Gazete Vatan Logo

İran’ı kullanıp granit sattılar

Çin ve Vietnam granitinin İran üzerinden getirilerek, ithalata karşı alınan önlemlerin etkisiz kılındığı nedeniyle soruşturma başlatıldı

İran’ı kullanıp granit sattılar

Ekonomi Bakanlığı’nın İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliği, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, Çin ve Vietnam menşeli söz konusu ürün ithalatına karşı daha önce alınan önlemlerin İran üzerinden yapılan ithalat ile etkisiz kılındığı iddiaları üzerine re’sen inceleme yapan Bakanlık, soruşturma açılmasına karar verdi. Soruşturma dönemi 1 Ocak 2015-1 Kasım 2017 arası olarak belirlendi.

Çin menşeli granit ithalatına 2006 yılında 90 dolar/ton dampinge karşı kesin önlem yürürlüğe konulurken, yapılan gözden geçirmede 2012 yılında önlemin miktarı 174 dolar/ton olarak yeniden belirlenmişti. Bakanlık, yaptığı re’sen incelemede ilginç sonuçlara ulaştı. 2010’dan itibaren İran’dan yapılan granit ithalatında ciddi artış yaşandığı, buna karşılık söz konusu ürünün birim fiyatının da aynı şekilde gerilediği dikkat çekti. 2010’da İran’dan 636 ton seviyesinde olan ithalat, 2016’da yüzde 2 bin 783 oranında artarak 18 bin 340 tona yükseldi. Aynı dönemde birim fiyat da 520 dolardan, 290 dolara geriledi. Bakanlık, incelemede bu ürünü üretmeyip, sadece ticaretiyle uğraşan firmalar aracılığıyla, aslında Çin’den ithal edilen ürünlerin İran üzerinden Türkiye’ye getirilerek, antidamping önleminin etkisiz kılındığı sonucuna ulaşarak, ürüne yönelik soruşturma açılmasına karar verdi.

Haberin Devamı