kurtulduk

Amerikan haber ajansı AP’ye açıklamada bulunan meteorolog Mike Montefusco, Irene kasırgasının en kötü yanının atlatıldığını belirterek, “Kurşundan kurtulduk. Kasırga beklenildiği gibi etkili olmadı. Zaten şu anda da tropik fırtına düzeyinde ve güçlenmesi beklenmiyor” dedi.

Haberin Devamı