Gazete Vatan Logo

İran’la Yemen gerilimi sürüyor

İran’la Yemen gerilimi sürüyor

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın İran’ı eleştirmesiyle başlayan gerilim sürüyor. Erdoğan’ın İran’ın bölge politikalarına yönelik eleştirmiş, “İran bölgeyi domine etme çabası içinde. Yemen, Suriye ve Irak’ta ne gücü varsa çekmesi lazım” demişti. Bunun üzerine İranlı bazı yetkililer “Erdoğan gelmesin” diye tepki vermişti.

İran, Türkiye’ye nota verdi

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Merziye Afham dün yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Tahran Maslahatgüzarı Barış Saygın’ın Dışişleri Bakanlığı’na çağrılarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İran konusunda kullandığı ifadelere açıklık getirilmesinin istendiğini belirtti. Afham, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İran konusunda sarf ettiği sözlerin ‘Teamüllere aykırı ve uygunsuz olduğunun’ bakanlığa çağrılan Türk temsilcisine iletildiğini söyledi.

‘Muhatabım değil’

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise dün Slovenya’ya hareketinden önce, İran ziyareti programında bir değişiklik olup olmadığı sorusu üzerine şöyle konuştu:

“Bizim Yemen konusundaki tutumumuz, içerden ve dışarıdan yapılan bu müdahalelerin doğru olmadığı konusundadır. Dolayısıyla bu müdahaleyi yapanların görevden çekilmesi gerektiğini israrla ifade ettim. İran’da iki taraflı ses çıktı. Birincisi parlamentodaki komisyon başkan yardımcısı (İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Siyaset Komisyonu Başkanvekili Mansur Hakikatpur), ki bunlar benim muhatabım değildir. Bizim ziyaretimizi de o kişiler belirleyecek değildir. Gideriz veya gitmeyiz, bu kararı verecek olan biziz. Şu ana kadar biz programımızı aynen koruyoruz. Ama Yemen’deki gelişmeler bizim için çok önemli. Her türlü karar vermemizi gerektiren neticeler olabilir, ama şu anda programımızda her hangi bir değişiklik söz konusu değil.”

Haberin Devamı