Gazete Vatan Logo

İran nükleer anlaşmaya imza atma şartını açıkladı

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ülkesine uygulanan ambargolar tamamen kalkmadan nükleer anlaşmaya son imzayı atmayacaklarını söyledi.

Nükleer faaliyetleri konusunda yürütülen müzakerelerde batı ülkeleri ile 'çerçeve anlaşma' sağlayan İran'ın Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, barışçıl nükleer çalışmalardan asla taviz vermeyeceklerini söyledi, "Bize uygulanan ambargo tamamen ve anlaşmaya varıldığı andan itibaren kaldırılmadan hiçbir anlaşmaya imza atmayacağız" dedi.

"İran asla kendi aleyhine olacak bir anlaşmaya imza atmaz" ifadelerini kullanan Ruhani, görüşmelere katılan tüm İranlıların büyük çaba sarf ettiğini ve onlara minnettar olduklarını söyledi.

Ruhani, nükleer anlaşmayı dünya ile ortak çalışmalar yürütmek için ilk adım olarak gördüklerinin altını çizdi.

"Bu anlaşma hem batı ve hem de bölge ülkeleri açısından faydalı" diyen Ruhani, "Bölge ülkelerine sesleniyoruz, gelin kardeşliğimizi yeniden tesis edelim" ifadelerini kullandı.

Yemen’e operasyon

Suudi Arabistan öncülüğünde Yemen’e düzenlenen operasyona da değinen İran Cumhurbaşkanı Ruhani, “Neden çocukları, kadınları ve sivilleri öldürüyorsunuz” diye sordu.

"Askeri bakımdan zayıf bir ülke var karşınızda, ona da acımasızca saldırıyorsunuz" ifadelerini kullanan Ruhani, bunu yapanların hata içerisinde olduklarını ve aynı hatayı Lübnan ve diğer birçok bölgede yaptıklarını ve başarısız olduklarını söyledi.

Ruhani, “Gelin Yemenlilere yardım eli uzatalım, halkların istek ve arzularına saygı gösterelim” diye konuştu. Şii ve Sünnilerin yüzyıllardır aynı bölgede kardeşçe yaşadığının altını çizen Ruhani, bölge ülkelerine seslenerek, “Madem ki bu bölgeyi o kadar seviyorsunuz neden teröre destek verdiniz” diyerek, isim vermeden körfez ülkelerini suçladı.

Kaynak: Al Jazeera

Haberin Devamı