Gazete Vatan Logo

İran’dan tesettür açılımı

İran’ın başkent Tahran’da polis, farkında olmadan tesettüre riayet etmeyen kadınların bundan böyle gözaltına alınmayacağını açıkladı

İran’dan tesettür açılımı

Tahran polisi 1979’daki İslam Devrimi’den bu yana uygulanan İslami kıyafet kurallarını ihlal eden kadınların artık gözaltına alınmayacağını açıkladı. Ancak bu uygulama sadece Tahran bölgesinde geçerli olacak.

Reform yanlısı Şark gazetesi Tahran Emniyet Müdürü Tuğgeneral Hüseyin Rahimi’nin, “İslami kıyafet yasasına uymayanlar bundan böyle gözaltı merkezlerine götürülmeyecek, haklarında dava açılmayacak” dediğini yazdı. Rahimi “Biz eğitimler sunuyoruz ve şu ana kadar bu sınıflarda 7 bin 913 kişi eğitim aldı” dedi. Rahimi, Tahran bölgesinde 100’den fazla eğitim merkezinin bulunduğunu da kaydetti.

Yarı resmi haberi ajansı Tasnim de kıyafet kurallarını ihlal edenlerin ‘polis tarafından verilecek eğitimlere’ katılacağını duyurdu. Tasnim yasayı sürekli ihlal eden kadınlara yasal işlem uygulanabileceğini de vurguladı.

Binlerce sivil polis

Rahimi’nin selefi Hüseyin Sacedinya Nisan 2016’da İslami kıyafet kurallarına uymayanları rapor etmek için 7 bin sivil ahlak polisinin Tahran sokaklarında görev yaptığını duyurmuştu. İstatistiklere ulaşmak zor olsa da Tahran trafik polisi 2015’te araçları içinde ‘kötü hicab’ içinde bulunan 40 bin kadınla ilgili işlem yaptığını açıklamıştı.

Haberin Devamı

İran’daki ahlak polisi genellikle İslami kıyafet kuralını ihlal eden kadınları gözlatına alıyor ve onları polis aracına götürüyor. Ardından kadının ailesi aranarak yeni kıyafetler getirilmesi isteniyor. Ayrıca gözaltına alınan kadına yasayı tekrar ihlal etmeyeceğine yönelik bir form imzalatılıyor.

Ilımlı Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani 2015’te polislere yaptığı bir konuşmada, “İslam’ı zorla kabul ettirmek polisin işi değil. Hiçbir polis Allah ya da peygamber öyle istediği için bunu yaptım diyemez. Birçok dini konu kişisel inanç ile alakalıdır” demişti.