Gazete Vatan Logo

İran uçağı duramadı korkuluklara çıktı

ahran’dan İstanbul Atatürk Havalimanı’na inen İran Mahan Air’e ait Airbus A310 tipi uçak, park pozisyonu alırken duramayarak korkuluklara vurdu. Uçağın ön iniş takımında hasar meydana geldi. Yolcu uçağı korkulukların diğer tarafında bulunan apron yolcu otobüsününde üstüne hasar verdi.

İran uçağı duramadı korkuluklara çıktı

TAHRAN’dan İstanbul Atatürk Havalimanı’na gelen İranlı Mahan Air’e ait Airbus A310-300 tipi uçak, park pozisyonu alırken duramayarak beton bariyere çarptı. Burun kısmı, bariyerin diğer tarafında alt bölmede park eden bir apron yolcu otobüsün üstüne çıkan uçağın iniş takımlarında büyük hasar meydana geldi. İçinde 150 yolcusu bulunan Mahan Air Airbus A310-300 tipi yolcu uçağı inişini tamamladıktan sonra Atatürk Havalimanı’nda yeni yapılan S6 park pozisyonuna yönlendirildi. Ancak duracağı yeri geçen uçak, yaklaşık 30 metre ilerideki beton bariyere çarptı. Uçak, öbür tarafta, kod farkı nedeniyle aşağıda park halinde bulunan apron yolcu otobüsünün üzerine çıktı. A310 tipi uçağın ön iniş takımı katlanırken emniyet amacıyla Devlet Hava Meydanları İşletmesi’ne ait itfaiye ve kurtarma ekipleri yönlendirildi. Olayla ilgili olarak soruşturma başlatıldı.

İRANLI PİLOT ALKOL KONTROLUNE KIZDI

Atatürk Havalimanı’nda sabah saatlerinde meydana gelen kaza sonrası uluslararası havacılık kurallarına göre, alkol muayenesine gitmesi gereken İranlı pilotun, bunu bildiği halde yetkililere, "Ben Müslümanım, alkol kontrolüne ne gerek var?" dediği öne sürüldü. Kontrol için uçaktan çıkan pilot, aşağıya indiğinde tablet bilgisiyarıyla kaza yapan uçağı görüntüledi.

Haberin Devamı

Bu arada olay yerini inceleyen DHMİ yetkilileri ise uçağın frenlerinin tutmamasının bir teknik arıza olduğunu ancak kazanın can kaybı yaşanmadan sonuçlanması konusunda ise şöyle dediler:

"Uçak park pozisyonuna gelirken bir anda hidrolik arızası nedeniyle frenler tutmuyor. Pilot hemen motorları durduruyor. Burada pilot gerekeni yapmış. Ardından ön takımın çarptığı beton bariyerler ise gerçekten sağlammış. Son olarak ise uçağın kod farkından dolayı aşağıya düşmemesine ise orada park etmiş olan bir Havaş yolcu otobüsünün olması. O otobüs olmasaydı motorlar betona çarpıp bir facia olabilirdi."

Kazayı burunları bile kanamadan atlatan iranlı yolcular Dış Hatlar terminalinde yaşadıklarını anlattılar. İranlı yolcular korktuklarını söylerken yine de neşeli görüntüler verdiler. İstanbul’a turist olarak geldiğini söyleyen İranlı yolculardan Seyyid Kapri, "Uçağımız parka giderken durmadı. Hidrolikte problem olmuş, dediler. İçerde korkmadık ama camdan bakınca korktuk. Hiç yaralanan yok. Herşey normaldi" dedi. Hamit Rıza adlı İranlı yolcu ise, "Kaptan anons yaptı. Frenler tutmadı"dedi.

Haberin Devamı