Gazete Vatan Logo

İran'ın askeri gücü kaçıncı sırada? | İran'ın ne kadar askeri var?

İranlı komutan Kasım Süleymani'nin ABD tarafından öldürülmesinden sonra İran’ın intikam alacağı bekleniyordu ve bugün İran Amerika üslerine saldırı düzenledi. Saldırının ardından vatandaşlar tarafından İran'ın askeri gücü kaçıncı sırada? İran'ın ne kadar askeri var? Sorularına yanıt arıyor. İşte detaylar…

İran'ın askeri gücü kaçıncı sırada? | İran'ın ne kadar askeri var?

İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Komutan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis'in Bağdat'ta ABD tarafından gerçekleştirilen hava saldırısında öldürülmesi bölgedeki gerginliği artırdı. Kasım Süleymani'nin öldürülmesi gözleri İran’a çevirmişti ve İran bugün Amerika üslerine füze saldırısı düzenledi. İran’ın Amerika üslerine saldırmasından sonra birçok vatandaş, İran'ın askeri gücü kaçıncı sırada? İran'ın ne kadar askeri var? Sorularını araştırmaya başladı. İşte İran askeri gücü hakkında merak edilenler…

İRAN'IN NE KADAR ASKERİ VAR?

İran ordusunda 523 bin aktif personel olduğunu tahmin ediliyor. 350 bini ordunun ana gövdesinde, 150 bini Devrim Muhafızları'nda, 20 bini ise Devrim Muhafızları'nın donanma birliklerinde bulunuyor.

Devrim Muhafızları, Besiç milis güçlerini de kontrol ediyor. Gönüllülerden oluşan bu birlikler ise ülke içindeki isyanları bastırıyor.

İran'ın füzeleri

İran'ın füzeleri ordunun önemli bir parçalarından biri. ABD Savunma Bakanlığı'nın hazırladığı bir rapora göre İran, Orta Doğu'da en fazla füzeye sahip bir ülke. Çoğu da kısa ve orta menzilli. İran kıtalararası balistik füze yaptığı da belirtiliyor.

Haberin Devamı

İran'ın elinde 6 önemli füze bulunuyor. Bu füzelerden Şahab 3 en geniş menzile sahip. Şahab 3 ile bilirlikte Kıyam ve Zülfikar füzeleri İsrail hedefinin içinde tutuyor.

İran Devrim Muhafızları

Devrim Muhafızları 40 yıl önce İslam Devrimi'ni korumak için kuruldu ve o tarihten beri askeri, siyasi ve ekonomik bir güç haline geldi. Ordudan daha az mensubu bulunsa da İran'daki en etkili askeri güç olarak görülüyor.

İRAN'IN ASKERİ GÜCÜ NEDİR?

Yedeklerle birlikte 873 bin askeri personel.

Gövdesi ve yazılımı sürekli güncellenen yaklaşık 300 savaş uçağı (MİG-29, SU-24, F-14 ve F-4).

Helikopter sayısı ise 126. Mevcutlardan 40 kadarı ABD yapımı Chinook ve İtalyan yapımı Agusta tipi nakliye helikopteri. Saldırı helikopteri bulunmuyor.

İran’ın deniz kuvvetleri envanterinde ise toplam 398 askeri gemi.

Donanmaya ait 6 fırkateyn, 3 korvet, 88 devriye botu, 34 denizaltı.

Haberin Devamı

1634 tank, 2200 uzun namlulu top, 2000 hareketli zırhlı taşıyıcı araç.

45-2 bin km menzile sahip 10 farklı balistik füze sistemi.

Silahlı insansız hava araçları.

İRAN

Savunma bütçesi: 6,3 milyar dolar

Toplam askeri personel: 873 bin

Toplam hava gücü: 509

Savaş uçağı: 165

Savaş tankı: 1,634

Deniz Donanma gücü: 39

AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ

Savunma bütçesi: 716 milyar dolar

Toplam askeri personel: 2.1 milyon

Toplam hava gücü: 13,398

Savaş uçağı: 2,362

Muharebe tankı: 6,287

Deniz donanma gücü: 415

İRAN'IN ASKERİ GÜCÜ KAÇINCI SIRADA?

Global Fire Power 2019 raporuna göre; 137 ülkenin incelendiği 2019 Askeri Güç Sıralaması endeksinde ilk sırada Amerika Birleşik Devletleri yer alırken, Rusya ikinci, Çin üçüncü sırada bulunuyor.

ABD'NİN İRAN ÇEVRESİNDEKİ ÜSLERİ

Ortadoğu'daki Arap ülkelerinin hemen hepsinde ABD'nin askeri üsleri bulunuyor. Irak, Kuveyt, Bahreyn, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Umman ABD askeri üslerinin olduğu ülkelerden bazıları.

11 Eylül'ü bahane ederek Afganistan'ı da işgal eden ABD, İran'ı doğudan da kuşatmış bulunuyor. Afganistan'ın dışında Pakistan'da da ABD üsleri yer alıyor. İran'ın kuzeyinde yer alan bölgede de ABD üsleri bulunuyor. Kırgızistan ve Tacikistan ABD askeri üslerinin bulunduğu ülkeler. İran'ın canını sıkan batısındaki askeri üslerden bazıları da Türkiye topraklarında bulunuyor.

Haberin Devamı