Gazete Vatan Logo

İran Dışişleri Bakanı CBS kanalına konuştu

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, ABD ile yeni bir mahkum değişiminin, yalnızca Washington'ın kendilerine karşı tutumunu değiştirmesi durumunda mümkün olduğunu söyledi.

İran Dışişleri Bakanı CBS kanalına konuştu

ABD'de yayın yapan CBS kanalında 'Face The Nation' programına konuk olan Zarif'e eski ABD Başkanı Barack Obama döneminde yapılan bir mahkum değişiminin bir kez daha hayata geçirilmesinin mümkün olup olmadığı soruldu.


Zarif de bu soruya şu yanıtı verdi: "Elbette ki insani perspektiften bakacak olursak böyle bir ihtimal var ama tutumun değişmesi gerekiyor. ABD'nin bu mevzuya diğer bir egemen ülkeyle müzakere yürütme pozisyonundan yaklaşması gerekiyor. Rejim değişikliğiyle ilgili şu illüzyon dahil olmak üzere açık açık bazı iddialarda bulunup bir ülkeye, halkına ve hükümetine saygısızlık ederek müzakere yürütemezsiniz. Çünkü bu durumda samimi diyalog kurmak için pek fırsat bırakmamış oluyorsunuz."

İran'da aralarında Baquer Namazi'nin de bulunduğu 5 ABD vatandaşının gözaltında olduğu biliniyor.

Öte yandan "Yargımız bağımsız bir organdır. Tıpkı sizin de kendi mahkemeleriniz konusunda söyleyeceğiniz gibi. Yargının kararları üzerinde bir etkimiz olamaz" hatırlatması yapan Zarif, buna karşın insani açıdan hapisteki ABD'liler konusunda devreye girmeye çalıştıklarını belirtti.

ABD ve İran arasında 2016'da mahkum takası yapılmış, ABD'de tutuklu bulunan 7 İran vatandaşı ve İran'daki 4 çifte vatandaş değiştirilmişti.

Haberin Devamı

'İHLAL EDİLEN BİR ANLAŞMAYI TEK TARAFLI UYGULAMAMIZI BEKLEYEMEZLER'

Bu arada ABD'nin nükleer anlaşmadan çekilmesi durumunda, İran’ın birçok seçeneği olduğunu da ifade eden Zarif, bunlardan birinin de nükleer faaliyetlere çok daha hızlı bir şekilde yeniden başlamak olduğunu belirtti. Zarif, "Bu seçenekler uygulanmaya hazır ve uygun gördüğümüzde gerekli kararı vereceğiz. Diğer ülkeler bizden, ihlal edilen bir anlaşmayı tek taraflı uygulamamızı bekleyemez" dedi.

(Kaynak: Sputnik)