Gazete Vatan Logo

İran’ı karıştıran tokat!

İran’da ahlak polisinin, İslami kurallara uygun şekilde başını örtmeyen bir kadını tartaklamasına kamuoyundan tepki yağdı. Olayla ilgili resmi soruşturma başlatıldı

İran’ı karıştıran tokat!

İran’da geçtiğimiz ay ahlak polisinin, başörtüsünü İslami kurallara uygun şekilde takmadığı gerekçesiyle genç bir kadını tartaklaması sosyal medyada büyük tepki topladı. 18 Mart’ta başkent Tahran’da meydana gelen olay, Mesih Alinejad adlı muhabirin kişisel Instagram hesabından paylaştığı video görüntüleriyle anında internette hızla duyuldu. 3 dakikalık video kaydında 3 kadın ahlak polisi, başörtüsünü düzgün takmamakla suçladıkları genç kadını tartaklıyor ve yere yatırmaya çalışıyor.

Siyasilerden tepki

Görüntülerin yayılmasının ardından bir açıklama yapan İçişleri Bakanı Abdülrıza Rahmani Fazıl, olayla ilgili soruşturma açılması talimatı verdiğini duyurdu. Fazıl yaptığı yazılı açıklamada bahsi geçen ahlak polislerinin yaptıklarını ‘sıradışı tutum’ olarak niteledi. Kadın ve Aile İşleri Bakan Yardımcısı Masume Ebtekar ise, ahlak polisinin davranışını kınarken, “Bu kadar sert ve din dışı bir davranış, insan onuruna yakışmıyor” ifadelerini kullandı. Devlet Başkanı Hasan Ruhani’nin Vatandaş Haklarından Sorumlu Özel Yardımcısı Şahindoht Molaverdi de İran polisinin ve kültürel kurumlarının başörtüsüne yaklaşımlarını değiştirmesi gerektiğini belirtti. İran’ın şeriat kanunlarına göre 9 yaşından büyük kız çocukları ve kadınların hepsi saçlarını kapatmak, ayrıca uzun ve dar olmayan kıyafetler giymek zorunda. Ahlak polisleri bu kanunu uygulamak için görevlendirilse de İran’da rejime karşı olan kadınlar başlarını sıkı biçimde örtmüyor.

Haberin Devamı